Waarom geven katten kopjes?

waarom geven katten kopjes

Elke kat heeft wel eens kopjes gegeven. Soms aan wildvreemden en soms alleen aan de eigen baas. Iedereen vindt het schattig wanneer een kat kopjes aan het geven is. Hij blijft maar kopjes geven tegen je been of hand en miauwt er soms een beetje bij. Een kat geeft kopjes omdat hij er iets mee wil bereiken. Maar wat? Waarom geven katten kopjes? In dit artikel lees je alles over waarom katten kopjes geven, zodat je voortaan weet wat jouw kat van je wil!

Hoe werkt kopjes geven kat?

In eerste instantie lijkt een kat vooral met de kop bezig wanneer we spreken van kopjes geven. Maar eigenlijk gebeurt er veel meer. Het begint vaak bij de kop, maar het gaat dan verder met het lichaam, de kont en vaak ook de staart. Let maar eens op als een kat jou kopjes geeft. Hij loopt daarna vaak met het hele lichaam langs je been en krult het liefst zijn staart om je heen. Ook voorwerpen krijgen vaak kopjes van katten. Je kat gaat dan vaak meerdere keren met zijn kin langs het voorwerp. Vaak zijn tafelhoeken, stoelpoten en keukenkastjes de perfecte voorwerpen om kopjes aan te geven.

Als je goed oplet zie je dat je kat meestal aan het ruiken of proeven is tijdens zijn bezigheid. Je kat heeft een soort glimlach op zijn gezicht. In werkelijkheid is je kat bezig zijn reuk te verbeteren. Hij drukt met zijn tong tegen zijn gehemelte, waarbij lucht door de neus wordt geperst. Zo wordt de reuk versterkt, waardoor geuren heel geconcentreerd geroken kunnen worden. Vaak zie je katten dit doen bij nieuwe dingen zoals kattenkruid of -speeltjes. Nu we weten hoe het kopjes geven werkt is de vraag: waarom geven katten kopjes?

Een kat geeft kopjes om te communiceren

Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarom katten kopjes geven simpel: om te communiceren. Katten communiceren voornamelijk via geur. Ze ruiken elkaars geur en laten hun eigen geur achter om hun territorium af te bakenen of om aan te geven hoe het gaat. Omdat katten zo goed kunnen ruiken is het mogelijk om via geuren meerdere soorten signalen over te brengen op andere katten. De geurklieren en urine spelen hierin een cruciale rol.

Wilde katten kunnen bijvoorbeeld aan de urine van een vrouwtje ruiken of ze krols is of niet. De geurklieren van een kat bevinden zich rond de bek, bij het begin van de staart, rond de anus en tussen de voetzolen. Als een kat met deze plekken ergens aan het wrijven is, geeft hij dus op dat moment zijn geur af. Maar waarom geven katten kopjes aan mensen? Dit doen ze ook om een bepaalde boodschap door te geven.

Aandachtig kopjes geven

Je kat heeft waarschijnlijk ook al gemerkt dat hij aandacht krijgt wanneer hij dit bij jou doet. Dus waarom zou je niet even proberen een lekkere aai te halen bij de baas? Als een kat op je afkomt geeft hij vaak kleine kopstootjes. Het voorhoofd van de kat wordt tegen je wang of kin gedrukt. Dit gedrag lijkt soms onaardig, maar katten bewaren dit gedrag juist voor mensen die zij vertrouwen en waarmee zij een band voelen. Hierna hopen ze toch stiekem wel even lekker geaaid te worden. Een kat geeft dus kopjes voor belangrijke zaken!

Katten zijn gevoelig

Omdat katten heel gevoelige dieren zijn komt stress helaas vaker voor dan je lief is. Vooral veranderingen en onverwachte situaties zorgen voor de nodige spanning bij je kat. Het kan zijn dat een kat in zulke situaties meer kopjes gaat geven dan normaal. Ze doen dit zodat de ruimte of omgeving weer een vertrouwd gebied wordt voor ze. Als je in huis een grote schoonmaak hebt gehouden en alle vertrouwde geurtjes zijn verdwenen zal je kat waarschijnlijk extreem veel geur af willen geven. Maar voordat je kat hiermee aan de gang gaat kan hij te maken krijgen met stress. Houd je kat dus goed in de gaten als je gaat verbouwen, verhuizen of grondig gaat schoonmaken.

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`