Perzische kat kopen? Dit moet je weten!

perzische kat kopen

De Perzische kat is populair in Nederland. Wij begrijpen wel waarom: het is een rustige en aanhankelijke kat met een schattig uiterlijk. Wil je een Perzische kat kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Perzische kat?

Een Perzische kat van een erkende fokker kost gemiddeld €600, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Perzische kat heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Perzische kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Perzische kitten belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Perzische kat?

Een Perzische kat wordt gemiddeld 14 jaar oud. Natuurlijk zit hier verschil in: de een wordt 17 en de andere helaas maar 12 jaar oud.

Wat is het karakter van een Perzische kat?

De Perzische kat staat bekend als een rustige raskat. Hij heeft een kalm en vriendelijk karakter en is altijd goedgehumeurd. Het liefst tuurt hij vanaf de vensterbank uren naar buiten of ligt hij te slapen op de bank. Van een knuffel is een Pers ook niet vies. Sterker nog: deze kat vindt het ontzettend lekker om geaaid te worden, vooral door zijn baasje. Deze kat is iets minder speels dan andere katten, maar heeft af en toe wel zijn gekke 5 minuten. Het perfecte baasje voor een Perzische kat is dan ook een persoon die rustig is en van knuffelen houdt.

Hoe ziet een Perzische kat eruit?

Een Pers is een middelgrote kat met een ietwat gedrongen lichaam. Met zijn ronde kop, korte neus, gekleurde ogen en prachtige langharige vacht is hij een van de populairste katten van ons land. De kleur en de vachttekening van deze huistijger komt in verschillende soorten en maten voor: van egaal tot aan driekleurig en van chinchilla tot aan colourpoints, het mag allemaal. Alles bij elkaar zijn er wel meer dan honderd variaties mogelijk. Verder wegen mannetjes ongeveer 7 kilo en vrouwtjes ongeveer 6.

Hoe moet ik een Perzische kat verzorgen?

De verzorging van een Perzische kat is redelijk intensief, met name aan de vacht. Wekelijks moet je zijn vacht 2 of 3 keer borstelen met een metalen kam om klitten te voorkomen. Bij sommige Perzen moet dit zelfs dagelijks. En om de vacht helemaal zijdezacht te houden, kun jij je Perzische kat 1 tot 2 keer per jaar ook een wasbeurt geven. Wel met kattenshampoo natuurlijk. Ook is het belangrijk om dagelijks de oren en de ogen – die vaak tranen – te controleren en schoon te maken met een lauwe vochtige doek.

Van welke voeding wordt een Perzische kat groot en sterk?

Deze kat heeft vanwege zijn korte snuitje een speciale manier van eten ontwikkeld: het voer wordt met de onderkant van de tong opgepakt. Daardoor kan het voor een Perzische kat lastig zijn om normale kattenbrokjes te eten. Als oplossing hiervoor kun je bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt brokjes in een aangepaste vorm kopen, speciaal gemaakt voor Perzen. Verder is het belangrijk dat deze kat veel eiwitten binnenkrijgt. Hiervan herstelt hij namelijk sneller.  

Aandoeningen en ziektes

Af en toe moet je met deze rustige raskat naar de dierenarts, vooral als hij een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Perzische katten:

Dit is een erfelijke oogziekte waarbij de staat van het netvlies verslechtert. Er zijn meerdere vormen van PRA. Bij sommige vormen gaat de verslechtering van het netvlies snel en is de kat binnen een aantal maanden na de geboorte blind. Bij andere vormen gaat de verslechtering een stuk langzamer. Wil jij een Perzische kat kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest zijn op de aanwezigheid van PRA, dit kan vanaf 15 maanden. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt. De ouderdieren kunnen drager zijn van het gen zonder klachten te hebben. Dit maakt het moeilijk om PRA uit te sluiten.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Perzische kat met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Perzische kat zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Perzische kat? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Perzische kat

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Perzische katten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Oogonderzoek naar PRA: ongeveer €100
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Acute nierfalen: ongeveer €1.200

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Perzische kat niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de kattenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`