Alle kosten voor je kat op een rijtje!

hoeveel kost een kat

Het baasje zijn van een kat is ontzettend leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Naast dat je hem genoeg aandacht en liefde moet geven, zul je af en toe – en soms meer dan je lief is – ook je portemonnee moeten trekken. Voordat je een kat in huis haalt, is het belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken. Maar wat kost een kat eigenlijk? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten

Als kattenbaasje zul je rekening moeten houden met verschillende soorten uitgaven. Wij hebben deze hieronder voor je opgesplitst in eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten:

Eenmalige kosten

Wanneer je een kat in huis neemt, zijn er een aantal eenmalige kosten waarmee je rekening moet houden die je waarschijnlijk in het begin zult betalen. Enkele voorbeelden van eenmalige kosten voor katten zijn:

  • Aanschafprijs

De aanschafprijs verschilt per kat, maar schommelt ongeveer tussen de €100 en €1.000. Dit hangt af van het ras, de leeftijd en waar je de kat koopt. Een jonge raskat van een betrouwbare fokker zal over het algemeen duurder zijn dan een oude kat uit het asiel.

  • Chippen

Het chippen van je kat is (binnenkort) verplicht in Nederland en kost ongeveer tussen de €25 en €55.

  • Spullen

Een kat heeft ook spullen nodig, zoals kattenmand, krabpaal, kattenbak, eet- en drinkbak, borstel en speeltjes. De kosten hiervan zijn afhankelijk van het type en kwaliteit van de spullen, maar schommelt ongeveer tussen de €150 en €250.

  • Sterilisatie of castratie

De kosten van een castratie of sterilisatie verschilt per kat. Je kater castreren kost tussen de €50 en €100, je poes steriliseren kost tussen de €170 en €250.

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten zijn er ook terugkerende kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een kat. Dit zijn kosten die vaker terugkomen en die je gedurende de levensduur van je kat moet betalen. Enkele voorbeelden van terugkerende kosten zijn:

  • Voeding

De kosten voor voeding verschilt sterk per kat, maar schommelt ongeveer tussen de €20 en €60 per maand. Dit hangt af van het merk en de kwaliteit van het voedsel, maar ook van de grootte en voedingsbehoeften van je kat.

  • Kattenbakvulling

De kosten van de kattenbakvulling verschilt per kat, maar schommelt ongeveer tussen de €5 tot €30 per maand. Dit hangt af het type vulling, de kwaliteit en het hoe vaak je de kattenbak verschoont.

  • Reguliere dierenartskosten

Hieronder vallen terugkerende dierenartskosten, zoals onder andere vaccinaties en behandelingen tegen vlooien, wormen en teken. Over het algemeen kunnen de kosten voor jaarlijkse vaccinaties voor katten variëren van €30 tot €100 per jaar. De gemiddelde kosten voor behandelingen tegen vlooien, wormen en teken kunnen variëren van €50 tot €150 per jaar.

Onvoorziene kosten

Naast de eenmalige en terugkerende kosten, zijn er ook onvoorziene kosten waar je rekening mee moet houden bij het hebben van een kat. Enkele voorbeelden van onvoorziene kosten zijn:

  • Vermissing of diefstal

De kosten voor het maken van flyers of vermissingsposters verschilt per vermissing, maar kost ongeveer enkele tientallen euro’s.

  • Onverwachte dierenartskosten

De onverwachte dierenartskosten verschillen per kat, maar schommelt tussen de enkele honderden tot soms duizenden euro’s per jaar. Denk hierbij aan dierenartsbezoeken, medicijnen, operaties en andere medische kosten doordat je kat ziek is geworden of een ongelukje heeft gehad.

Wat kost een kat gemiddeld per jaar?

Een kat kost gemiddeld tussen de €400 en €500 per jaar. Dan hebben wij het nog niet over de extra kosten die je maakt als je kat ziek wordt- in dat geval kun je het hebben over een paar honderd euro, zo niet, duizenden euro’s extra. En geloof ons: ben je verzekerd, dan ben je een stuk voordeliger uit als jouw kat ziek wordt en medische hulp nodig heeft. Dierenartskosten kunnen namelijk flink prijzig zijn.

Kattenverzekering

Zoals je ziet kunnen dierenartskosten voor je kat hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. En dat drukt extra op de portemonnee als ze ook nog eens onverwachts zijn. Met onze kattenverzekering ben jij verzekerd onverwachte hoge dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor verrassingen te staan. Verzeker je kat daarom vandaag nog!

`