Is een kerstster giftig voor katten?

kerstster giftig voor katten

Waarschijnlijk heb je hem wel in huis tijdens de feestdagen: de kerstster. Net zoals de kerstboom mag deze niet ontbreken tijdens Kerstmis. Maar als kattenbaasje moet je hier wel op letten, want een kerstster is namelijk giftig voor katten. Maar hoe weet je of je kat hiervan gegeten heeft? Onze huisdierspecialisten leggen het uit.

Laten we beginnen.

Waarom is de kerstster giftig voor katten?

De melk van de kerstster is wat deze plant zo giftig voor katten maakt. Zodra je kat hiervan eet krijgt-ie last van de volgende symptomen: overmatig speekselen, acuut braken, diarree en hevig trillen. Gelukkig is je kat waarschijnlijk een kieskeurige eter en eet hij niet snel van de kerstster, maar toch moet je hiermee oppassen.

Katten zoeken namelijk gras om van hun misselijkheid af te komen. Maar wat als je kat binnenshuis geen gras vindt? Dan zetten ze als alternatief in hun tanden in planten. En als jij toevallig een kerstster in huis hebt staan, kan dit levensgevaarlijk zijn.

Dit is ook gevaarlijk voor katten tijdens Kerstmis

Over het algemeen moet je sowieso een oogje in het zeil houden met planten in huis als kattenbaasje. Redelijk wat planten zijn namelijk giftig voor katten. Onderstaande planten worden nog even speciaal voor je opgesomd omdat deze vaak als versiering tijdens de feestdagen worden gebruikt:

  • Amaryllis
  • Hulst
  • Kerstroos
  • Kerstster
  • Maretak (Mistletoe)
  • Taxus

Kattenverzekering

Heeft je kat toch van de kerstster of een andere giftige plant gegeten? Dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`