Kat trucjes leren? Wij leren jullie 10 kunstjes!

kat trucjes leren

Naast dat jij met je kat lekker kunt kroelen of leuk kan spelen, kun je hem ook  trucjes leren. Wie zegt dat je katten niet kunt trainen, heeft het helemaal mis. Maar hoe pak je dit aan? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je alles over een kat trucjes leren!

Laten we beginnen.

Benodigdheden

Voordat je het talent van je kat gaat ontdekken is het wel zo handig om te weten wat je nodig hebt.  Bij een goede voorbereiding wordt het proces eenvoudiger en vooral leuker. Om te beginnen is geduld, motivatie en liefde belangrijk. Liefde gaat ook bij katten door de maag, dus raden wij je aan als jouw kat trucjes gaat leren om een beloningszakje bij de hand te hebben. Zo kun je hem gelijk belonen als hij een kunstje goed doet. Is jouw kat niet zo fan van kattensnoepjes? Dan kun je hem na de training ook belonen met een zelfgemaakt kattenspeeltje.

Benodigdheden:

 • Clicker
 • Target stick
 • Trainingslepel
 • Beloningszakje

10x je kat trucjes leren

Nu je weet wat je nodig hebt om een kat trucjes te leren en wat hierbij komt kijken, is het tijd voor actie. Hieronder hebben wij per trucje een stappenplan uiteengezet zodat elk kunstje een succes wordt!

1. Komen

Dit is misschien niet zozeer een trucje, maar wel een belangrijk commando voor zijn eigen veiligheid: je kat laten komen. Bij dit commando kun je een target stick gebruiken, maar je hand werkt vaak evengoed of zelfs beter. Het visuele gebaar wat je hierbij met je hand maakt is een achterwaartse beweging. Een target stick komt eigenlijk pas van pas als je huistijger iets te fanatiek wordt en in je vingers bijt bij het zien van de beloning.

 1. Toon het target (je hand of targetstick) aan je kat.
 2. Zodra je kat zijn aandacht hierop richt prijs je hem.
 3. Je kat kom naar je hand of targetstick en raakt deze aan met zijn neusje. Je klikt/prijst hem en geeft de beloning.
 4. Dan laat je zijn target weer zien, maar ditmaal vlak onder zijn neus. Je lokt je kat vervolgens naar je toe door zijn target langzaam naar jezelf toe te trekken. Zeg zijn naam en het commando ‘Kom’.
 5. Prijs je huistijger als hij naar je toe komt.

Klik en beloon hem als hij zijn target heeft bereikt.

2. Zitten

Bij een kat trucjes leren mag één commando niet ontbreken: zitten. In een paar simpele stappen kan ook jij je huistijger op zijn bips laten rusten. Bedenk wel dat als je kat eenmaal zit, hij niet blijft zitten. Dit kan wel, maar hiervoor heb je meer ervaring en andere oefeningen nodig.

 1. Als je kat bij je is gekomen, probeer dan om zijn kopje omhoog te laten doen en naar boven te laten kijken. Dit doe je door de beloning met je hand een paar centimeter boven zijn kopje tussen zijn ogen te houden.
 2. Naarmate hij zijn kopje optilt en steeds verder naar achteren doet, zal zijn achterwerk verder naar beneden gaan.
 3. Wijs met jouw vinger naar zijn achterwerk terwijl je zijn beloning die richting op beweegt.

3. Liggen

Je kat dit trucje leren zal van een leien dakje gaan, want eventjes lekker liggen, wie wil dat nou niet? Het is wel van belang dat je kat eerst het commando zitten onder de knie heeft voordat je hem leert liggen.

 1. Roep je kat en laat hem zitten.
 2. Houd de beloning voor zijn neusje.
 3. Wanneer je kat de beloning probeert te volgen, leidt je hem met zijn neusje naar de grond toe. Je zal merken dat hij gaat liggen.
 4. Wanneer je kat ligt, geef je hem zijn beloning.
 5. Tijdens het herhalen van dit trucje geef je het commando ‘af’ of ‘liggen’.

4. Omrollen

We rollen zo van het ene trucje de andere in. Het commando liggen is de basis voor als jij je kat kunstje omrollen wilt leren.

 1. Laat je kat eerst liggen.
 2. Laat daarna je kat merken dat je een beloning in je hand hebt door het voor zijn neusje te houden.
 3. Zodra hij weet dat je een beloning bij de hand hebt, beweeg je met je hand een richting op. Houd in het vervolg alleen deze richting aan bij het leren van dit commando.
 4. Wanneer jouw kat je hand volgt zal die gaan draaien en omrollen. Klik en beloon je kat direct.
 5. Voeg na een paar keer het commando ‘Rol’ erbij toe.

5. High five

Je kat een high five geven, welk baasje wil dat nou niet? Tijdens het doornemen van dit trucje met je kat zal je erachter komen dat de commando’s ‘komen’ en ‘zitten’ de basis hiervan zijn.

 1. Laat je slimmerik weer zitten. Leg vervolgens je hand plat op de grond met de handpalm naar boven voor je kat.
 2. Hij zal van alles proberen met je hand, maar je moet hem pas belonen als hij zijn pootjes op jouw hand legt. Oefen dit een paar keer.
 3. Tijdens het leren, roep je het commando ‘high five’ zodat er ook zo een link gelegd kan worden. Naarmate de training volgt kun jij je hand ook nog van de grond halen.

6. Op twee poten staan

Maak van je kat een tweevoeter met deze drie stappen:

 1. Wek de interesse op van je poezenvriend en laat hem vervolgens zitten.
 2. Daarna houd je de beloning – tussen je duim en middelvinger – boven zijn kop en geef je een omhoog-gebaar met je wijsvinger. Je kunt ook gebruik maken van je stem,  zoals het zeggen van het commando ‘Op!’ Zorg ervoor dat je zijn aandacht hebt en ga vervolgens met je hand een beetje omhoog.
 3. Nadat hij zijn pootjes van de vloer tilt, klik je of prijs je hem en geef je hem zijn beloning. Let op: Beloon je kat niet als hij zijn klauwen gebruikt. Slecht gedrag hoort niet beloond te worden.

7. Apporteren

Heb je weleens meegemaakt dat je lenige vriend zijn vangst aan je wilt laten zien? Zo ja, mooi! Want dat maakt het leren van dit trucje een stuk eenvoudiger. Bij het leren van dit commando bied je een positieve manier om hun natuurlijke instincten te gebruiken. Het leuke aan dit trucje is dat het gepaard gaat met spelen. Bij het aanleren van dit trucje kun je het beste een speeltje gebruiken.

 1. Speel met je kat en beweeg het speeltje heen en weer zodat al zijn aandacht op het speeltje is gevestigd.
 2. Gooi het speeltje weg, maar niet te ver.
 3. Als hij erachteraan gaat beloon je hem en klik je met de clicker.
 4. Herhaal dit een paar keer en gooi het speeltje steeds een stukje verder.
 5. Beloon je huistijger vervolgens als hij het speeltje netjes terugbrengt.

8. Rondje draaien

“Draai een keer in het rond en stamp met je voetjes op de grond!”. Het stampen zal moeizaam gaan, maar een rondje draaien moet je kat wel lukken.

 1. Wek de interesse van je kat op met de beloning in je hand.
 2. Ga met je hand naast de snoet van je kat en laat deze je hand volgen.
 3. Maak een cirkel en geef vervolgens de beloning wanneer je kat een volledig rondje draait. Zorg ervoor dat je maar 1 kant tegelijk oefent.
 4. Houd zijn beloning steeds hoger en geef het commando ‘Draai!’. Vergeet niet het cirkelgebaar te herhalen.

9. Van stoel naar stoel springen

Je kleine circusartiest heeft weleens de behoefte om van het kastje naar de muur te springen. Bij het leren van dit trucje kom je deze mooi tegemoet en leer je hem ook gelijk waar hij wél op mag springen. Je kunt hierbij zowel stoelen als krukken gebruiken.

 1. Laat je kat op een stoel springen. Let op: zorg ervoor dat de stoel niet te hoog is.
 2. Laat hem de beloning zien en lok hem vervolgens naar de rand van de stoel. Leg vervolgens de beloning op een andere stoel. Zorg er wel voor dat je kat dit duidelijk ziet.
 3. Vervolgens klop je op de stoel naast zijn beloning zodat je kat op deze stoel springt. Als hem dit is gelukt, is het belangrijk dat jij je circusartiest prijst.
 4. Leg de beloning vervolgens op de stoel waar hij zojuist vanaf is gesprongen. Klop op de stoel en geef terwijl je dit doet het commando ‘Spring!’.
 5. Herhaal deze training een paar keer in beide richtingen en vergroot telkens een beetje de afstand tussen de stoelen. Je huistijger is atletisch en kan makkelijk een sprong van 45 centimeter maken. Let op: laat zowel oude als jonge katjes geen grote sprongen wagen!

10. Zigzaggen

Hoe gaaf is het wel niet als jouw kat door je benen zou kunnen zigzaggen?  Je kan dit kunstje lopend of stilstaand uitvoeren, maar in het begin is het beter om dit stilstaand te doen. Belangrijk is dat je jij evenwicht houdt tijdens het aanleren van dit kunstje zodat je niet over je huistijger kukelt.

 1. Laat je kat zijn focus leggen op je hand. Dit kan met een beloning in je hand. Prijs hem als hij deze met zijn neusje aanraakt.
 2. Beweeg je hand om je benen heen terwijl je het commando ‘Zigzag!’ gebruikt.
 3. Als je kleine circusartiest je hand een eindje volgt, stop je en prijs je hem of klik je. Geef hem daarna zijn beloning.

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`