Kat mee op vakantie, wat moet ik weten?

kat mee op vakantie

“Miauw?!” Vanaf de achterbank vraagt je kat op zijn manier of jullie al bijna op de bestemming zijn. Ja, ook katten kunnen namelijk mee op vakantie! Maar het is wel belangrijk dat je hier het nodige over weet voordat jullie samen op reis gaan. Daarom vertellen onze huisdierspecialisten je hier alles over!

Laten we beginnen.

Mag een poes mee op vakantie?

Laten we beginnen met de regels over het meenemen van je huisdier op vakantie. Een kat meenemen op reis binnen de EU brengt de volgende eisen met zich mee:

 • Je kat is gechipt
 • Je kat heeft een paspoort
 • Je kat is ingeënt tegen rabiës
 • Je kat is behandeld tegen infecties die veroorzaakt worden door parasieten. Dit geldt niet in elk land. Vraag hiernaar bij jullie dierenarts.

Als je kat mee op vakantie gaat buiten de EU gelden soms – inclusief bovenstaande regels – aanvullende eisen. Je kunt hier het best naar vragen bij de dierenarts of bij de ambassade van het betreffende vakantieland.

Kat mee op vakantie of niet?

Van tevoren moet je altijd voor jouw kat de weloverwogen keuze maken of hij meegaat op vakantie of niet. Het is dus belangrijk dat je je eigen huistijger goed kent. Is jouw kat helemaal op zijn plek en zit hij goed in zijn vel? Dan zou je hem in principe zo mee op vakantie kunnen nemen. Maar voor veel katten is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Katten houden namelijk niet van verandering en blijven daarom graag op hun vertrouwde plekje. Als je merkt dat jouw kat dit ook heeft, dan is het vaak verstandiger om hem niet mee op vakantie te nemen. Wees je altijd bewust van het feit dat jouw kat zelf geen beslissingen kan nemen als het op vakanties aankomt.

De nadelen

Er kleven nogal wat nadelen aan een ‘vakantiekat’. Katten zijn namelijk complexe dieren en het is daarom belangrijk dat de keuze altijd goed doordacht is als jij besluit hem mee te nemen. Daarom zetten wij de nadelen even voor je op een rijtje.

 1. Verandering van structuur
  Zoals je vast wel weet houden katten van regelmaat en waarderen ze weinig veranderingen in hun leven. Daarom is de kans groot dat jouw kat stress ontwikkelt als je hem meeneemt op vakantie. De omgeving verandert en alle routines die hij thuis heeft worden doorbroken.
 2. Lange reis
  Ook lange ritten kunnen een groot obstakel zijn voor katten. Met de auto naar Zuid-Frankrijk is al gauw een flinke kluif aan kilometers. Wanneer je kat de rit beu is kan hij beginnen te miauwen. Dit kan soms de hele rit duren! Daarnaast zal je kat misschien gaan zoeken naar een ontsnappingsroute, die er in de auto natuurlijk niet is. En ook wagenziekte komt geregeld voor onder katten. Dit moet je van tevoren dan even goed testen, voordat je zomaar je kat meesleurt de auto in.
 3. Geschikte campings
  Bijna geen hotel ter wereld dat zit te wachten op katten als gast. Daarom zul je al gauw op zoek moeten naar een geschikte camping of een huisje waar jouw kat wél mag zijn. Zorg ervoor dat de omgeving rust biedt en dat je kat genoeg te doen heeft tijdens de vakantie. Anders gaat hij zich vervelen, tot grote ergernis aan toe.

Geschikte mogelijkheden

Natuurlijk zijn er niet alleen maar beren op de weg. Er zijn ook vakantiemogelijkheden die erg katvriendelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een camperreis of een diervriendelijke camping. Hieronder geven we een paar (s)kattige voorbeelden:

 • Met de camper op reis
  Als je met een camper reist is je kat altijd dicht bij jou en heeft hij daarbij lekker de ruimte tijdens de reis. Zoek een leuke, katvriendelijke camping (het liefst met genoeg stroom voor je airco) en geniet samen van jullie welverdiende vakantie! Denk er wel aan dat je kat vast zit in de camper. Tijdens een stop kan hij met zijn snelheid gemakkelijk ontsnappen.
 • Samen kamperen
  Zei er iemand kamperen? Ook katten kunnen erg genieten van kamperen! Als jouw kat geschikt is om samen met jou op een camping te staan in een tent, vouwwagen of caravan kan dit erg gezellig worden. Zoek wel een camping die ervaring heeft met huisdieren en lees goed de regels door van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Luxepoes in het hotel
  Het zijn er misschien niet veel, maar ze bestaan: katvriendelijke hotels. Misschien ga je er al jaren heen of wordt dit je eerste keer. Katten kunnen prima vertoeven in hotels. Denk er wel om dat de schoonmaak niet schrikt van die kleine tijger!

Tips kat mee op vakantie

Omdat het soms best lastig kan zijn om overal rekening mee te houden wanneer je op vakantie gaat geven wij je een aantal nuttige tips om jouw kat veilig mee te nemen naar het buitenland.

 • Lijn je kat altijd aan in de auto. Zo voorkom je dat hij door de auto gaat bewegen en gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Ook op stopplekken is het belangrijk dat je kat niet weg kan lopen.
 • Laat je kat niet zomaar in de kofferbak. Het kan erg warm worden in sommige auto’s. Geef je kat daarom altijd een waardige plek in de auto waar hij zich prettig bij voelt.
 • Zorg voor een reismandje die makkelijk schoon te houden is. Denk ook aan eventueel ventilerende manden als je naar een warm land vertrekt.
 • Controleer je kat tijdens de reis geregeld op oververhitting.
 • Als je met de trein reist kun je het best een absorberende laag papier op de bodem van de reismand leggen. Zo blijft het redelijk schoon en ook verdraagbaar voor medereizigers.
 • Katten mogen over het algemeen vaak in de cabineruimte van een vliegtuig. Controleer daarom van tevoren de afmetingen en neem contact op met de luchtvaartmaatschappij over eventuele extra maatregelen.
 • Neem liever geen zwangere katten mee op vakantie.

Katten thuis laten tijdens de vakantie?

Het kan natuurlijk zijn dat je van gedachten bent veranderd en liever je kat thuislaat wanneer jij op vakantie gaat. Katten thuis laten tijdens vakantie kan natuurlijk ook, maar zorg dan wel voor een goede oppas! Ook zijn er talloze kattenpensions waar jouw kat een mooi onderkomen heeft en zich geen zorgen hoeft te maken hoe het met jou gaat op vakantie!

Kattenverzekering van Figo

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dierenartskosten kunnen in het buitenland torenhoog uitvallen. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten, zo ook in het buitenland. Zo krijgt je kat altijd de medische zorg die hij nodig hebt en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`