Kat diarree? Dit moet je weten!

kat diarree

Over het algemeen heeft een kat goede ontlasting, maar het kan ook zijn dat er sprake is van een dunne ontlasting die je kat flink dwars kan zitten. In dat geval heeft je kat last van diarree. Maar wat kun je als baasje doen om te helpen? En hoe kun je diarree van een kat stoppen? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Soorten diarree bij katten

Diarree is geen bijzonderheid bij katten. Een kat met diarree komt geregeld voor onder alle soorten en maten. Wel zijn er twee soorten diarree te onderscheiden: acute diarree en chronische diarree. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten diarree?

 • Acute diarree

Er is sprake van acute diarree als de dunne ontlasting die niet langer aanhoudt dan 1 week en die niet terugkeert. Ook is het belangrijk om hierin mee te nemen dat een kat acute diarree heeft als hij hier niet vaker last van heeft. Als een kat bijvoorbeeld eens per maand diarree heeft spreken we van chronische diarree.

 • Chronische diarree

Het woord chronisch verraadt al wat chronische diarree inhoudt. Het komt namelijk geregeld voor bij je kat, soms zelfs in een bepaalde periode. Erg vervelend natuurlijk, maar bij chronische diarree weet je wel waar je aan toe bent als baasje.

Symptomen kat diarree

Als een kat diarree heeft is dit natuurlijk heel eenvoudig te herkennen aan de dunne ontlasting. Ook worden hoeveelheden ontlasting groter of gaat je kat vaker naar de kattenbak. Maar als je niet ziet hoe de ontlasting van je kat eruitziet (bijvoorbeeld als hij buiten zijn behoeftes doet), dan is het goed om te weten waar je nog meer op moet letten zodat je – als het nodig blijkt – op tijd de dierenarts kunt raadplegen. Katten kunnen namelijk uitdrogen als zij lang last hebben van diarree.

Dus welke symptomen horen bij een kat met diarree?

 • Braken
 • Sloom
 • Koorts
 • In de war of in de stress

Oorzaken kat diarree

Er zijn heel veel mogelijke oorzaken die eraan bijdragen dat een kat diarree krijgt. Deze oorzaken zijn ook nog onder te verdelen in chronische- en acute diarree. Alle oorzaken op een rijtje:

 • Verkeerde maaltijd (acuut)

Iedereen eet wel eens iets verkeerds, ook katten. In dit geval is diarree niet erg zorgwekkend.

 • Parasitaire infecties (acuut)

Wormen en Giardia zijn de bekendste parasieten en zorgen bij katten geregeld voor diarree. Ook deze vorm is vrij normaal en bij de dierenarts te behandelen.

 • Virusinfecties (acuut)

Ook virussen komen vaak voor bij katten en zorgen er wel eens voor dat een kat diarree krijgt. Bekende virussen die vaak voorkomen zijn Rota, Corona en kattenziekte.

 • Voorwerpen (acuut)

Sommige katten willen nog wel eens iets doorslikken wat achteraf geen goed idee bleek. Het object is moeilijk verteerbaar en veroorzaakt diarree. In sommige gevallen moet dit operatief verwijderd worden.

 • Invaginatie (acuut)

Vooral kittens hebben hier last van. Een invaginatie betekent dat een stuk darm stulpt in een ander stuk darm. Als dit het geval is kijkt de dierenarts via een echo waar de invaginatie zich bevindt en gaat daarna over tot een operatie.

 • Allergieën (chronisch)

Een allergie is helaas blijvend en kan dus geregeld zorgen voor diarree.

 • Chronische ontsteking (chronisch)

Het is mogelijk dat je kat last heeft van een chronische ontsteking. Bij katten komt een chronische maagdarmontsteking wel eens voor. Dit wordt ook wel IBD genoemd.

 • Lever- of schildklierproblematiek (chronisch)

Ook lever- en schildklierproblematiek zijn helaas chronisch en willen de ontlasting van je huistijger nog wel eens beïnvloeden.

Onderliggende tumoren

Ook tumoren die in de darm kunnen ontstaan leiden vaak tot chronische diarree. Darmtumoren komen vrijwel alleen voor bij oudere katten. Tumoren zijn lastig te herkennen voor jou als baasje. Dus als je merkt dat jouw kat zich anders gedraagt, weinig of niet eet, of dat hij last heeft van onverklaarbare diarree dan is het goed om altijd even langs de dierenarts te gaan voor een check. Je gunt jouw kat natuurlijk een onbezorgde oude dag!  

Diarree kat stoppen

Oké, nuttig al die info over diarree, maar de hamvraag is: hoe kun je diarree van een kat stoppen? Allereerst is het goed om de dierenarts te raadplegen. Jullie dierenarts kan onderzoek doen naar de oorzaak van de diarree en hier de juiste behandeling bij vinden.

Mocht de diarree van je kat onschuldig zijn en geen duidelijke oorzaak hebben dan is het misschien goed om hier een middel tegen aan te schaffen. Er bestaan bepaalde middelen die ervoor zorgen dat katten minder last hebben van diarree. Deze middelen zorgen er niet voor dat de diarree verdwijnt, maar het verlicht wel de klachten en dat is wel zo fijn voor je lenige vriend. Vraag bij de dierenarts naar welke middelen geschikt zijn voor jouw kat.

Hondenverzekering van Figo

Heeft je kat last van chronisch diarree? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`