Europese korthaar kopen? Dit moet je weten!

europese korthaar kopen

De Europese korthaar is in Nederland het populairste kattenras. Wij begrijpen wel waarom: het is een slimme, vrolijke en lieve kat die goed in een gezin past. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een Europese korthaar?

Een Europese korthaar met stamboom kost gemiddeld tussen de €700 en €1.200, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Europese korthaar heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Europese korthaar kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Europese korthaar belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Europese korthaar?

Een Europese korthaar wordt gemiddeld tussen de 10 en 16 jaar oud. Natuurlijk zitten hier verschillen in: de een wordt 18 en de andere wordt helaas maar 8 jaar oud. De levensverwachting van de Europese Korthaar ligt iets hoger dan het gemiddelde kattenras.

Wat is het karakter van een Europese korthaar?

Het karakter van een Europese korthaar is sociaal, rustig en tegelijkertijd speels. Dit kattenras houdt ervan om buitenshuis in de weer te zijn, maar kan ook uren spinnend in de vensterbank een siëstaatje doen. Verder is de Europese korthaar aanhankelijk en geeft hij graag een kopje aan zijn baasje in ruil voor een knuffel. Wel is het belangrijk dat dit kattenras de mogelijkheid heeft om buiten te jagen of in ieder geval binnenshuis veel speelmogelijkheden heeft. Heeft hij dat niet? Dan kan dit leiden tot gedragsproblemen. Het perfecte baasje voor een Europese korthaar is dan ook een persoon die ervan houdt om veel met zijn kat te knuffelen en te spelen.

Hoe ziet een Europese korthaar eruit?

De Europese korthaar heeft een krachtig lichaam. Dit kattenras is niet opvallend groot, maar wel bovengemiddeld gespierd: de kop is groot, de poten zijn sterk en de staart is vrij dik. Ze hebben een korte maar dichte vacht die in alle kleuren is toegestaan, behalve in de kleuren chocolate, lilac en colourpoint. Europese kortharen in deze kleuren moet je dus niet kopen. Het ideale gewicht bij een mannetje ligt tussen de zes en zeven kilo, bij een vrouwtje ligt dit tussen vijf en zes kilo.

Hoe moet ik een Europese korthaar verzorgen?

De vachtverzorging bij een Europese korthaar is niet intensief. Wekelijks een keertje borstelen is voldoende. Behalve als hij in de rui is, dan moet je hem twee of drie keer per week borstelen om haarballen of aandoeningen aan de huid te voorkomen. Vindt een Europese korthaar dat erg? Helemaal niet. Sterker nog: de meeste gaan van een potje borstelen flink spinnen.

Ook is het belangrijk om af en toe zijn tanden te poetsen en zijn nagels te knippen. Verder moet je qua verzorging bij een Europese korthaar denken aan gezelschap, vooral jouw gezelschap, in de breedste zin van het woord: samen languit op de bank liggen of een spelletje doen waarbij hij zijn jachtinstinct kan gebruiken, dat vindt deze kat heerlijk.

Van welke voeding wordt een Europese korthaar groot en sterk?

Europese kortharen zijn makkelijke eters. Wel heeft elke kat zijn eigen individuele energiebehoefte. Merk je dat jouw Europese korthaar veel jaagt en speelt? Dan heeft hij ook meer voeding nodig. Voeding met veel eiwitten waarin aminozuren aanwezig zijn is belangrijk voor dit ras. Hiervan herstelt hij snel van al dat jagen en spelen. Vraag bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt altijd wat extra informatie op met betrekking tot de beste voeding voor een Europese korthaar. Zij zijn hierin tenslotte gespecialiseerd.

Aandoeningen en ziektes

De Europese korthaar is een sterk kat. Toch moet je ook met dit kattenras af en toe naar de dierenarts, vooral als het een kitten is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gewichtscontroles.

Helaas zijn bij dit kattenras een aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de twee meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Europese kortharen:

Dit is een spierziekte van het hart waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt is. Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken waardoor je kat sloom wordt of zelfs plotseling overlijdt. HCM is niet te genezen maar kan met medicatie behandeld worden. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van HCM. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Europese korthaar zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Europese korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Europese korthaar

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Europese kortharen:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160 
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Europese korthaar niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de kattenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`