12 tips voor een stressvrij dierenartsbezoek met je huisdier

Dierenadvies Figo hond – 50

Een bezoek aan de dierenarts kan hartstikke spannend zijn. Niet alleen voor je huisdier, maar ook voor jou – vooral als het de eerste keer is. Dierenartsbezoekjes zijn een essentieel onderdeel van het leven van elk huisdier, dus het zou ideaal zijn als deze zonder stress verlopen. Vraag jij jezelf af hoe je de stress voor jullie allebei kunt verminderen en je optimaal op een bezoek kunt voorbereiden? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.  

Laten we beginnen.  

Voorbereiden met je hond

Sommige honden rennen kwispelend de behandelkamer binnen en anderen verstoppen zich het liefst. Hoe je hond ook reageert, zo kan je zijn stressniveau laag houden: 

 • Maak de dierenarts leuk 

Stap af en toe zonder afspraak binnen bij de dierenarts. Zet je maatje even op de weegschaal en beloon je hond met positieve woorden of een snoepje. 

 • Begin vroeg met oefenen  

Oefen thuis alvast met je pup de handelingen van de dierenarts. Maak regelmatig zijn oren en ogen schoon, bekijk zijn snuit en tanden, til de poten op en check zijn nagels.  

 • Bereid je goed voor 

Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke documenten zoals het vaccinatieboekje en eventueel uitslagen van eerdere onderzoeken bij de hand hebt.  

Tips voor je kat

Ga je met je kitten of kat naar de dierenarts? Jij kent je vriend het best, dus denk voor het bezoek na over wat je met je al samen kunt trainen.  

 • Samen voorbereiden 

De dierenarts kijkt naar de ogen, oren, nagels, de vacht en de tanden van je kat. Deze plekken kun je dus thuis al regelmatig verzorgen of ernaar kijken.  

 • Een veilig gevoel 

Maak een fijne plek van de reismand door er een vertrouwd ruikende deken in te leggen en de tas ook buiten de dierenartsbezoeken om in de woning te laten staan.  

 • Geen stress 

Vermijd mogelijke stressfactoren en zorg dat je in de wachtkamer niet in de buurt van andere diersoorten of zelfs andere katten zit.  

Voorbereiden met je konijn

Konijnen kunnen snel bang zijn, vooral als ze naar de dierenarts moeten. Hier zijn een paar eenvoudige tips om het bezoek prettiger te maken: 

 • Maak de reismand gezellig 

Zet de reismand van je konijn op een plek waar hij vaak komt en doe er wat hooi of snacks in. Zo went je konijn aan de mand en voelt hij zich er veilig in. 

 • Oefen met oppakken 

Konijnen vinden oppakken soms niet fijn. Begin thuis met oefenen. Til je konijn af en toe op en houd hem even vast terwijl je hem aait of een snackje geeft. 

 • Kies een rustig tijdstip 

Maak als het kan een afspraak op een moment dat het rustig is bij de dierenarts. Dan zijn er minder andere dieren, wat fijner is voor je konijn omdat hij minder bang zal zijn. 

Met je papegaai naar de dierenarts

Ook met je papegaai kom je regelmatig voor controles bij de dierenarts. Voor je vogel kan het vervoer en een andere omgeving best spannend zijn. Zo maak je dit wat aangenamer voor hem: 

 • De juiste reiskooi 

Laat je papegaai indien mogelijk thuis alvast kennismaken met de reismand of -kooi en pas de maat aan het formaat van jouw papegaai – niet te klein maar ook niet te groot! 

 • Veilig onderweg 

Tijdens de rit zet je de kooi met een gordel vast en laat je speeltjes, hutjes en volle voer- en waterbakjes thuis. Bedek de bodem met papier of handdoeken. Dat is achteraf makkelijk schoonmaken. 

 • Speciale zorg voor je vriend 

Voor het eerst met je papegaai naar de dierenarts? Zoek een dierenarts die ook echt gespecialiseerd is in vogels en je papegaai deskundig kan behandelen. 

Huisdierenverzekering

Je huisdier is je beste vriend en samen beleven jullie veel. Maar ook huisdieren kunnen plotseling ziek worden of een ongeluk krijgen, met onverwachte dierenartskosten tot gevolg. Met Figo ben je hiervoor verzekerd. Zo krijgt je huisdier altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan – zo zit jij ook wat relaxter bij jullie volgende dierenartsbezoek. Meer weten? Bekijk dan onze huisdierenverzekering!    

`