Puppy zindelijk maken in 5 stappen

puppy zindelijk maken

Oh nee… Kom je weer een plasje tegen binnenshuis. Deze frustratie zal elke hondeneigenaar wel herkennen. Je moet namelijk je puppy zindelijk maken met zindelijkheidstraining. Dit kost tijd en energie, maar je hond wilt net zo graag als jou zijn nestje niet vuil maken. Voor een boodschap, groot of klein, moet je hondje buiten zijn! De behoefte om je puppy zelf zindelijk te maken? Deze grote boodschap geven wij je in het onderstaande artikel!

Stappenplan: puppy zindelijk maken

Als hij eenmaal bij jou thuis komt wonen, is het aan het baasje om de hond zindelijk te maken. Wij geven je een handig stappenplan met tips hoe jij je maatje zelf kan leren waar hij zijn behoefte kan doen.

  • Stap 1: Herken de signalen!

Wanneer je puppy een grote of kleine boodschap moet doen kun je van tevoren zien aankomen. Van tevoren snuffelt hij misschien aan de grond, hurkt hij of loopt hij rondjes. Meestal zal hij ook moeten nadat hij heeft geslapen, gegeten of gedronken. Breng hem in dit geval naar een van zijn toilet plekjes buiten door hem op te tillen. Als je een paar plekjes afwisselt, voorkom je dat hij later maar op één plek zijn behoefte wilt doen.

Hierdoor leert je pup dat hij zijn behoefte buiten hoort te doen. Aanvullend kun je er voor kiezen om je maatje een commando aan te leren, zoals “plasje doen” of “poepje doen”. Begin hiermee door het te zeggen als hij zijn behoefte gaat doen. Gelukt? Dan heeft je hond wel een beloning verdiend!

  • Stap 2: Zijn eigen plekkie!

Creëer buiten vaste plekjes waar je hond zijn behoefte kan doen. Hij gaat deze plekken associëren met het doen van zijn behoefte. Dit doe je door tijdens het wandelen wat langer op deze plekken te staan. Uiteindelijk zal hij deze plekken gaan herkennen. Beloon je maatje als hij zijn behoefte heeft gedaan op de plek. Ga hierna niet direct naar huis.

Je pup zal denken dat hij na zijn behoefte direct weer naar binnen moet en jullie niet meer buiten kunnen wandelen of spelen. In dit geval zal hij zijn behoefte zo lang mogelijk ophouden, wat er alsnog voor kan zorgen dat hij binnen alles laat lopen. Ga dus na zijn kleine of grote boodschap nog een stukje wandelen of spelen.

  • Stap 3: Puppy zindelijk maken in zijn bench

Honden krijgen al jong mee dat ze niet hun eigen nestje moeten bevuilen. Na de juiste benchtraining kan je maatje dit zien als zijn eigen plekje. Hij wil zijn eigen plekje natuurlijk niet bevuilen. Let hierbij wel op hoe lang je pup maximaal zijn plasje op kan houden. Hier moet je ‘s nachts namelijk rekening mee houden. Het is het beste om in de periode dat je pup zijn blaas nog niet volledig ontwikkeld heeft, ‘s nachts je hond naar een van zijn plekjes te brengen om zijn behoefte te kunnen doen. Ook is het raadzaam om je hond een uur voor zijn bedtijd niet overmoedig te laten drinken.

  • Stap 4: Samen wandelen

Het is dus belangrijk om veel te wandelen met je hond. Ook ‘s nachts moet je hier in het begin je bed voor uit. Laat je pup elke twee uur uit en ga voor én na iedere maaltijd, voor én na het slapen gaan en direct na het spelen buiten. Hoe ouder je pup wordt, hoe meer hij zijn blaas ontwikkelt. In het schema kun je zien hoe lang je pup zijn plas op kan houden en hoe vaak hij naar buiten moet.

  • Stap 5: Beloon je maatje voor goed gedrag!

Bij de zindelijkheidstraining van je pup kan er wel eens iets fout gaan. Een ongelukje kan gebeuren. Het is dan belangrijk om je maatje niet te hard aan te pakken. Hij legt namelijk geen verband tussen het plassen en de straf. Voor je het weet durft hij helemaal niet meer zijn behoefte te doen bij jou in de buurt. Heeft hij zijn behoefte binnen gedaan? Geef hem dan geen aandacht.

Zie je dat hij zijn behoefte binnen doet? Dan kun je hem het beste hem oppakken en direct mee naar buiten nemen. Als je hem optilt stopt hij vanzelf met het plassen of poepen. Als hij buiten verder gaat, beloon hem dan. Hierdoor weet je pup dat als hij zijn behoefte doet op die plek, dat hij wordt beloond.

Puppy zindelijk maken schema

Een jonge puppy heeft nog geen volledige blaascontrole. Je puppy moet ook afhankelijk van zijn leeftijd een minimaal aantal keren naar buiten per dag. In het puppy zindelijk maken schema hieronder zetten wij het voor je op een rijtje. Dit kan natuurlijk wel liggen aan het karakter van je pup:

Leeftijd van je puppyHoe lang kan hij zijn plasje ophouden?Minimum aantal keer naar buiten per dag
7 weken2 uur12 keer
12 weken3-4 uur6-8 keer
16 weken4-5 uur5-6 keer
20 weken5-6 uur4-5 keer
6 maanden6-8 uur3-4 keer
7 maanden12 uur3 keer

Onderdanigheidsplasjes

Als je pup in contact komt met andere honden of andere mensen kan het voorkomen dat hij per ongeluk een plasje doet. Dit staat los van je puppy zindelijk maken. Een onderdanigheidsplasje of deemoedsplasje is een vorm van communicatie om aan te geven dat jij hoger in rang bent. Het gebeurt ook soms als je maatje heel enthousiast wordt als mensen binnenkomen. Geef je pup daarom even geen aandacht als je binnenkomt en straf hem ook in dit geval niet af. Dan zal hij zich nog meer onderdanig gedragen, wat weer leidt tot nog meer plasjes.

Vermijd oogcontact en als je pup na een paar minuten rustiger is, kun je hem kalm benaderen. Ga hierbij door je knieën en went je lichaam een beetje af om minder bedreigend over te komen. Je pup groeit na verloop van tijd over onderdanigheidsplasjes heen. Zindelijkheidstraining vergt veel tijd en geduld. Dit kan meevallen, maar ook tegenvallen. Sommige honden zijn namelijk sneller zindelijk dan andere honden. Is je hond na een paar maanden nog steeds niet zindelijk? Neem dan contact op met je dierenarts of een gedragstherapeut.

Handige video + boeken!

Op zoek naar wat visuele tips? Bekijk dan de video die hier rechts staat van Puppygroep.nl. Hierin worden ook nog 6 tips gedeeld die afkomstig zijn uit hun boek ‘Het Ultieme Puppy Zindelijk Maken Handboek’. Dit boek is geschreven op basis van een zeer uitgebreide enquête, ingevuld door maar liefst 24 professionele hondentrainers van erkende hondenscholen. Erg handig dus! Wil je meer weten over hun 4 puppyboeken? Bekijk dan deze pagina op hun website.

Hondenverzekering van Figo

Een puppy is enorm leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Puppy’s zijn namelijk extra kwetsbaar en moeten in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts, vooral als ze net hun nestje verlaten. Door je puppy te verzekeren krijgt je beste vriend altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`