Puppy uitlaten: samen op stap!

puppy uitlaten

Een puppy uitlaten is hartstikke leuk, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Al die nieuwe indrukken, van het lopen aan de riem tot het ontmoeten van andere honden, vragen veel van zowel de hond als het baasje. Daarom moet je een puppy vooral niet te snel de wijde wereld laten ontdekken, maar het vooral rustig opbouwen. Maar hoe moet je het dan doen? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Hoe lang mag een pup lopen?

Een puppy vindt het heerlijk om buiten met zijn baasje te lopen. Daarom is de verleiding groot om toch dat extra blokje om te gaan. Maar puppy’s zijn kwetsbaar, kennen hun eigen grenzen niet en laten in hun enthousiasme niet snel merken dat ze vermoeid zijn. Jij als baasje moet hiervoor dus de grenzen opstellen en opletten op de signalen van je hond. Gaat je vriend tijdens het uitlaten liggen, blijft het beestje achter of hijgt jouw hond? Dan heb je teveel gevraagd van je puppy – dit wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe lang een pup mag lopen hangt af van de leeftijd. Voor een puppy uitlaten bestaat een handige richtlijn om te bepalen hoe lang je met jouw pup op pad kunt gaan: elke week die jouw hondje oud is staat gelijk aan één minuut wandelen. Met een puppy van acht weken ga je dus per keer acht minuten naar buiten

Hoe vaak moet ik een puppy uitlaten?

Puppy’s moeten regelmatig de deur uit. Om de beentjes te strekken, maar ook om zindelijk te worden. Merk je dat jouw puppy wat onrustig is? Dan is de kans groot dat het beestje z’n behoefte moet doen. Een jonge pup – in de leeftijd van twee tot acht maanden – mag vier tot vijf keer per dag een frisse neus halen. Tijdens het uitlaten bruist een jonge hond van de energie. Als baasje is het belangrijk de nieuwsgierigheid van een uitgelaten pup ietsjes af te remmen, zodat een wandeling voor jullie allebei een feestje is, en blijft. Houd tijdens een puppy uitlaten de omgeving goed in de gaten, kies voor afwisselend terrein en laat deze jonge hond alleen spelen met sociale, niet te drukke soortgenoten.

Handig uitlaatschema

Voor het zindelijk maken van een puppy is het belangrijk dat je – zeker in de eerste weken – vasthoudt aan een duidelijk schema. Laat je pup elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook ’s nachts moeten puppy’s hun behoefte doen. Puppy’s hebben nu eenmaal een kleine blaas. Kies daarom verdeeld over de nacht een of twee momenten om je puppy uit te laten. Bouw de nachtelijke uitjes stap voor stap af naarmate jouw  hond ouder en zindelijker wordt:

Leeftijd

Plas ophouden

Uitlaten

7 weken

2 uur

12 keer

12 weken

3 – 4 uur

6 – 8 keer

16 weken

4 – 5 uur

5 – 6 keer

20 weken

5 – 6 uur

4 – 5 keer

6 maanden

6 – 8 uur

3 – 4 keer

7 maanden

12 uur

3 keer

Houd een oogje in het zeil

Jonge puppy’s zijn dol op spelen en naar buiten gaan betekent dat ze al snel nieuwe vrienden zullen maken. Hartstikke schattig natuurlijk, maar vergeet niet dat een pup nog volop aan het groeien is. Pas daarom op dat jouw hondje zich niet gek laat maken door andere honden en weet wanneer de speeltijd om is. Ook is het belangrijk dat je extra goed een oogje in het zeil houdt als je puppy niet aan de lijn loopt, want puppy’s houden wel van een avontuurtje en helaas raken ze hierbij weleens vermist. Gelukkig vergoeden wij ook de vermissingsposters en/of flyers als je viervoeter vermist is.

Hondenverzekering

Een puppy in huis is geweldig, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Puppy’s zijn namelijk extra kwetsbaar en moeten uit voorzorg in hun eerste levensjaar vaak naar de dierenarts. Helaas zijn dierenartskosten tegenwoordig aan de hoge kant en kost zo’n bezoekje soms wel tot in de duizenden euro’s. Daarom is het verstandig om je puppy te verzekeren. Met onze hondenverzekering krijgt je puppy de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`