Hoe laat ik mijn puppy en kinderen aan elkaar wennen?

puppy en kinderen

Kinderen en honden: soms een perfecte match en soms een grote rivaliteit. Natuurlijk wil je dat jouw kind de beste maatjes wordt met je hond. Een puppy en kinderen kan minder kwaad dan een volgroeide en soms grote hond. Daarom is het handig om je kinderen al vroeg te laten wennen aan een puppy. Voor je pup is het juist belangrijk om op jonge leeftijd enkel positieve ervaringen met kinderen te laten hebben.

Wat je vooral niet moet doen

Een pup heeft voor zijn vorming dus alleen maar positieve ervaringen nodig. Daarom is het beter dat je kinderen uit de buurt houdt die bang zijn voor honden. Een hond merkt als geen ander wat voor sfeer er hangt en zal onvoorspelbaar worden als de sfeer ongemakkelijk of negatief wordt. Het is sowieso niet handig om kinderen – van welke leeftijd dan ook – alleen te laten met een (jonge) hond. Om een puppy en kinderen te laten wennen kunnen de kinderen beter niet:

 • Lichamelijk contact forceren
  Laat kinderen niet de pup knuffelen, optillen of zelfs aanstaren. Een pup moet eerst gevormd worden en goed worden afgericht door een echte leider: een volwassene.
 • Per se commando’s willen geven
  Kinderen hebben vaak de neiging de pup direct trucjes te leren en commando’s te laten gehoorzamen. Een pup kan beter eerst op cursus gaan voordat kinderen commando’s gaan geven.
 • In de bench gaan
  De bench is voor een hond een veilige plek. Wanneer je loebas eenmaal gewend is na wat benchtraining zal hij zich hier terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Een puppy en kinderen samen in de bench is dus geen goed idee.
 • Alleen zijn met de pup
  Het is dus niet handig om kinderen alleen te laten met een hond, maar ook zelfstandig uitlaten wordt afgeraden.
 • De pup als speelpop zien
  Er is natuurlijk niets schattiger dan een jong hondje. Ook kinderen vinden dit enorm schattig en willen het liefst de hele dag knuffelen. Een puppy is geen speelgoed en wil dus niet de hele dag opgetild worden. Daarom is het belangrijk om kinderen duidelijk te maken dat ook de pup liever niet opgetild wil worden en de hele dag te worden geknuffeld.

Wat moet ik dan wél doen?

Een puppy en kinderen laten wennen kan soms een lastige klus zijn. Voor kinderen moet het precies duidelijk zijn wat wel en niet de bedoeling is en voor je pup is het belangrijk om vertrouwen te voelen. Wij zetten wat tips voor je op een rijtje:

 • Rust gunnen
  Gun dat lieve kleine mormeltje ook zijn rust! Tijdens het eten en vooral tijdens het slapen wil je pup zich even niet laten afleiden.
 • Kalmte in stemgebruik
  Laat kinderen zacht en rustig praten tegen de pup. Zo vertrouwt je pup de situatie eerder!
 • Samen spelen mag natuurlijk wel onder toezicht!
  Natuurlijk mogen kinderen ook van de hond genieten. Sommige honden zijn dol op spelen met kinderen. Laat je puppy en kinderen alleen samen spelen als jij erbij bent.
 • Kriebelen op de borst
  Een pup wil liever niet van bovenaf benaderd worden, vaak al helemaal niet door kinderen. Daarom is het goed dat kinderen de borst of nek van de hond kriebelen en niet met hun vlakke hand van boven benaderen en bovenop de kop aaien.

Puppy en kinderen: algemene tips

Niet elke pup is hetzelfde en zeker niet elk kind is hetzelfde. Het is heel belangrijk dat in de omgang met een hond altijd bepaalde ‘regels’ worden nageleefd. Op die manier verklein je de kans dat er iets gebeurt met je pup of met je kind. Natuurlijk gelden die regels niet alleen voor jouw pup, maar in principe voor alle honden. Tips op een rijtje:

 1. Vraag altijd eerst aan het baasje of je de hond mag aaien
 2. Aai altijd met de vacht mee en niet ertegenin
 3. Aai altijd over de flanken, borst of onderkant van de nek en nooit bovenop de kop
 4. Stoor nooit een hond tijdens het drinken of slapen

Mijn kind is bang voor honden, wat nu?

Er zijn natuurlijk kinderen die niet zo dol zijn op honden als anderen. Een pup merkt niet altijd wat een ander van hem vindt. Daarom is het handig om tijdens het spelen je pup uit te lokken met bewegingen en hoge stemmetjes. Hierdoor focust de pup zich op jou. Als het bange kind in deze situatie niks doet en de hond negeert, leert de hond aan dat hij voor het spelen niet bij het kind moet zijn, maar bij jou!

Train dit vaak genoeg zodat de puppy en kinderen allemaal weten wat ze aan elkaar hebben. Ook kun je samen met je kind en jullie puppy spelen. Zo kan je kind een beetje wennen aan de hond en is het wellicht in de toekomst een gouden duo!

Hondenverzekering

Een puppy is enorm leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Puppy’s zijn namelijk extra kwetsbaar en moeten in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts, vooral als ze net hun nestje verlaten. Door je puppy te verzekeren krijgt je beste vriend altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`