Wat moet ik weten over de eerste puppy controle bij de dierenarts?

puppy controle dierenarts

Op een dag moet je met je pup langs de dierenarts. De dierenarts voert dan wat controles uit om te kijken of je pup helemaal gezond is. Deze ervaring mag voor je kleine vriend niet stressvol zijn. Puppy controle bij de dierenarts is wel nodig en verstandig om te doen, zodat jij en je loebas niet voor verrassingen komen te staan.

Op naar de dierenarts

Het kan zijn dat jouw pup al met de fokker naar de puppy controle bij de dierenarts is geweest. Toch is het verstandig om als baasje alsnog samen met je nieuwe vriend langs te gaan. Zo begint jullie periode samen zonder onzekerheden en je pup kan daarbij alvast wennen aan zijn (nieuwe) huisarts!

Tijdens het bezoek zal de dierenarts een volledig klinisch onderzoek uitvoeren. Dit houdt in dat er oraal onderzoek gedaan wordt aan de bek en tandjes en dat de oor- en oogcontroles worden gedaan. Natuurlijk vindt jouw pup het waarschijnlijk niet prettig. Maak het daarom zo aangenaam mogelijk voor hem, zodat jouw pup niet gaat trillen als een juffershondje. Wij geven je tips!

Tips voor een geslaagde puppy controle bij de dierenarts

 • (Gezonde) traktaties
  Welke hond houdt nu niet van een lekkere snack? Misschien gaat jouw pup zijn traktatie wel waarderen en heeft hij de volgende keer zelfs zin om naar de dierenarts te gaan. Dat wordt smullen!
 • Complimentjes geven
  Tijdens en na het onderzoek mag je als baasje best laten doorschemeren hoe trots je op je loebasje bent. Doe dit alleen niet té vaak, kies je momenten hiervoor.
 • Slecht gedrag negeren
  Geef je hond absoluut geen aandacht wanneer hij de boel op stelten zet tijdens de puppy controle bij de dierenarts. Ook je hond corrigeren is goed. Zo kunnen jullie samen alvast even oefenen.
 • Goed plannen is snel wennen!
  Mocht je als baasje tijd hebben om ’s ochtends de puppy controle bij de dierenarts te plannen, doe dit dan. Het is vroeg op de dag vaak rustiger bij dierenartspraktijken. Minder prikkels voor je puppy dus. Ook zijn puppy’s vatbaarder voor ziektes als zij hun inentingen nog niet hebben gekregen.
 • Neem documenten mee
  Neem bij jullie bezoek een vaccinatieboekje of andere documenten van de fokker mee zodat de huisarts advies kan geven over je pup.

Vaccineren van je puppy

In de meeste gevallen heeft een pup al zijn eerste entingen gehad en is hij al ontwormd als je hem ophaalt. Vaak worden pups van ongeveer 9 tot 12 weken nog een keer gevaccineerd. Dit moeten jullie dus samen doen. Toch is het verstandiger om meteen met je pup naar de dierenarts te gaan wanneer je hem krijgt. Zo kunnen jullie samen wennen!

Chippen bij je pup

Tijdens de puppy controle bij de dierenarts wordt het je waarschijnlijk aangeraden om je nieuwe huisgenoot te laten chippen. Het kan ook zijn dat de fokker of de vorige eigenaar dit al heeft gedaan. Tijdens dit chippen wordt er een kleine microchip aangebracht onder de huis van je pup. Hierdoor kunnen dierenartsen hem altijd identificeren als hij is verdwaald.

Steriliseren of castreren

Een nieuwe pup brengt ook vragen met zich mee. Laat je jouw pup steriliseren of castreren? En zo ja, doe je dit dan voor of na de eerste loopsheid? Dit zijn allemaal vragen waar je als baasje rekening mee moet houden. Gelukkig is de dierenarts een expert op dit gebied en kun je bij alle praktijken genoeg informatie krijgen over deze onderwerpen.

Hondenverzekering van Figo

Een puppy is enorm leuk, maar het is ook een grote verantwoordelijkheid. Puppy’s zijn extra kwetsbaar en moeten in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts, vooral als ze net hun nestje verlaten. Door je puppy te verzekeren krijgt je beste vriend altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`