Puppy alleen laten? Wij geven 5 tips!

puppy alleen laten

Misschien herken je het wel: je hebt net een puppy in huis en het lijkt wel alsof je nieuwe vriend aan je vastgeplakt is. Overal is-ie bij je! Hartstikke leuk natuurlijk, maar toch zullen er ook momenten komen dat jullie gescheiden van elkaar zijn, en dan is het belangrijk dat dit geen onprettige situaties oplevert voor je hond, en voor jou. Maar je puppy alleen laten, hoe doe dat je dat eigenlijk? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

 

Laten we beginnen.

Waarom puppy alleen leren zijn?

Een puppy die niet geleerd heeft om alleen te zijn, kan last verlatingsangst krijgen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffenpiepen, janken, in huis plassen en poepen, en het vernielen van je spullen. Daarom is het belangrijk om je puppy op een rustige manier – dus stapje voor stapje – alleen te laten zijn. Pak je dit vanaf het begin niet goed aan? Dan kan je puppy dus op latere leeftijd probleemgedrag ontwikkelen.

Vanaf wanneer puppy alleen laten?

Vanaf een leeftijd van 8 weken kun je stapje voor stapje je puppy alleen laten. In het begin kun jij je puppy voor een paar minuutjes alleen laten terwijl jij in een andere kamer verblijft. Bouw de tijd langzaamaan op en geef je puppy de tijd om te wennen aan het alleen zijn. Om dit proces zo vlekkeloos mogelijk voor jou en je puppy te laten verlopen, hebben wij later deze blog een schema hiervoor opgesteld.

Hoe lang puppy alleen laten?

Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy’s die jonger dan 10 weken oud zijn niet langer dan een uur alleen zijn. Nu is het misschien lastig om te onthouden hoelang je puppy op basis van zijn leeftijd alleen mag zijn, maar gelukkig hebben wij hier een klein ezelsbruggetje bij: puppy’s tussen de drie en zes maanden mag je niet langer in uren alleen laten zijn dan ze in maanden oud zijn. Dus een puppy van bijvoorbeeld zes maanden mag niet langer dan zes uur alleen zijn. Handig toch?

Schema puppy alleen laten

Leeftijd

Max. uren alleen laten

Tot 10 weken

1 uur

3 maanden

3 uur

4 maanden

4 uur

5 maanden

5 uur

6 maanden

6 uur

7+ maanden

8 uur

 

Tips puppy alleen laten

  • Langzaam opbouwen

Begin met korte periodes van een paar minuutjes en bouw dit langzaam op. Dit helpt om de angst van het alleen zijn geleidelijk weg te nemen.

  • Comfortabele omgeving

Wie zegt dat alleen zijn niet leuk kan zijn? Zorg ervoor dat als je puppy alleen is, dat-ie dan toegang heeft tot zijn bench, speeltjes, voedsel en waterbak. Dit kan hem helpen comfortabel te voelen als hij alleen is.

  • Zorg voor een positieve ervaring

Beloon je puppy met een snack of een speeltje wanneer hij goed alleen blijft. Dit kan helpen om het alleen zijn te associëren met iets positiefs.

  • Vermijd drama bij thuiskomst

Begroet je puppy zonder al te veel ophef bij thuiskomst. Op deze manier laat jij je puppy zien dat alleen zijn eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is.

  • Gebruik een bench

Een bench kan je puppy helpen om zich veilig en comfortabel te voelen terwijl hij alleen is. Zorg ervoor dat de kist of bench groot genoeg is voor je puppy om in te bewegen.

Let op!

Elke puppy is anders! Daarom is het belangrijk om rekening te houden met zijn individuele behoefte en capaciteiten. Een goed portie geduld, consistentie en positive vibes zijn de sleutel tot het succes om je puppy alleen te laten zijn.

Gedragstherapie wordt verzekerd bij Figo

Lukt het niet om puppy alleen te laten? En veroorzaakt dit problemen? Dan kan medicatie in combinatie met gedragstherapie de oplossing zijn voor je hond. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden (in combinatie met medicatie) kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`