Blaffen afleren bij je hond in 6 stappen

blaffen afleren

De meeste baasjes kennen het wel: je hond is een schat van een dier, maar het blaffen mag toch wel een tikkeltje minder. Helaas kan een hond blaffen afleren een lastig proces zijn. Gelukkig heb ik goed nieuws voor je: onze huisdierspecialisten helpen je hier graag bij. In deze blog leggen wij je in 7 stappen uit hoe dit moet!

Laten we beginnen.

Waarom blaffen honden?

Mensen praten, lachen, schreeuwen en fluisteren. Ook honden maken gevoelens en emoties duidelijk kenbaar. De één wat meer – en luidruchtiger – dan de ander. Wat dat betreft zijn honden net mensen. Blaffende honden bijten niet, ze willen je juist iets vertellen. Als je goed luistert naar jouw hond, kun je zes verschillende vormen van blaffen ontdekken. Elke reden voor het blaffen vraagt om een gerichte aanpak. Wil je het blaffen afleren, dan zul je eerst de oorzaak van het blaffen moeten achterhalen:

De vrolijke blaf

Kom je na een lange dag werken thuis? Pak je de halsband voor een wandeling? Of loop je naar de kast waar de hondensnoepjes staan? Dan is de kans groot dat jouw hond je begroet met een vrolijke blaf. De vrolijke blaf herken je aan de enthousiaste, hoge toon.

De alerte blaf

Honden zijn alerte dieren. Gebeurt er iets onverwachts of schrikt je hond? Dan volgt er een alerte, waarschuwende blaf. Een hond doet dit om andere honden of het baasje te waarschuwen. Wil je van jouw hond een echte waakhond maken? Dan kun je het beestje aanleren te blaffen bij (dreigend) gevaar.

De bange blaf

Heeft een hond stress? Dan uit het beestje zich door hoog – en soms hysterisch – te blaffen. Wat de stress veroorzaakt, is voor elke hond verschillend. Een ontmoeting met mensen die zij niet kennen, spannende objecten of de angst om alleen gelaten te worden zijn aanleidingen voor de bange blaf.

De beschermende blaf

Een hond is een echt waakdier. Het verdedigen van hun baasje, het beschermen van een speeltje of iets lekkers; de beschermende blaf, die vaak gepaard gaat met grommen en het laten zien van de tanden, is een uiting van angst en een manier om iemand of een dier weg te jagen.

De verveelde blaf

Ook honden zijn weleens gefrustreerd. In een situatie waarin een hond zich niet prettig voelt, bijvoorbeeld als het beestje lang alleen is, kan blaffen een stukje afleiding zijn. Deze onrustige vorm van blaffen, waarbij het beestje zich uit verveling soms ook stukbijt op een knuffel of een paar schoenen, betekent dat een hond stress ervaart.

De aangeleerde blaf

Honden zijn slim. Als het beestje merkt dat blaffen helpt bij het krijgen van zijn of haar zin, laat een hond het niet na om het hoogste woord te hebben. Een hond gebruikt de aangeleerde blaf ook als een blaf om aandacht.

Blaffen afleren: een gehoorzame hond

Het is natuurlijk niet de bedoeling om het blaffen helemaal af te leren, maar het moet geen vervelende of storende gewoonte worden. Is dat laatste wel het geval? Dan is het belangrijk dat je dit afleert –  zowel voor jou, je hond en jullie omgeving. Wij geven je zeven tips:

  1. Blijf rustig

Als een hond blaft, doet het beestje dit met een reden. Word niet boos, blijft rustig en verhef je stem niet. Hoe harder je zelf praat, hoe meer een hond denkt dat je gezellig ‘meeblaft’.

  1. Such a good boy!

Honden zijn leergierig. Leer jouw hond het commando ‘stil’ aan. Tip: beloon de hond op het moment dat het dier goed luistert. Voor je het weet is het gedaan met ongewenst blaffen.

  1. Creëer afleiding

Wil het niet lukken met het aanleren van een commando? Leid jouw hond dan af op het moment dat het blaffen begint. Dit doe je bijvoorbeeld door het pakken of laten vallen van z’n favoriete speeltje.

  1. Meters maken

Een hond is territoriaal. Hoe meer ‘gevaar’ het beestje ziet, hoe harder het blaft. Een hoge schutting in de tuin en vitrages en gordijnen voor het raam beperken het zicht en de afleidingen van je hond.

  1. Bied beschutting

Een hond is territoriaal. Hoe meer ‘gevaar’ het beestje ziet, hoe harder het blaft. Een hoge schutting in de tuin en vitrages en gordijnen voor het raam beperken het zicht en de afleidingen van je hond.

  1. Wees er snel bij

Voor het blaffen afleren geldt: weer er snel bij. Hoe eerder een hond begrijpt dat blaffen ongewenst kan zijn, hoe sneller de hond leert wat je van hem verwacht.

Gedragstherapie wordt verzekerd bij Figo

Lukt het je niet om het blaffen bij je hond af te leren? En veroorzaakt dit zowel jou, je hond, als jullie omgeving problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`