Dé 12 mooiste losloopgebieden in Nederland!

losloopgebied in nederland

Losloopgebied: Nederland barst ervan! Voor hondenbaasjes is dit goed nieuws, want hier mag je hond heerlijk vrij wandelen. Daarom hebben onze huisdierspecialisten in dit artikel de mooiste losloopgebieden van Nederland voor honden rijtje gezet!

Laten we beginnen.

1. Wandelroute Vlissingen-Zoutelande, Zeeland

Je startpunt is het station van Vlissingen waar je begroet wordt door de zeelucht, de krijsende meeuwen, de havens en de sluizen. Langs de Westerschelde heb je vervolgens zicht op de prachtige scheepvaart. Hierbij ga je ook langs monumenten ter herinnering aan de strijd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na het verkennen van oud-Vlissingen, klim je je weg naar het Keizersbolwerk. Hierna volg je boulevards en stranden, en trotseer je de duinpaden, totdat je vanaf de hoogste duintoppen Zoutelande ziet liggen. Het zuiderstrand dat je hierbij tegenkomt wordt niet voor niets De Zeeuwse Rivièra genoemd!

2.Hondenstrand, Katwijk, Zuid-Holland

Het hondenstrand van Katwijk loopt vanaf het laatste gebouw in Strandvak 23 helemaal tot aan het begin van de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk en is wel 2,5 kilometer lang. Op dit deel van het strand mogen honden het hele jaar loslopen en niet alleen op het strand zelf, maar ook op het deel van de duinen bij het fiets-en wandelpad naar Noordwijk. Tussen Na 1 oktober en tot 1 april mogen honden ook los op alle andere stranden in de gemeente Katwijk. 

Ben je toch in de buurt van Katwijk? Ga dan ook naar hondenlosloopgebied Berkheide, een uitgestrekt duingebied waar je lekker kan spelen met je maatje. Tussen 15 augustus en 15 maart mogen honden hier namelijk bijna overal loslopen, zolang ze onder op de paden blijven lopen en onder appèl staan. Dit betekent dat je hond komt als je hem roept, je je hond niet laat jagen, en je hond altijd in het zicht blijft.

4. Hondenstrand Bloemendaal, Bloemendaal, Noord-Holland

Op het Bloemendaalse strand tussen de strandopgang bij Parnassia en strandpaal 59.5 mogen honden het hele jaar loslopen. Voor het gebied links van de opgang bij Parnassia tot aan de grens van Zandvoort geldt dat honden hier alleen mogen komen tussen 15 september en 15 mei. Ze mogen dan wel lekker de hele dag los lopen. Als het baasje een drankje wil doen bij de vele strandtentjes die Bloemendaal rijk is, dan zijn bij de paviljoens op de terrassen en het voorpad honden aangelijnd toegestaan. Dit is niet op het strand zelf.

5. Schiermonnikoog, Friesland

Het meest ‘hondvriendelijke’ eiland van alle Waddeneilanden, hier mogen honden namelijk het hele jaar loslopen op stranden en veel andere delen van het eiland. Alleen in de bebouwde kom en het Rif moeten honden worden aangelijnd. In het Nationaal Park zijn ook een aantal loslooproutes. Deze routes worden aangegeven door borden, maar ook hier geldt dat honden wel onder appèl staan. Ook bij verschillende vakantiehuizen, bungalows, appartementen en hotels op Schiermonnikoog zijn honden welkom.

6. De Loonse en Drunense Duinen, Tilburg / ’s Hertogenbosch, Noord-Braband

Ten zuidoosten van Assen ligt het grote bos- en heidegebied Boswachterij Schoonloo. Dit gebied is wel ruim 1500 hectare met veel heerlijke wandelroutes. Ten oosten van de Hoofdstraat ligt het losloopgebied. Hier mogen honden het hele jaar door los, met maximaal drie honden per begeleider. In dit gebied kun je zo’n 2 uur lopen om het ronde gebied, maar als je zelf op avontuur gaat heb je nog veel langer plezier! Heeft je maatje het warm gekregen van al dat wandelen? Wandel dan naar Ellertshaar, waar je hond kan afkoelen in het ondiepe meer. De routes zijn handig aangegeven door de nummers te volgen op de keien langs de paden.

7. Ut Poeleke, Oeffelt, Noord-Brabant

Deze hondenspeelweide bij Heeten is wel 2500 vierkante meter groot en staat vol met allerlei speeltoestellen om honden heerlijk te laten spelen. Denk hierbij aan een loopbrug, een tunnel, trekker banden, poortjes, een evenwichtsbalk, een doolhof en een zwemvijver. Er is voor de allerkleinsten zelfs een apart puppyweitje zodat ze veilig kunnen spelen en neit bang hoeven te zijn voor de grotere honden.

8. Hondenspeelweide de Jacobshoeve, Heeten, Overijssel

Deze hondenspeelweide bij Heeten is wel 2500 vierkante meter groot en staat vol met allerlei speeltoestellen om honden heerlijk te laten spelen. Denk hierbij aan een loopbrug, een tunnel, trekker banden, poortjes, een evenwichtsbalk, een doolhof en een zwemvijver. Er is voor de allerkleinsten zelfs een apart puppyweitje zodat ze veilig kunnen spelen en neit bang hoeven te zijn voor de grotere honden.

9. Hondenspeeltuin Bello, Rotterdam, Zuid-Holland

Deze hondenspeeltuin naast het Vroesenpark en in de buurt van Diergaarde Blijdorp is 80 bij 50 meter. Een ideale plek in Rotterdam voor als je je maatje lekker wilt laten rennen en ravotten op een veilige omheinde plaats. Er zijn genoeg speeltoestellen voor je maatje, waaronder een Wipwap, hindernissen om overheen te springen, poortjes om onderdoor te lopen, een zwembad, en een tunnel. Er is zelfs een “kleine hondenuurtje” voor alle honden(rassen) en pups tot een schofthoogte van 40 centimeter. Maar als je maatje bang is voor andere honden en helaas toch groter is van 40 centimeter, dan mag je vriendje in overleg misschien toch meespelen bij het kleine hondenuurtje.

10. Hondenspeelweide ‘t Greun Veldje, Reuver, Limburg

In de buurt van de Duitse Grens, bij het plaatsje Reuver, vindt je hondenspeeltuin ‘t Greun Veldje. Deze hondenspeeltuin is 1500 vierkante meter groot en volledig omheind, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je maatje wegrent. Het hele jaar door kan je maatje lekker los spelen met andere honden. Er zijn ook verschillende speeltoestellen, zoals slalompalen, hordes, tractorbanden en tunnels. De toegang van deze hondenspeeltuin is gratis, zolang de baasjes alles netjes houden.

11. Bos der Onverzettelijken, Almere, Flevoland

In het oosten van Almere vind je een mooi stukje groen in het Bos der Onverzettelijken. In dit bos mag je hond het hele jaar loslopen, met uitzondering van het Herdenkingsveld. Het bos is een populair losloopgebied in Almere, dus het is niet gek als je hond een maatje tegenkomt om mee te spelen. Het bos is gelegen aan de Leeghwaterplas, waar je hond een frisse duik kan nemen als het heet is.

12. Vondelpark, Amsterdam, Noord-Holland

Het bekendste en meest populaire park van Amsterdam. Hier mag je hond het hele jaar loslopen, behalve op de speelplaatsen en natuurweides. Hier mogen honden niet komen. In Amsterdam zijn er nog veel meer parken waar je hond lekker vrij los kan lopen. Zo mag je hond ook loslopen in speciale losloopgebieden in het Sloterpark, in het Westerpark, het Erasmuspark, het Vliegenbos, het Noorderpark, het Sarphatipark en in het Flevopark. In het Beatrixpark is er zelfs een speciale hondenweide waar de zitcirkel een plek is om andere baasjes te ontmoeten.

Naast al deze parken is er in Amsterdam ook een bijzonder losloopgebied met hondenstrandje: Het Stenen Hoofd. Bij deze omheinde oude pier aan het IJ kan je maatje midden in de stad lekker spelen, spetteren en zwemmen.

Hondenverzekering

Met je hond wandelen door het losloopgebied van Nederland is hartstikke leuk, maar toch moet je ook uitkijken. Deze gebieden kunnen namelijk volzitten met teken, grasaren, maar ook vreemde voorwerpen die je hond kan inslikken of scherpe objecten waar je hond zichzelf mee kan bezeren.

Is dat bij jouw hond ook gebeurd? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje hoog oplopen qua kosten, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten en zo kom je nooit voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`