Mijn hond zelf trimmen, hoe doe ik dat?

hond zelf trimmen

Is jouw hond klaar voor een nieuwe coupe? Een hond zelf trimmen is niet altijd even makkelijk. Bij sommige honden gaan de nekharen overeind staan bij het idee van trimmen. Onze huisdierspecialisten vertellen je in deze blog hoe je het beste zelf een hond kunt trimmen.

Laten we beginnen.

Wat heb ik nodig?

Om een hond zelf te trimmen heb je standaard een aantal dingen nodig. Er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten honden, maar eigenlijk heb je voor elke vacht dezelfde hondenproducten nodig. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

 • Kan, fijn of grof
 • Borstel
 • Haarverwijderingskam
 • Föhn
 • Tondeuse of (effileer)schaar (zonder scherpe punten)

Wanneer je hond trimmen?

Je hond zelf trimmen is sterk afhankelijk van het soort vacht van jouw hond. Per vachtsoort verschilt de behandeling. Er zijn vier soorten vachten onder te verdelen. Wanneer je hond trimmen nodig is, lees je hieronder. We behandelen de vier soorten zodat jij weet welke behandeling jouw loebas nodig heeft!

 1. Borstelvacht
  Een borstelvacht verliest constant haar en zal dus niet getrimd hoeven worden. Wel is het goed om je hond met deze vacht wekelijks te borstelen. Je hond wil er (tr)immers ook goed uitzien!
  – Voorbeeld: Vlinderhondje, Bearded Collie
 2. Plukvacht
  Een hond zelf trimmen is bij plukvachtjes zo’n drie maal per jaar nodig. Een cursus honden trimmen heb je hier niet voor nodig, omdat plukken vrij makkelijk is. We leggen de plukmethode later in dit artikel verder uit!
  – Voorbeeld: ruwharige Teckel, Schnauzer
 3. Effileervacht
  Viervoeters met deze vachtsoort hebben wel jouw hulp nodig. Zelf je hond trimmen is goed te doen bij vachtsoorten als deze. Vaak zijn deze vachten bedoeld om langharig te blijven, maar er is te weinig haaruitval en daarom moet er getrimd worden. Voor een effileervacht geeft trimmen met een effileerschaar het beste resultaat.
  – Voorbeeld: Yorkshire Terriërs, Maltezer
 4. Knipvacht
  Honden met knipvachten hebben de meeste verzorging nodig op dit gebied. Deze vachten verharen bijna niet. Veel borstelen is een goede tip!
  – Voorbeeld: Poedel, Labradoodle

Hoe trim ik mijn hond?

Zoals hierboven vermeld hangt je hond zelf trimmen sterk af van de vacht van je viervoeter. Ook vereist zelf je hond trimmen een bepaalde techniek. We bespreken hoe je dit het best kunt aanpakken, zodat jouw hond wel voor trimmen geknipt is! Voordat je begint is het lekker om je hond even te wassen

Borstel de vacht

Het borstelen van je trouwe vriend kan best een leuk moment zijn tussen jullie. Het belangrijkst is een goede borstel. De naalden van de borstel moeten lang genoeg zijn zodat ze op de huid van je hond komen. Zo blijven er geen onopvallende klitten achter. Hoe dikker de vacht van je hond, hoe steviger de borstel moet zijn. Sommige honden, zoals de Golden Retriever en de Schotse Collie, hebben een uitwolvacht. Dit vachttype moet regelmatig geborsteld en gekamd worden. Let op: een aantal plekken zijn gevoelig voor klitten. Besteed aan de volgende plekken extra aandacht wanneer je jouw hond zelf gaat trimmen.

 • Buik en borst
 • Baard of snor
 • Onder de oren
 • Knieën en ellebogen
 • Oksels
 • Staart en stuitje

Knip de vacht

Het knippen van jouw barrel kun je het beste doen met een scherpe schaar. Sommige plekken hebben vaker aandacht nodig dan andere plekken. Denk om de volgende punten.

 • Eens per week
  Knip de lange stukken haar bij de poten en ogen weg. Hier blijft vaak vuil in hangen en daar kan je hond last van krijgen.
 • Eens per twee weken
  Kijk goed of er haren zijn die naar binnen groeien bij de oren. Als de haren de gehoorgang ingroeien is het zaak deze bij te knippen. Ook het haar rond de anus van je hond is belangrijk om goed bij te houden.
 • Eens per drie maanden
  Een grote beurt! Honden met een knipvacht moeten ongeveer eens per drie maanden geknipt worden. Dit is nodig om ernstige klitten te voorkomen.

Puppy slaapt te veel

Honden met een plukvacht hebben ‘plukrijpe’ haren die eruit mogen. Hieronder is namelijk alweer een nieuwe jas ontstaan. De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten! Mocht het gebeuren dat de plukken te stevig vast zitten, maak de plukken dan kleiner.

Scheer de vacht

Een hond zelf trimmen met behulp van een tondeuse is handig bij dikke vachten. Scheer wel altijd met de haarrichting mee! Gebruik ook een kam hierbij. Zet de kam parallel op de huid zodat je nooit een won veroorzaakt bij je hond.  Wanneer je hond op deze wijze getrimd wordt is het goed om te weten dat je vachtstructuur kan veranderen. De ondervacht groeit namelijk sneller en dikker terug. Dit zorgt er ook voor dat klitten in de toekomst sneller kunnen ontstaan.

Volledig scheren

Mocht je jouw loebas helemaal willen scheren, houd er dan rekening meer dat dit ook een bepaalde techniek vereist. Begin bij de kop en scheer via de nek richting de schouders. Stop hier even en ga verder bij de oren. Glij met je tondeuse vanaf de oren naar de kin en nek van je hond. Begin nu aan de poten. Schud je hond de hand en strijk voorzichtig met je tondeuse mee met de haarrichting op de poot. Denk om eventuele klitten bij de oksels.

Scheer nu de rug, flanken en buik. Glijd zo door over de buitenkant van de achterpoten. Wees voorzichtig met de binnenkant van de achterpoten, omdat de meeste honden dit gedeelte nogal vervelend vinden. Het is mogelijk om rond de anus, buik en staart korter te scheren met een dunnere kam.

Stress bij je hond

Natuurlijk is niet elke hond hetzelfde en lijkt een hond zelf trimmen makkelijker dan het is. Honden kunnen namelijk stress ervaren tijdens het trimmen. Wees dus voorzichtig en behandel hem niet écht als een hond. Hieronder geven we tips over het omgaan met je vriend tijdens het trimmen.

 • Geef je hond van tevoren genoeg aandacht, maar doe niet alsof hij zielig is. Laat merken dat jullie samen wat quality-time gaan hebben!
 • Als je het trimmen samen met iemand doet, zorg er dan voor dat één iemand de halsband rustig vasthoudt.
 • Laat je hond meekijken. Begin rustig aan met een zachte borstel en bouw het trimproces op. Zo raakt je hond gewend aan wat er gaat gebeuren.
 • Praat tegen je hond. Stel hem op een rustige manier op zijn gemak. Geef ook af en toe een knuffel of een koekje als beloning voor zijn brave gedrag.

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`