Hond vervoeren in de auto, wat moet ik weten?

hond vervoeren in de auto

Het vervoeren van je hond in de auto kan een geweldige ervaring zijn – of het nu gaat om een uitje naar het park of een lange roadtrip. Maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je hond veilig en comfortabel is tijdens de rit. Daarom vertellen onze huisdierspecialisten alles wat je moet weten over het vervoeren van je hond in de auto!

Laten we beginnen.

Veiligheid boven alles

Het vervoeren van een hond in de auto is meer dan alleen je hond in de auto zetten en wegrijden. Het is belangrijk om je hond veilig te vervoeren om verschillende redenen:

  1. Veiligheid van de hond: Het vastzetten van je hond in de auto kan letsel voorkomen als je plotseling moet remmen of als je betrokken raakt bij een ongeval. 

  2. Veiligheid van de bestuurder en de passagiers: Een losse hond in de auto kan ook een afleiding zijn voor de bestuurder en kan een gevaarlijke situatie veroorzaken, zeker als de hond tijdens het rijden op de schoot van de bestuurder zit.

  3. Verkeersveiligheid: Een loslopende hond in de auto kan uit het raam springen, onvoorspelbaar reageren op andere auto’s, enzovoort. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken, zowel voor de hond als voor andere weggebruikers.

Tips voor het vervoeren van je hond in de auto

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om je hond veilig te vervoeren in de auto, geven wij je een aantal tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken:

Kies het juiste type vervoer

Er zijn verschillende manieren om je hond veilig te vervoeren in de auto. Het type vervoer dat je kiest, is afhankelijk van de grootte en het gedrag van je hond. De meest voorkomende manieren om je hond in de auto te vervoeren zijn:

  • Bench: Een bench is een veilige manier om je hond te vervoeren. Zorg er wel voor dat de bench groot genoeg is en dat de hond er voldoende ruimte heeft. De bench moet goed vastgezet worden zodat deze niet kan verschuiven tijdens het rijden.
  • Hondengordel: Een hondengordel is een goed alternatief voor een bench als je hond rustig genoeg is om tijdens het rijden op een zitplaats te blijven. De hondengordel moet op de juiste manier worden vastgemaakt om de veiligheid van je hond te garanderen.
  • Hondenrek: Een hondenrek is een goede optie voor grotere honden die niet in een bench passen. Zorg ervoor dat het rek stevig vastzit en dat het de achterruit niet blokkeert.

Train je hond

Het is belangrijk om je hond te trainen voordat je hem gaat vervoeren in de auto. Leer je hond aan om rustig te blijven zitten en niet te bewegen tijdens het rijden. Begin met korte ritten en bouw deze langzaam op om je hond te laten wennen aan het vervoer in de auto. Geef je hond positieve feedback en beloon hem met traktaties wanneer hij goed gedrag vertoont.

Zorg voor comfort en veiligheid

Zorg ervoor dat je hond comfortabel en veilig is tijdens het vervoeren in de auto. Leg een deken of kussen in de bench of op de zitplaats zodat je hond zich op zijn gemak voelt. Laat je hond niet los in de auto en zorg ervoor dat de hondengordel, bench of hondenrek goed vastzit.

Hou het koel en fris

Zorg ervoor dat de temperatuur in de auto niet te hoog wordt en dat er voldoende frisse lucht circuleert. Laat het raam op een kier staan of zet de airconditioning aan zodat je hond niet oververhit raakt tijdens het vervoer.

Maak regelmatig stops

Maak regelmatig stops om je hond even uit te laten, te drinken en te eten. Houd ook rekening met de behoefte van je hond. Laat je hond op tijd uit om zijn behoefte te doen en neem eventueel wat extra water en eten mee voor onderweg.

Hondenverzekering

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen, bijvoorbeeld tijdens het vervoeren van je hond in de auto. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`