Hond uitlaten in het donker? Wij geven 7 tips!

hond uitlaten in het donker

Je hond moet een aantal keer per dag de benen strekken, ook ’s avonds laat vaak nog even. Sommige baasjes vinden het spannend om hun uit te laten als de zonder onder is, zowel voor hun hond als voor zichzelf. Daarom vertellen onze huisdierspecialisten alles wat je moet weten over je hond uitlaten in het donker!

Laten we beginnen.

Wat ziet een hond in het donker?

Honden zijn beter ontwikkeld dan mensen op het gebied van zicht hebben in het donker. Honden zijn dan wel gedeeltelijk kleurenblind, maar de snuffelaars hebben een prima oriëntatie zonder licht. Dit komt door de voorouders van onze huiswolven, die waren extreem goed in staat om in het donker te jagen. Hondenogen hebben meer staafjes dan mensenogen. De staafjes zorgen ervoor goed te kunnen zien zonder lichtinval.

Ook is het hoornvlies van honden groter dan die van ons. Hierdoor vangen ze meer licht op. Wanneer je hond bang lijkt te zijn in het donker heeft dat dus niets te maken met weinig zicht. Een hond uitlaten in het donker is dus van nature verantwoord.

7 tips voor een hond uitlaten in het donker

  • Laat je hond wennen aan het donker

Honden kunnen in het donker goed zien. Dit wil alleen nog niet zeggen dat ze zich ook echt veilig voelen in het donker! De veiligheid van je hond in het donker heeft veel met jezelf te maken. Je hond let enorm op jouw houding: ‘’Hoe vindt mijn baasje het donker?’’, lijkt hij te denken. Sommige honden zijn van jongs af aan al bang in het donker. Laat je hond dus op een zo jong mogelijke leeftijd wennen aan deze omstandigheden.

  • Samen op stap

Misschien vindt jouw hond het wel gezellig als een van z’n vriendjes meeloopt. Dit kan ook erg stimulerend werken bij bange honden. Want als je vriend al nergens bang voor is, waarvoor zou je dan zelf nog bang moeten zijn?

  • Geef het goede voorbeeld

Je eigen houding is ontzettend belangrijk. Je loebas let op jou en hoe jij je voelt. Ben jij bang in het donker? Dan is de kans groot dat je hond dit gedrag kopieert en aanleert dat het donker onveilig is. Straal dus uit dat je nergens bang voor bent en dat jullie samen de donkere wereld aankunnen!

  • Lichten uit, spot on!

Het is aan te raden om voor zowel jezelf als voor je hond verlichting te kopen. Bijna elke dierenwinkel verkoopt wel een lampje of iets dergelijks om je hond op te laten vallen. Voor jezelf kun je een lichtgevende armband kopen of gewoon fietslichtjes gebruiken.

  • Loop niet in de schaduw

Als de kans aanwezig is, kies een verlichte route! Zo ben je zelf misschien al minder bang en dat merkt je hond als geen ander. Hier krijgt hij zelfvertrouwen van! Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg dan dus alsnog voor goede verlichting bij jezelf tijdens je hond uitlaten in het donker.

  • Overdag leren, ’s avonds proberen

Stippel alvast een route uit overdag en bewandel deze route in het daglicht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook je hond kan alvast even wennen aan zijn (nieuwe) route!

  • Aan de lijn

Houd je hond aan de lijn in het donker. Je hond kan goed verlicht zijn, maar alsnog blijft hij onvoorspelbaar voor bijvoorbeeld automobilisten. Ook kan je viervoeter de poten nemen als hij ergens van schrikt. In het donker zoeken naar een bange hond is niet fijn!

Buitenspelen in het donker

Vlak voor het slapen gaan is het vaak wel lekker om even alle energie eruit te gooien. Het kan daarom leuk zijn om met je hond te spelen in het donker. Het is wel aan te raden om dit op een veilige manier te doen. Daarom geven we even snel wat tips:

  • Houd je hond bij voorkeur aan de lijn

Op deze manier voorkom je gevaarlijke situaties bij je hond uitlaten in het donker. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je hond maar een beperkte afstand kan afleggen.

  • Gebruik lichtgevend speelgoed

Met lichtgevend speelgoed zie jij vooral beter waar je hond heen gaat rennen, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Leuke speeltjes zijn bijvoorbeeld balletjes die lichtgeven in het donker.

  • Kies een veilige plek

Ga niet langs de drukke weg spelen, maar zoek een grasveldje of een brede berm om je hond af te matten. Als het veilig genoeg is kun je je hond zelfs los laten lopen.

Hondenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen, bijvoorbeeld tijdens je hond uitlaten in het donker. Je hond verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`