Hond springen afleren in 4 stappen

hond springen afleren

Misschien herken je het wel: je komt thuis van een dagje werken en je hond komt je enthousiast begroeten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar dat springen mag wel wat minder. Maar een hond springen afleren, hoe dat je dat eigenlijk? Geen zogen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen!

Waarom is een hond springen afleren belangrijk?

Hoewel het springen van je hond een teken van enthousiasme kan zijn, kan het ook ongemakkelijk of gevaarlijk zijn. Een hond die opspringt tegen mensen kan hen omverwerpen of krassen veroorzaken. Het is ook belangrijk om te beseffen dat niet alle mensen op hun gemak zijn bij honden en dat het opdringerige gedrag van een hond hen kan afschrikken. Daarnaast kan het aanleren van de regel dat springen geaccepteerd is, leiden tot andere ongewenste gedragingen zoals opspringen tegen meubels of dieren. Afleren dus!

Stappenplan: hond springen afleren

Een hond springen afleren is moeilijk, maar zeker niet ondenkbaar. En met ons stappenplan moet het al helemaal goedkomen: 

  • Stap 1: Negeer het gedrag

Als je hond opspringt, is het belangrijk om het gedrag te negeren en geen aandacht aan hem te besteden. Draai je lichaam weg en kijk hem niet aan. Geef geen fysieke of verbale beloningen. Geef de hond alleen aandacht en beloningen als hij vier poten op de grond houdt.

  • Stap 2: Geef de hond alternatief gedrag

Het is belangrijk om de hond alternatief gedrag aan te leren. Geef de hond bijvoorbeeld de opdracht om te gaan zitten of liggen als je hem begroet. Dit leert de hond dat het gewenste gedrag is om te zitten of te liggen als hij begroet wordt.

  • Stap 3: Oefen in verschillende situaties

Oefen het afleren van het springen in verschillende situaties en omgevingen, zoals thuis, tijdens wandelingen en in de buurt van andere mensen en dieren.

  • Stap 4: Beloon gewenst gedrag

Beloon de hond als hij niet opspringt. Geef hem bijvoorbeeld een traktatie of aai hem als hij zijn gedrag aanpast en niet opspringt.

Tips honden springen afleren

  • Oefen consequent

 Het afleren van het springen van je hond vereist consistente training en oefening.

  • Gebruik een opdracht

Geef de hond een opdracht om te gaan zitten of liggen als je hem begroet, om alternatief gedrag aan te moedigen.

Negeer ongewenst gedrag

 Negeer het opspringen van je hond en geef geen fysieke of verbale beloningen. Geef aandacht en beloningen alleen als je hond vier poten op de grond houdt.

  • Wees geduldig

 Het afleren van ongewenst gedrag bij honden kan tijd en consistentie vereisen. Wees geduldig en houd vol.

Behandelingen hond springen afleren

Blijft je hond ondanks bovenstaande tips maar tegen je opspringen? Dan kun je overwegen om professionele hulp – zoals een hondentrainer of een gedragstherapeut – in te schakelen. Deze kunnen je namelijk  helpen om de onderliggende oorzaken van het springen te identificeren en op basis hiervan een behandelplan op te stellen. In ernstige gevallen kunnen dierenartsen medicijnen voorschrijven, maar dit is meestal niet nodig bij het afleren van het springen.

Figo vergoedt gedragstherapie en medicatie

Lukt het springen afleren bij je hond niet? En veroorzaakt dit problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`