Hond mee op vakantie, wat moet ik weten?

hond mee op vakantie

Honden gaan geregeld mee op vakantie. Lekker naar de camping of naar een luxe vakantieoord, zolang jij aanwezig bent vindt je hond het waarschijnlijk prima! Zolang honden zijn toegestaan is er niet veel aan de hand. Maar weet je zeker dat je alles weet over een hond mee op vakantie? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Regels hond mee op vakantie

De regels over het meenemen van je hond op vakantie zijn niet ingewikkeld, maar wel belangrijk. Een hond mee op reis binnen de EU brengt de volgende eisen met zich mee:

 • De hond is gechipt
 • De hond heeft een paspoort
 • De hond is ingeënt tegen rabiës
 • De hond is behandeld tegen infecties die veroorzaakt worden door parasieten. Deze eis geldt niet in elk land. Vraag hiernaar bij de dierenarts.

Als je hond mee op vakantie gaat buiten de EU gelden soms – inclusief bovenstaande regels – aanvullende eisen. Je kunt hier het best naar vragen bij de dierenarts of bij de ambassade van het betreffende vakantieland.

Vakantie met de auto

Laten we beginnen met de autoreis. De meeste hondenbaasjes gaan erop uit met de auto wanneer ze hun hond meenemen. Dit is natuurlijk prima te doen, mits jouw hond een beetje gewend is aan de auto. Waar moet je allemaal rekening mee houden met zo’n – vaak lange – autorit?

 • Een geschikte plek

Afhankelijk van de grootte van je hond is het belangrijk dat je hond een goede plek heeft in de auto. Kleine honden kun je in principe overal kwijt, maar denk er wel aan dat honden niet graag voor de koude airco zitten en dat ze graag naar buiten kijken tijdens de rit. Ze willen natuurlijk wel de omgeving verkennen! Grotere honden kunnen prima in de kofferbak. Zorg wel voor een veiligheidsnetje of een hondenrek.

 • Een veilige plek

Naast een goede plek moet deze natuurlijk ook veilig zijn. In veel landen is het verplicht om je hond vast te zetten tijdens de autorit. Hierbij kun je denken aan een tuigje of in een bench. De bench moet wel speciaal voor de auto zijn, een normale bench voldoet niet aan de eisen.

 • Gezond in- en uitstappen

Veel mensen laten hun hond de auto inspringen en er daarna weer uitspringen. Maar niet elke hond kan dit goed hebben. Vooral oudere honden hebben sneller last van gewrichten. Om dit te vermijden kun je jouw hond tillen of een loopplank meenemen zodat hij veilig de auto in en uit kan.

Hond mee op vakantie naar camping

Het makkelijke aan een hond mee op reis is dat bijna alle honden zich wel goed vermaken op de camping! Er bestaan talloze campings die ‘hondvriendelijk’ zijn. Als jouw hond een beetje een sociaal dier is vindt hij het vast ook leuk om mee te zwemmen in een meer of spelletjes te spelen op de camping. Veel campings hebben ook speciale uitlaatvelden die het mogelijk maken voor je hond om zijn behoeften te doen. Maar hoe weet je of jouw hond geschikt is om op de camping te staan?

 • Je hond is geen overmatige blaffer
 • Je hond kan tegen aandacht van ‘vreemden’
 • Je hond vindt het niet erg om aangelijnd te zijn
 • Je hond kan goed met andere campinghonden overweg
 • Je hond is zindelijk
 • Je hond heeft geen last van wagenziekte

Extra tips voor als je hond mee op vakantie gaat

Tips zijn nooit verkeerd! Wij geven er nog wat extra om jullie perfect voor te bereiden op jullie vakantie:

 • Genoeg pauzes onderweg

Neem altijd genoeg pauzes om je hond even de benen te laten strekken, zijn behoeftes te laten doen en hem eventueel wat te laten eten en drinken.

 • Extra voer

Het is verstandig om altijd wat extra voer mee te nemen op vakantie. Je kunt hierbij ook kiezen voor natvoer, in plaats van vriesvoer. Bij vriesvoer gaat het vaak om vlees en dat kan snel bederven tijdens een lange tocht.

 • Check het klimaat

Kijk natuurlijk altijd naar het klimaat van de vakantiebestemming. Je hond mee op vakantie is alleen leuk als het ook voor hem uit te houden is.

 • Slaapmatjes voor in de tent

’s Nachts kunnen temperaturen soms nogal omslaan. Zorg daarom voor een isolerend slaapmatje voor je hond, zodat hij geen last heeft van de koude ondergrond. Je hond afkoelen tijdens warme dagen is natuurlijk ook altijd lekker!

 • Extra inentingen

In sommige landen zijn er bepaalde ziektes onder honden die nogal naar kunnen zijn. Overleg van tevoren even met de dierenarts over eventuele extra inentingen.

Hondenverzekering van Figo

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook voor honden die je meeneemt op vakantie. En dierenartskosten kunnen in het buitenland torenhoog uitvallen. Met onze hondenverzekering is je hond verzekerd zoals je dat zelf ook bent. Zo krijgt je maatje de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor verrassingen te staan. Zo ga je pas écht samen zorgeloos op reis! 

`