Hond komt tegen je aan liggen

hond komt tegen je aan liggen

Je kent het wel: je zit lekker in je uppie op de bank te chillen of in bed te liggen en vervolgens komt je hond tegen je aan liggen. Hartstikke gezellig, maar waarom doet-ie dit? Doen ze dit uit liefde, of is er meer aan de hand? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom komt een hond tegen je aan liggen?

Honden zijn gezelschapsdieren, maar soms lijkt het wel of ze die term een beetje te serieus nemen – soms lijken ze wel aan je vastgeplakt. Maar dit gedrag is vrij logisch te verklaren. Honden zijn namelijk echte roedeldieren en richten zich vaak tot hun baasjes. Waar jij – het baasje – gaat, gaat je hond ook.

Maar waarom komt je hond bij je liggen? Het is lastig om te achterhalen waarom een hond dit precies doet, want elke situatie is anders. Wel kunnen wij verschillende redenen geven waarom-ie mogelijk dit gedrag vertoont:

  • Je hond vindt het fijn bij jou
  • Je hond wil je graag beschermen
  • Je hond wil de situatie controleren
  • Je hond vindt de situatie spannend
  • Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie
  • Je hond probeert te zeggen dat-ie mogelijk lichamelijke klachten heeft

Dit gedrag aanmoedigen of afleren?

Veel baasjes vatten het als lief op als hun hond tegen ze aan komt liggen. Als dat ook bij jou het geval is, dan is er geen reden om dit gedrag af te leren. Sterker nog: geniet van deze leuke momentjes samen. In sommige gevallen vinden baasjes dit gedrag niet zo fijn en dat kan mogelijk komen doordat hun hond last heeft van een gedrags- of lichamelijke problemen. In dat geval is het wel belangrijk dat dit gedrag wordt afgeleerd, maar hoe herken je dit bij jouw hond?

  • Geen ruimte voor buitenstaanders

Jouw hond probeert jou te beschermen tegen – voor hem in ieder geval – vreemden. Hij waakt als anderen in je buurt komen. Dit duidt mogelijk op een gedragsprobleem.

  • Blijven liggen waar hij ligt

Ligt je hond op de bank of stoel en weigert hij deze plek te verlaten, ondanks dat jij hem er al meerdere malen op hebt gewezen? Dit duidt mogelijk op een gedrags- of lichamelijk probleem.

  • Grommen

Je hond gromt naar jou, soms te pas en te onpas. Dit duidt mogelijk op een gedrags- of lichamelijk probleem.

  • Verlatingsangst

Ligt je hond gélijk weer tegen je aan zodra je het huis binnenkomt? En begint-ie gelijk met piepen als jij de deur uitgaat? Dan duidt dit mogelijk op verlatingsangst, dus een gedragsprobleem.

  • Constant achtervolgen

Je viervoeter is overal waar jij ook bent en verliest je geen moment uit het oog. Dit is geen natuurlijke situatie. Dit duidt mogelijk op een gedrags- of lichamelijk probleem.

Grenzen stellen

In principe werkt grenzen stellen bij elk ongewenst hondengedrag. Jij bent immers nog altijd de baas over je hond en je wilt geen verstoorde rangorde. Het belangrijkste om te weten is dat je hond er veel baat bij heeft om ook af en toe op zichzelf te zijn. Lekker zijn eigen plekje, zonder te veel prikkels. Regels en grenzen die je kunt opstellen zijn bijvoorbeeld:

  • Niet constant achtervolgen

Als je hond jou de hele dag achtervolgt kun je hem best even naar zijn plaats sturen. Dit geeft zowel hem als jou rust.

  • Blijf hem uitdagen

Honden hebben elke dag uitdaging nodig om energie kwijt te kunnen. Als jouw hond voldoende wordt uitgedaagd zal hij eerder zijn eigen rust zoeken. Uitdagingen kunnen uitlaten zijn, maar ook spelletjes waarbij de hersenen uitgedaagd worden.

Hondenverzekering

Komt je nog steeds tegen je aan liggen, ondanks bovenstaande tips? Dan heeft je hond mogelijk last van een gedragsprobleem of fysieke klachten. In dat eerste geval is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is, zeker tot in de honderden euro’s. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`