Het kan voor ieder hondenbaasje wel even schrikken zijn: je hond gromt. Een grommende hond kan best intimiderend zijn, vooral als je niet weet waarom-ie dit doet. Een ding is in ieder geval zeker: hij wil je wat duidelijk maken. Maar wat? Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.
Laten we beginnen.
Waarom gromt een hond?
Een hond gromt meestal als waarschuwing om aan te geven dat hij iets niet leuk vindt. Vergelijk het met een boze leraar die dreigt een leerling uit de klas te sturen, die geeft ook vaak een laatste waarschuw. Hetzelfde doet een hond die gromt. Alleen bij je hond wordt het na de waarschuwende grom iets anders, hij waarschuwt namelijk voor de volgende stap: happen, blaffen of bijten.
Oorzaken voor een hond die gromt
Meestal gromt een hond dus om een waarschuwing af te geven, maar wat dan precies? Grommen kan verschillende oorzaken hebben en deze hebben wij hieronder voor je opgesomd:
- Angst of dreiging
Soms gromt een hond uit zelfverdediging, bijvoorbeeld als hij zich bedreigt voelt. Dit kan gebeuren als een vreemde hond of persoon te dicht bij komt, als hij in een onbekende omgeving is of als hij pijn heeft.
- Territoriaal gedrag
Je hond is van nature een territoriaal dier en kan gaan grommen om zijn territorium te beschermen. Dit kan gebeuren als een andere hond of persoon te dichtbij de spullen van je hond komt, zoals zijn eten, speelgoed of slaapplekje.
- Ongemak of pijn
Als je hond pijn heeft, kan hij grommen om aan te geven dat-ie zich niet goed voelt, bijvoorbeeld bij gebitsproblemen of als hij last heeft van zijn gewrichten. Daarom is het altijd belangrijk om goed te letten op de lichaamstaal van je hond.
- Aangeleerd gedrag
Mogelijk gromt je hond omdat hij vroeger heeft geleerd dat als hij dit gedrag vertoont, hij dan zijn gewenste aandacht krijgt. Krijgt je hond zijn zin als hij gaat grommen, dan zal hij dit vaker gaan doen.
- Niet goed gesocialiseerd
Als je hond niet goed gesocialiseerd is, kan hij gaan grommen uit angst of onzekerheid in sociale situaties. Dit kan het gevolg zijn van als je hond niet goed is blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en omgevingen in zijn puppytijd.
Grommen afleren
Als je hond gromt is het belangrijk om dit gedrag aan te pakken om mogelijke escalatie te voorkomen. Wij hebben wat tips voor je opgesomd die helpen om het grommen bij je hond af te leren:
- Oorzaak achterhalen
Het is belangrijk om te achterhalen waarom je hond gromt. Observeer het gedrag en probeer de triggers of situaties te herkennen die het grommen veroorzaken. Als je de oorzaak kunt vaststellen, kun je gerichter aan de oplossing werken.
- Creëer een positieve associatie
Probeer positieve associaties te creëren met de situaties of triggers die het gromgedrag uitlokken. Bijvoorbeeld als je hond gromt wanneer er vreemde mensen in de buurt zijn, probeer dan geleidelijk aan positieve ervaringen te koppelen aan ontmoetingen met vreemde mensen. Beloon je hond met snacks, knuffels en speeltijd wanneer hij kalm blijft in deze situaties, zodat-ie leert dat deze ontmoetingen positief zijn.
- Socialisatie en training
Socialeer en train je hond goed, voorals als-ie een puppy is. Stel hem bloot aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Op deze manier leert hij omgaan met nieuwe situaties, zonder angst of onzekerheid. Gehoorzaamheidstraining kan helpen om je hond te leren op een commando te reageren, in plaats van te grommen.
Mogelijke behandeling
Afhankelijk van waarom je hond gromt, kunnen verschillende behandelingen effectief zijn. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:
- Gedragstherapie
Gedragstherapie voor honden kan worden gebruikt om je hond te helpen nieuwe, positieve associaties te creëren met de triggers die het gromgedrag uitlokken. Dit kan helpen om de angst, onzekerheid of agressie die het gromgedrag veroorzaakt, te verminderen.
- Training
Gehoorzaamheidstraining en commandotraining kunnen helpen om je hond te leren om op commando te reageren in plaats van te grommen. Hierdoor kun je betere controle hebben over het gedrag van je hond in verschillende situaties.
- Medicatie
In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om honden te helpen om te gaan met angst, onzekerheid of agressie die het gromgedrag veroorzaakt. Dit moet altijd worden voorgeschreven door een dierenarts en in combinatie met gedragstherapie.
Hondenverzekering
Lukt het je niet om het grommen bij je hond af te leren? En veroorzaakt dit zowel jou, je hond, als jullie omgeving problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie (inclusief medicatie) voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer –verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.