Boomer kopen? Dit moet je weten!

boomer kopen

De boomer is een populaire schoothond in Nederland. Wij weten wel waarom: een Boomer is een opgewekte, lief en slim. Wil je een boomer kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit hondenras.

Laten we beginnen.

Wat kost een boomer?

Een boomer met stamboom van een erkende fokker kost ongeveer € 1.250, maar dan hebben wij het alleen over de aanschaf. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, een puppycursus, hondenbelasting en de dierenarts. Daarnaast heeft de boomer een vergroot risico op sommige erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Een hondenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een boomer pup kopen? Doe dit dan via een rasvereniging. Deze puppy’s worden gefokt volgens de fokreglementen van de vereniging. Ook worden de puppy’s hier getest op erfelijke aandoeningen en worden welzijnsregels gesteld aan de honden. Koop je ergens anders een boomer? Vraag dan bij de ouders een test op met betrekking tot erfelijke aandoeningen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer puppy koopt.

Hoe oud wordt een boomer?

Een boomer wordt ongeveer tussen de 12 en 15 jaar oud. Tuurlijk verschilt dit per hond: de een wordt 18 en de andere wordt helaas maar 9 jaar oud.

Wat is het karakter van een boomer?

Het karakter van een boomer is opgewekt, zachtaardig en leergierig. Ondanks dat deze hond klein van formaat is, valt hij wel degelijk op in de huiskamer. Deze honden vragen namelijk flink om aandacht en worden het liefst continu geaaid. Verder zijn boomers makkelijk op te voeden, volgzaam en flexibel. Ze passen zich makkelijk aan hun omgeving aan. Het perfecte baasje voor een boomer is dan ook een knuffelig persoon die zijn hond als een vriend ziet en graag met zijn maatje optrekt.

Hoe ziet een boomer eruit?

De pomeriaan heeft het uiterlijk van een sprookjesfiguur. Met zijn kleine postuur, prachtige vacht, lieve snuitje en ovale ogen laat hij het hart van menig hondenbaasje sneller kloppen. De vacht is langharig met uitstaande haren en komt in verschillende de kleuren voor. Van effen wit tot en wolfsgrauw; het mag allemaal. Verder ligt de schouderhoogte tussen de 20 en 36 centimeter en ligt het gewicht tussen de 1,9 en 3,5 kilo.

Hoe moet ik een boomer verzorgen?

Het hangt deels van het vachttype van de boomer af hoe intensief de verzorging is. Heeft je boomer wat langer haar? Dan moet je hem dagelijks borstelen om klitten te voorkomen. Wat je wel bij elke boomer moet controleren zijn de ogen: deze moeten schoon en vrij van haren zijn. Naast dat haar in het oog prikt, kan het irritatie en beschadiging aan de ogen veroorzaken. Ook is het belangrijk om op jonge leeftijd zijn tanden te poetsen. Boomers hebben namelijk een vergroot risico op gebitsproblemen. Wekelijks tandenpoetsen kan de vorming van tandsteen en tandvleesontstekingen voorkomen. Verder heeft de boomer aan drie keer per dag een rondje lopen genoeg beweging.

Aandoeningen en ziektes

De boomer is – ondanks dat hij klein van stuk is –  een sterke hond. Toch moet je ook met dit hondenras af en toe naar de dierenarts, vooral als het een puppy is. Bijvoorbeeld om hem te laten chippen, maar ook voor groei- en gebitscontroles.

Helaas zijn bij dit hondenras een flink aantal erfelijke aandoeningen bekend. Dit zijn de top zes veelvoorkomende erfelijke aandoeningen bij boomers:

Bij een te losse knieschijf, ook wel patella luxatie, schiet de knieschijf naar de binnen- of buitenzijde van de knie. Een hond kan hierdoor zijn poot niet strekken en gaat kreupel lopen. Vaak schiet de knieschijf na een paar stappen weer terug op zijn plaats. Door herhaling van dit proces treedt er beschadiging en artrose van het kniegewricht op. Een operatie is dan noodzakelijk. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van patella luxatie. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde hond koopt.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume. Hierdoor wordt de toestroom van de hersenvloeistof geblokkeerd waardoor er hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg komt te staan. Deze hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg en wordt ook wel syringomyelie (SM) genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil jij een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van CM en SM. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Dit is een aangeboren afwijking waarbij de onder- en bovenkaak niet goed op elkaar aansluiten wat zorgt voor een onder-of overbeet. Ook prikken de hoektanden soms in het gehemelte. Door de afwijkende gebitsstand is de kans op de vorming van tandsteen en tandplak groter. Malocclusie komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren bewezen vrij zijn van gebitsafwijkingen. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Bij Chiari malformatie (CM) is de schedel te klein voor het hersenvolume. Hierdoor wordt de toestroom van de hersenvloeistof geblokkeerd waardoor er hoge druk op de hersenen en het ruggenmerg komt te staan. Deze hoge druk veroorzaakt holtes in de hersenen en het ruggenmerg en wordt ook wel syringomyelie (SM) genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die ernstige pijnaanvallen kan veroorzaken. Wil jij een pomeriaan kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van CM en SM. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde pomeriaan koopt.

Myxomateuze klepdegeneratie (MKD) is de meest voorkomende hartziekte onder kleine honden. Hierbij gaat de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer achteruit door verdikking en verandering van structuur. Als gevolg hiervan sluit de klep minder goed aan waardoor er bloed terug het hart instroomt. Het hart zal hierdoor vergroten en uiteindelijk zal de hond last krijgen van vermoeidheid en longproblemen door vochtophoping in de longen. MKD heeft een progressief ziekteverloop en is niet te genezen. Wil je een boomer kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van MKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde boomer koopt.

Dierenartskosten bij een boomer

Een bezoekje aan de dierenarts kan hoog oplopen. Wat de dierenarts preciest kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld bedrag geven voor veelvoorkomende behandelingen bij boomers:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: bij een reu ongeveer €250 en bij een teef tussen de €500 en €600
  • Een knieoperatie: ongeveer €1.500
  • Een nieuwe elleboog: ongeveer €1.800
  • Een nieuwe heup of bekkenkanteling: ongeveer €4.000 per heup

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Hondenverzekering

Is je boomer niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de hondenverzekering van Figo ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`