5 veelvoorkomende klachten bij honden

5 veelvoorkomende klachten

Helaas maar waar: ook honden worden ziek of kunnen een ongeluk krijgen, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg. In dit artikel vertellen wij wat de meest voorkomende klachten onder honden zijn en dat de dierenartskosten hierbij flink kunnen oplopen –  vaak tot in de duizenden euro’s als je hond niet verzekerd is. De hondenverzekering van Figo is hier de oplossing voor.

Laten we beginnen.

1. Vreemd voorwerp ingeslikt

Honden – en met name puppy’s – zijn nieuwsgierig en kauwen vaak op voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn, zoals bijvoorbeeld een satéprikker. Als een hond deze doorslikt kan het gevaarlijk worden, want zo’n stokje kan een gaatje in een darm prikken en leiden tot een buikvliesontsteking, of zelfs erger een darmperforatie. In het ergste geval moet de dierenarts röntgenfoto’s en een endoscopie maken, om vervolgens de hond te opereren en nadien van medicatie te voorzien. De dierenartskosten? Ongeveer tussen de €1.500 en de €2.500. Zo’n onschuldig ongelukje kan dus torenhoge kosten tot gevolg hebben.

2. Virussen zoals Giardia

Ook honden hebben last van virussen waar ze flink ziek van kunnen worden. Virussen zoals bijvoorbeeld kennelhoest, maar de meestvoorkomende is Giardia. Giardia is een darmparasiet die wordt overgedragen door contact met geïnfecteerde uitwerpselen. Denk hierbij aan het likken van de pootjes na het in contact komen met ontlasting, honden die elkaar wassen of drinken uit een besmet drinkbakje. Gelukkig kan de ziekte bestreden worden door middel van medicatie, licht verteerbaar voer en door je hond goed te wassen. De dierenartskosten? Ongeveer tussen de €100 en €200.

3. Huidproblemen zoals atopie

Veel honden krijgen in hun leven te maken met huidproblemen en dan met name atopie. Atopie is een huidziekte waarbij er sprake is van een overgevoeligheid voor (onschadelijke) stoffen uit de omgeving. Atopie kan bestreden worden, maar niet worden genezen. Je hond heeft hier dus zijn gehele leven last van. De dierenartskosten? Met een beetje pech ben je maandelijks ongeveer €200 kwijt aan medicatie. Ook moet je eenmalig een bloedonderzoek doen om de huidziekte vast te stellen en dat kost ongeveer tussen de €200 en €400.

4. Gewrichtsproblemen zoals HD, ED en PL

Bekende gewrichtsproblemen bij honden zijn heupdysplasie (HD), elleboogdysplasie (ED) en patella luxatie (PL). Gelukkig zijn deze klachten makkelijk te herkennen want honden kunnen hier veel last van hebben. Wel zit er een flink medisch prijskaartje aan gewrichtsproblemen. Dat komt doordat hier vaak intensieve behandelingen bij komen kijken, zoals een operatie, medicatie en een langdurige revalidatie. De dierenartskosten? Ongeveer tussen de €1.500 en €4.000.

5. Gebitsproblemen zoals tandplak en tandsteen

80% van de honden heeft op een leeftijd van twee jaar al een vorm van een infectie in het gebit. Tandplak is de grote veroorzaker van deze pijnlijke ontstekingen in het gebit bij honden. Wordt tandplak niet aangepakt? Dan krijgt je hond uiteindelijk last van tandsteen en dit werkt ontstekingen in het tandvlees of dieper gelegen weefsel in de hand. De dierenartskosten? Die lopen uiteen. Het alleen verwijderen van tandsteen kost ongeveer tussen de €150 en €300. Het kan ook zo zijn dat door tandsteen en tandplak een tand of kies getrokken moet worden. Afhankelijk van hoeveel elementen er getrokken moet worden kost dit ongeveer tussen de €300 en €800.

Hondenverzekering

Is je hond ziek of heeft hij een ongeluk gehad? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Hij zal kijken waar je hond last van heeft en gepaste zorg verlenen. Helaas is zo’n bezoekje aan de dierenarts vaak duurder dan je denkt en ben je soms wel duizenden euro’s kwijt. Met een hondenverzekering van Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten en krijgt je hond de zorg die hij verdient. Wel zo’n fijn gevoel.

Disclaimer: Figo heeft zo goed mogelijk informatie over deze aandoeningen en bijkomende bijdragen verzameld. Is de informatie niet volledig of onjuist, dan is Figo niet aansprakelijk.

`