Kunnen dieren verliefd worden?

Kunnen dieren verliefd worden

Ieder mens is in zijn of haar leven wel eens verliefd (geweest). De vlinders gieren door je buik en je krijgt geen hap meer door je keel. Veel stellen krijgen kinderen en blijven lang bij elkaar. Dieren planten zich uiteraard ook voort, maar kunnen dieren verliefd worden? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over verliefdheid in het dierenrijk, zodat jij een échte ‘Dierendokter Love’ wordt.

Wat is verliefdheid precies?

Verliefdheid blijft een lastig uit te drukken begrip. Verliefdheid bestaat uit verschillende onderdelen. Je hebt het verlangen om een sterke band te hebben met je partner, maar ook seksuele verlangens naar die ene persoon spelen (meestal) een grote rol. De periode van onbevangenheid, waarin je met iemand een innige band wilt aangaan en jezelf veel blootgeeft, kun je het meest zien als verliefdheid. Al deze onderdelen worden door de hersenen aangestuurd en door hormonen versterkt. Maar hebben dieren dit op eenzelfde manier?

Voelen dieren hetzelfde als mensen?

Dit is natuurlijk een vraag die nooit echt te beantwoorden valt. Het blijft gissen of dieren op het gebied van verliefdheid hetzelfde kunnen voelen als mensen. Zeker is wel dat ook dieren een zeer stabiele relatie kunnen hebben met een soortgenoot. Vrouwtjes hebben vaak duidelijke voorkeuren als het gaat om het uitkiezen van een partner. Er is voldoende motivatie bij beide geslachten om bij elkaar te blijven.

Het heeft natuurlijk voordelen. Je hoeft niet elke paringsperiode je uiterste best voor het andere geslacht te doen en de kids kunnen samen worden opgevoed, zodat moeder er niet alleen voor staat. Hoe de verliefde gevoelens hier een rol in spelen blijft helaas onduidelijk. Ook bij mensen spelen factoren als vruchtbaarheid vaak wel degelijk een grote rol. Als een man op een vrouw met wijde heupen valt, valt hij in principe (al dan niet onbewust) op de vruchtbaarheid van die vrouw.

Hoe kunnen dieren verliefd worden?

Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat. Wanneer jij lekker samen met je hond speelt, wordt er bij je hond meer oxytocine aangemaakt die ervoor zorgt dat hij sterker met jou verbonden wordt. Ook bij dieren onderling werkt dit stofje enorm goed. Onderzoekers stelden ooit vast dat het aantal oxytocine flink steeg bij een geit die met een hond speelde. Beide dieren kregen een flinke ‘boost’ en bouwden langzaamaan een goede vriendschap op.

Als je dit betrekt op de rest van het dierenrijk, zoals bijvoorbeeld op zwanen, kun je dus (met een knipoog) zeggen dat zij verliefd op elkaar kunnen zijn, hoe cute! Verder geven duiven elkaar bijvoorbeeld een ‘tongzoen’ vlak voor de paring. Bij mensen is een tongzoenen alleen gewenst met diegene waar jij die ene speciale band mee hebt.

Stelletje voor het leven

In verhouding zijn er weinig dieren die voor het leven een stel blijven. De meeste dieren zijn niet monogaam en kiezen elke paringsperiode een andere partner. Toch zijn er meer dieren monogaam dan je misschien in eerste instantie denkt. Zwanen zijn een goed voorbeeld van monogamie in het dierenrijk, maar ook veel andere vogels switchen bijna nooit van geliefde. Ganzen, gieren, kraaien, uilen en sommige soorten papegaaien zoals de geel- en de groenvleugelara zijn ook allemaal trouw aan hun eerste liefje. Niet alleen vogels zijn monogaam, ook onder de zoogdieren zijn er – tot nu toe bewezen – monogame relaties.

Vossen, stokstaartjes, wolven en gibbons blijven hun hele leven bij dezelfde partner. Verder zijn er nog verschillende soorten vissen die monogaam zijn, waaronder zeepaardjes, hamerhaaien en de gevreesde zeeduivel. Maar betekent monogamie ook gelijk liefde, of is het heel belangrijk om te overleven als soort? Wetenschappers stellen bij dieren zeker wel emoties vast, maar er valt niet te zeggen of deze emoties bij dieren hetzelfde ervaren worden als bij ons mensen. Kortom, op de vraag ‘Kunnen dieren verliefd worden?’, kan simpelweg geen zeker antwoord gegeven worden.

Hoe zit het dan met huisdieren?

Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn. Veel honden in de puberteit lijken wel op elke andere hond verliefd met hun speelse en uitsloverig gedrag.

Ook veel katten gaan vaak de hort op om andere soortgenoten te leren kennen. Konijnen zijn echte groepsdieren en houden van een maatje thuis, maar raken niet verliefd op dat maatje. Toch is het koppelen van konijnen wel belangrijk voor de emotionele stabiliteit van je knaaggraag. Is jouw konijn alleen? Denk dan eens na over een tweede konijn voor een ultieme konijnenvriendschap! Ook papegaaien kunnen vaak wel een maatje gebruiken waar zij lekker mee kunnen praten.

Huisdierenverzekering van Figo

Dat begrijpen we maar al te goed. Helaas worden ook huisdieren ziek. Met onze huisdierenverzekering is je huisdier verzekerd zoals jij dat zelf ook bent. Zo krijgt je beste vriend de verzorging die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`