Zeg nou eerlijk, wie wil er geen uitbouw? Iedereen toch? Precies, zo denken konijnen er ook over. Daarom is een konijnenren een mooie uitvinding om je konijn wat extra ruimte te geven. Een konijnenren maken is helemaal niet moeilijk. Sterker nog, elke doe-het-zelver zou dit wel kunnen. Maar toch kan een beetje informatie hierover geen kwaad. Na het lezen van dit artikel kun jij een konijnenren zelf maken in 6 stappen.
Waarom een konijnenren?
Konijnen houden vaak van rennen en vliegen en hebben ruimte nodig in hun leven. In een konijnenhok lukt dit niet, tenzij jouw konijn een megapaleis heeft. Mocht jouw konijn een gewoon hok hebben is het dus handig om een ren hieraan te verbinden. Zo vergroot je de leefoppervlakte van je konijn. En als je dan toch een ren aanschaft, waarom zou je hem dan niet zelf maken? Aan de slag!
Konijnenren maken tips
Tips zijn altijd en overal welkom, ook bij het maken van een konijnenhok! Welke dingen zijn handig om rekening mee te houden voordat je begint?
- Weersomstandigheden
Weersomstandigheden kunnen in Nederland nogal verschillen. Plaats de ren dus tactisch: uit de schaduw en uit de wind. Zo wordt het niet te warm en niet te koud in het buitenverblijf van je konijn. - Beschutting
Plaats ook beschutte delen in de ren. Als er een plotselinge hagelbui overkomt is het voor je konijn in ieder geval mogelijk om beschutting te zoeken. - Stevigheid
Een ren op een onverharde grond moet wel stevig blijven staan. Dit kun je oplossen door hem deels in te graven of door hem met stalen haringen of pennen te bevestigen. - Natuurlijk gevoel
Als je alleen tegels in de tuin hebt kun je jouw konijn het natuurlijke gevoel teruggeven door zand in de ren te plaatsen. Zo kan hij hier lekker op uitrusten. - Niet zomaar wisselen
Wissel nooit zomaar van een binnen- naar buitenverblijf, of andersom. Konijnen hebben niet voor niets een wintervacht. Daarnaast moeten ze altijd acclimatiseren voordat ze zomaar ergens worden neergezet. - Zindelijkheid
Zindelijke konijnen hebben uiteraard ook een toilet nodig in de ren.
Stappenplan konijnenren maken
Net als bij elk ander project geldt ook hier: een goed begin is het halve werk. Het werkt voor jezelf simpelweg lekkerder als je niet tegen dingen aanloopt die je vooraf had kunnen voorkomen. Dus als je dit stappenplan aanhoudt moet dat helemaal goedkomen.
1. Bepaal de plek
Nog voordat je ook maar één spijkertje aanraakt is het natuurlijk handig om te weten in welke ruimte de ren komt, hoe groot het wordt en waar precies de ren geplaats moet worden. De beste plek voor een konijnenren is in de schaduw, zodat je konijn in de zomer geen last van de hitte heeft.
2. Bepaal de afmetingen
Het voordeel van een konijnenren maken is dat je zelf de baas bent over de afmetingen. Je kunt het precies op maat maken voor jouw tuin. Het is bij het bepalen van de afmetingen wel belangrijk dat je rekening houdt met de bewegingsruimte. Maar de konijnenren zo groot mogelijk. Een Vlaamse reus heeft natuurlijk meer ruimte nodig dan een dwergkonijntje. Heb je konijnen gekoppeld? Dan hebben ze over het algemeen minder ruimte nodig.
3. Kies een stevige ondergrond
De ondergrond is erg belangrijk bij een konijnenren maken. Dit komt doordat konijnen van nature echte gravers zijn. Ze graven zich dus binnen no-time onder de ren vandaan. Als je een ren op het gras plaatst kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om tegels of een bodemplaat in te graven onder de plek waar je konijn zich straks in zijn ren bevindt. Zo komt hij er nooit onderdoor.
4. Welk hout?
De meeste konijnenrennen worden gemaakt van hout en gaas. Het maakt niet veel uit welk hout je gebruikt voor je ren. Het is natuurlijk wel handig dat het hout het een tijdje volhoudt (haha). Daarom kun je voor dit project goed gebruikmaken van schuttinghout. Schuur het hout voordat je het gebruikt zodat je konijn later geen verwondingen oploopt van splinters.
5. Uitzoeken van een bouwtekening
Een konijnenren zelf maken is voor echte klussers misschien goed te doen zonder bouwtekening, maar toch kan een tekening voor iedereen van pas komen. Het biedt overzicht in wat je nodig hebt, hoeveel je nodig hebt en welke stappen je moet ondernemen voor het beste resultaat. Op internet zijn er talloze voorbeelden van bouwtekeningen voor konijnenrennen te vinden.
6. Bouwen maar!
Elke bouwtekening is verschillend. Je kunt ook de afmetingen veranderen naar eigen voorkeur. Als je er klaar voor bent kun je beginnen met bouwen. Houd er tijdens het bouwen rekening mee dat je konijn een veilige plek moet hebben. Alle puntjes en uitsteeksels moeten dus gladgestreken worden voor een veilig verblijf. Daarnaast kun je ook een schuilplekje inbouwen, maar deze kun je ook later bij de dierenspeciaalzaak aanschaffen.
Konijnenverzekering van Figo
Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!