Als je een vogel zoals een papegaai of parkiet als huisdier neemt wil je natuurlijk dat het huis een veilige plek is voor het hem. Zo zijn er een aantal risicopunten in jouw huis waar je op moet letten. Dus wil jij je huis veilig maken voor je vogel? Wij leggen uit hoe dat moet.
Welke temperatuur is het beste voor jouw vogel
Elke vogelsoort is anders natuurlijk. Kijk naar de afkomst van jouw vogelsoort en in wat voor klimaten ze daar leven. Voor de meeste huisvogels is een omgeving met een redelijk consistente temperatuur tussen de 18 en 29 graden het beste. Temperaturen onder de 4 graden en boven de 30 graden kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Welke temperatuur het beste is voor jouw vogel is wel belangrijk voor de veiligheid van je gevleugelde vriend. Tocht is namelijk een boosdoener.
Tocht
Realiseer je dat als je een kooi of een zitstok in huis plaatst, een vogel toch vaak vele uren van de dag op die plek te vinden is. Als je vogel dan op de tocht zit is de kans dat hij ziek wordt een stuk groter. Door een langdurige koude luchtstroom wordt de weerstand van de vogel verminderd waardoor virussen en bacteriën een grotere kans hebben. Wil je een veilige plek voor jou vogel, houdt hem dan uit de tocht.
Je woonkamer veilig maken voor jouw vogel
Ook voor vogels geldt dat er een aantal gevaarlijke huisplanten zijn die je moet ontwijken. Klik hier voor de lijst met giftige huisplanten voor vogels.Verder moet je letten op de volgende dingen om je huis veilig te maken voor jouw vogel:
- Werk alle loshangende elektrische draden weg. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld fittingen waarbij je het snoer strak tegen het plafond hangt. Werk snoeren op de grond weg met plinten.
- Als tijdelijke oplossing kan je ook gevaarlijke objecten afdekken als de vogel los mag.
- Zet eventuele ventilatoren of windmolens uit als de vogel los is.
Tips over hoe je een veilige plek van de keuken maakt
De veiligste optie is om de vogel gewoon uit de keuken te houden natuurlijk. Lukt dit niet? Denk dan aan de volgende dingen;
- Maak geen gebruik van kookgerei met coatings van het merk Teflon. Bij een hoge verhitting van de antiaanbaklaag komen er giftige stoffen vrij voor zowel mens als dier. Een vogel kan hierin stikken.
- Laat geen laag water in de gootsteen staan dat dieper is dan het hoofd van jouw vogel. Als de vogel hier per ongeluk in beland, kan hij verdrinken.
- Plaats een koolmonoxidedetector. Koolmonoxide van een defect apparaat zal zowel jou als de vogels doden.
Een veilige badkamer voor je vogel, zo doe je dat
- Houdt de WC-deksels altijd gesloten. Een vogel kan op een openstaande klep landen, hem omstoten en zich bezeren.
- Lekker in bad? Houdt je vogel goed in de gaten! Jouw vogel kan per ongeluk in bad belanden en verdrinken als je even niet oplet.
- Bewaar medicijnen in een goed afgesloten kast. Vogels staan er om bekend om hun nieuwsgierigheid en de interessante verpakkingen van medicijnen zijn dan ook erg verleidelijk.
Giftige stoffen en materialen voor vogels
- Bijtende middelen zoals bleek. Moet je dit toch gebruiken? Zorg dan dat je vogel er niet mee in contact kan komen en spoel het object daarna grondig af.
- Parfum, luchtverfrissers, haarlak, en deodorant zijn spullen die je niet naast je vogel moet gebruiken. Omdat vogels gevoelige luchtwegen hebben kan dit schadelijk zijn.
- Hetzelfde geldt voor (het uitblazen van) kaarsen en wierrook.
- Je vogel zal er niet dood aan gaan maar insecticiden zijn voor zowel mens als vogel onaangenaam. Wil je dit wel gebruiken? Zorg dat je vogel tijdelijk ergens anders in het huis verblijft en wacht met terugzetten tot de productgeur weg is.
- Zink en lood. Wanneer een papegaai op zink gecoat draad kauwt, worden ze vergiftigd en dit kan zelfs fataal zijn. Loodvergiftiging kan in slecht gefabriceerde speeltjes zitten. Maar papegaaien en parkieten bijten ook graag stukjes van bijvoorbeeld loodveters, oude verf, glasgordijnlood, of daklood, wat wel is in kunstige bloemstukjes wordt verwerkt.
Papegaaienverzekering van Figo
Net zoals mensen kunnen papegaaien onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen, zo ook binnenshuis. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je papegaai de medische zorg die hij nodig heeft kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze papegaaienverzekering!