Papegaai schreeuwen afleren

papegaai schreeuwen afleren

Papegaaien zijn intelligente groepsdieren en houden wel van een gezellig praatje. Maar wat als dit escaleert in schreeuwen? Helaas is het schreeuwgedrag van een papegaai een grote uitdaging waar veel baasjes mee te maken krijgen. Maar waarom doen ze dit? En nog belangrijker: hoe stop je het? Een papegaai schreeuwen afleren is niet makkelijk, maar onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Imiteren versus schreeuwen

Papegaaien kunnen dus luidruchtig zijn, maar toch is er een verschil in het geluid dat ze maken. Je hebt namelijk imiteren (geluidjes, woordjes of deuntjes nadoen) en schreeuwen. Imiteren is hartstikke prima en moet je niet afleren, maar schreeuwen wel. Hoe herken je het verschil hiertussen?

  • Geluidsintentie

Schreeuwen bij papegaaien is vaak luid, ongecontroleerd en repetitief geluid. Aan de andere kant is imiteren bij papegaaien ietsjes zachter.

  • Variatie

Papegaaien kunnen ontzettend veel geluiden imiteren, zoals menselijke spraak, dierengeluiden, muziek, en andere omgevingsgeluiden. Schreeuwen daarentegen is vaak beperkt tot een klein aan luide en vooral repetitieve geluiden.

  • Duur en frequentie

Schreeuwen bij papegaaien kan vaak langdurig zijn en vaak voorkomen. Imiteren bij papegaaien daarentegen kan van korte duur zijn en vaak voorkomen.

Mogelijke oorzaken schreeuwen bij papegaaien

Ben je met bovenstaande erachter gekomen of je papegaai schreeuwt? Mooi! Dan is het belangrijk om te achterhalen wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn om effectieve maatregelen te kunnen nemen. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een papegaai die schreeuwt zijn:

  • Aandacht vragen

Papegaaien zijn sociale dieren die aandacht nodig hebben. Als ze zich eenzaam of verveeld voelen, kunnen ze beginnen te schreeuwen om de aandacht van hun eigenaar te trekken.

  • Veranderingen in de omgeving

Papegaaien zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, zoals verhuizingen, verbouwingen of nieuwe huisdieren. Dit kan hen angstig maken en leiden tot schreeuwgedrag.

  • Fysieke of emotionele ongemakken

Papegaaien kunnen schreeuwen als ze pijn hebben, ziek zijn of zich angstig voelen. Het is belangrijk om hun gezondheid en welzijn in de gaten te houden en eventuele medische oorzaken uit te sluiten.

Papegaai schreeuwen afleren

Er zijn meerdere manieren om je papegaai minder of niet meer te laten schreeuwen. Het is wel belangrijk dat je jouw vogel goed kent. Zo weet je waarschijnlijk welke manier het best past. Welke manieren kun je allemaal proberen?

  • Doek over kooi

Een doek over de vogelkooi werkt vaak goed. Bij deze methode is het belangrijk dat je wel goed weet of jouw vogel angstig is voor dit soort situaties. Als dit niet zo is, dan kun je het prima proberen. Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een ‘straf’. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.

  • Veranderende omgeving

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je papegaai zich niet op zijn gemak voelt op een bepaalde plek. Probeer daarom eens om je papegaai ergens anders neer te zetten. Misschien vindt hij zijn nieuwe stekkie wel beter en stopt hij vanzelf met schreeuwen.

  • Verveling wegnemen

Een papegaai is nu eenmaal graag bezig. Daarom is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat hij zich niet verveelt. Je kunt hem bijvoorbeeld leren praten, lekker voeren of spelletjes met hem spelen. Je papegaai hoort zich natuurlijk ook thuis te voelen!

Welke papegaai schreeuwt het minst?

Ook handig om te weten is natuurlijk welke papegaai er dan weinig schreeuwt. Bij de aanschaf van een huisdier wil je natuurlijk alles weten, ook het schreeuwgedrag. Kaketoes, ara’s, amazones en kleinere zonparkieten schreeuwen over het algemeen het vaakst en het hardst. Maar welke papegaai is dan het meest geschikt om zo min mogelijk overlast te veroorzaken?

  • Grasparkieten
  • Dwergpapegaaien
  • Muspapegaaien (forpus)
  • Katharinaparkiet
  • Valkparkieten
  • Lori’s

Wanneer is het schreeuwen een probleem?

Werken bovenstaande tips niet en veroorzaakt het schreeuwen van je papegaai overlast voor jezelf, anderen of voor het beestje zelf, dan noemen wij dit een gedragsprobleem. Probleemgedrag is in geval is het dat schreeuwen voor de papegaai zelf heel gewoon is, maar dat niet past in ons dagelijks leven en nare situaties oplevert. Als dat het geval is, dan kan een gedragstherapeut je papegaai schreeuwen afleren.

Gedragstherapie wordt verzekerd bij Figo

Lukt het niet om je papegaai het schreeuwen af te leren? En veroorzaakt dit problemen? Dan is gedragstherapie voor je papegaai mogelijk de oplossing. Een gedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor papegaaien kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer – verzekerd bij Petplan. Meer weten? Bekijk dan onze papegaaienverzekering.

`