Gourmetten met een vogel in huis, waarom is dit gevaarlijk?

gourmetten met een vogel in huis

Tijdens de feestdagen komt in veel huizen weer het gourmetstel op tafel. Super gezellig natuurlijk, maar wel een aandachtspunt voor vogelbaasjes. Gourmetten met een vogel in huis is namelijk gevaarlijk voor ’t beestje. Maar waarom? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Waarom niet gourmetten met een vogel in huis?

Gourmetten met een vogel is levensgevaarlijk voor je gevleugelde vriend. In de anti-aanbaklaag van  het gourmetstel zitten stoffen in die giftig zijn voor vogels. Een teflon vergiftiging bij vogels komt helaas geregeld voor, met name tijdens de feestdagen. Logisch natuurlijk, in deze periode wordt het meest gegourmet. De stof ‘polytetrafluorethyreen’ (beter bekend als teflon) komt tijdens het gourmetten vrij als de anti-aanbaklaag oververhit raakt en zorgt voor ernstige benauwdheid bij vogels.

Ook kan je vogel flink ziek worden van deze gifstof. Het kan leiden tot longonsteking, allergieën of fatale bloedingen in de longen. Hoe ziek jouw vogel precies wordt valt niet makkelijk te zeggen. Elke soort is anders en het hangt ook af van het type gifstof en de hoeveelheid die is ingeademd.

Vogels en gourmetten: tips!

Een papegaai als huisdier is natuurlijk wel hartstikke leuk. Kun je dan nooit meer het gourmetstel uit de kast halen? Jawel, het is zeker niet onmogelijk om toch te gourmetten met een vogel in huis. Neem dan wel voorzorgsmaatregelen en weet wat je moet doen als er iets mis gaat. Wij geven tips die helpen bij een vogelveilige gourmetavond, zodat jouw vogel nog lang niet van zijn stokje gaat!

  • Aparte vogel
    Niet zo gezellig misschien, maar het is verstandig om je vrolijke fluiter in een aparte ruimte te zetten wanneer je thuis de gourmet op tafel zet. Dit geldt alleen voor apparaten met een anti-aanbaklaag. Ook als die laag er niet op zit is het natuurlijk alsnog goed om je vogel even zijn eigen plekje te geven zonder alle dampen.
  • Geen gif
    Gebruik verder geen producten voor je vogel, zijn kooi, voerbak of speelgoed als er op het etiket wordt aangegeven dat er giftige of irriterende stoffen in zijn verwerkt. 

Papegaaienverzekering

Heeft je vogel de giftige lucht van het gourmetten ingeademd? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je papegaai altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze papegaaienverzekering!

`