VHD konijn, wat moet ik weten?

vhd konijn

VHD is een dodelijke konijnenziekte die wordt veroorzaakt door een virus. VHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease, maar wordt ook vaak anders genoemd. Deze ziekte staat namelijk ook bekend als RVHD, VHS of RCD. Voor het gemak houden we in dit artikel alleen VHD aan. Wat moet je als konijnenbaasje weten over deze nare ziekte? Wij vertellen je wat je moet weten.

Wat is VHD?

VHD is een agressieve en snelle ziekte die meestal de dood betekent. Vooral het klassieke VHD-virus is erg dodelijk. VHD bij je konijn is een ernstige zaak. Het virus veroorzaakt een leverinfectie die leidt tot inwendige bloedingen in één of meerdere organen. Met name de longen, lever en darmen worden vaak getroffen.

VHD wordt veroorzaakt door het RHD-virus (Rabbit Haemorrhagic Disease virus). Dit is een calicivirus die als eerst is ontdekt in China. Sinds 1988 komt de ziekte helaas ook steeds vaker in Europa voor, waaronder in Nederland. Er zijn twee varianten van dit virus: VHD en VHDV2. Tot 2015 kwam alleen de klassieke variant voor, maar nu is er dus sinds een aantal jaar een variant aanwezig. De variant lijkt zelfs vaker voor te komen dan de klassieke vorm. Bij overleden konijnen door het hele land wordt tegenwoordig vaker VHDV2 aangetroffen.

Hoe wordt VHD verspreid onder konijnen?

VHD is enorm besmettelijk en wordt op heel veel manieren overgedragen. Dit maakt het ook een gevaarlijk konijnenvirus. Via bodemmateriaal, hooi, gras, vogels en schoenzolen: allemaal manieren hoe een besmetting kan worden doorgegeven. De meest voorkomende manier is via insecten zoals vlooien en muggen. Met name in de zomer komen besmettingen veel voor via insecten, omdat deze dan het meest actief zijn.

Symptomen VHD konijn

Als je vermoedt dat jouw konijn besmet kan zijn met VHD is het natuurlijk wel goed als je weet welke symptomen erbij komen kijken. Heeft je konijn last van een of meerdere van de onderstaande symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jullie dierenarts.

  • Benauwdheid
  • Diarree
  • Gewichtsverlies
  • Koorts
  • Epileptische aanvallen
  • Bloedneus
  • Krijsen

Vaccinatie

Gelukkig bestaat er een vaccinatie die je konijn beschermt tegen VHD. Het vaccin biedt alleen geen bescherming tegen VHDV2 (de variant). Daarom moet er altijd een tweede vaccinatie gegeven worden. Er bestaan in Nederland twee verschillende vaccins. De een werkt alleen tegen de variant en is een half jaar werkzaam. De ander werkt tegen de klassieke vorm en houdt het ongeveer een jaar vol.

Sinds 2020 is er een vaccin beschikbaar dat werkt tegen myxomatose en tegen de twee VHD-varianten. Dit vaccin is ook een jaar werkzaam en moet dus elk jaar worden herhaald. Als konijnen vijf weken oud zijn kunnen ze al gevaccineerd worden, mits het voor de leeftijd van zes maanden herhaald wordt. Na de vaccinatie duurt het ongeveer drie weken voordat je konijn beschermd is. Als je meer wilt weten over vaccinaties bij konijnen dan kun je altijd even de dierenarts bellen.

Behandeling VHD konijn

Helaas bestaat er nog geen behandeling voor besmette konijnen. Als een konijn eenmaal besmet is kan zijn ziekteverloop erg snel gaan met heftige klachten. Natuurlijk wil je niet dat jouw konijn zoiets ergs overkomt. Het is dus voor jou als baasje enorm belangrijk dat je ervoor zorgt dat het virus bij jouw konijn niet eens in de buurt komt. Maar hoe doe je dit?

Voorkomen is beter dan genezen

Omdat VHD ook bij wilde konijnen in Nederland voorkomt is het belangrijk dat je jouw huiskonijn goed beschermt tegen eventuele overdracht van het virus. Hygiëne speelt een cruciale rol om besmetting te voorkomen. Een aantal preventieve maatregelen om VHD bij je konijn te voorkomen:

  • Geef insecten geen kans
    Als je insecten zoveel mogelijk weert uit je huis en uit het konijnenhok, is de kans op besmetting kleiner. Gebruik bij het inrichten van het hok bijvoorbeeld horrengaas.
  • Goed schoonmaken
    Zorg ervoor dat het hok van jouw stampertje goed schoon blijft. Gebruik hiervoor geen chemische stoffen, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor je konijn. Was na het schoonmaken van het hok zelf goed je handen.
  • Pas op met wilde groenten
    Als je gras of andere groenten uit een gebied haalt waar wilde konijnen voorkomen en het hierna aan je eigen konijn geeft is de kans op VHD een stuk groter. Pas daarom altijd op met wilde groenten, ook uit een moestuin.

Konijnenverzekering

Net zoals mensen kunnen konijnen onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten, maar ook voor vaccinaties, zoals voor VHD. Zo krijgt je konijn de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze konijnenverzekering!

`