Kat aangereden, wat moet ik doen?

kat aangereden

Je hoopt het nooit mee te maken: je kat is aangereden of je hebt een kat aangereden. Verschrikkelijk natuurlijk! Toch is het van levensbelang dat je weet wat je in een situatie als deze moet doen. Veel katten overleven namelijk een verkeersongeluk, maar hiervoor hebben ze wel jouw hulp nodig. Onze huisdierspecialisten leggen uit hoe jij een kat in deze situatie kunt helpen en welke informatie jij moet toespelen aan de dierenarts.

Laten we beginnen.

Symptomen van een aangereden kat

Het klinkt misschien gek, maar niet elke kat die wordt aangereden blijft daarna roerloos op de grond liggen. Sterker nog: sommige katten komen na een aanrijding op het eerste gezicht ‘heelhuids’ het huis binnenwandelen. Maar dat betekent niet dat er niks aan de hand is. Als een kat aangereden is kan deze onderhuidse kwetsuren hebben opgelopen en zal ongetwijfeld in shock zijn. Hieronder volgen de symptomen waaraan jij een huistijger in shock kunt herkennen:

  • Traag en/of zwak
  • Hoge koorts
  • Snelle ademhaling
  • Langzamere hartslag
  • Koude en bleke slijmvliezen
  • Verward en onrustig
  • Lage bloeddruk
  • Verlies van bewustzijn

Hoe moet ik handelen bij een aangereden kat?

Heb jij een kat aangereden of zie je een aangereden kat liggen? Dan moet je snel handelen, want elke seconde kan van levensbelang zijn. Om jou voor deze situatie voor te bereiden leggen wij je stapsgewijs hoe je moet handelen zodat jij je hoofd koel kan houden:

1. Breng de situatie onder controle

Allereerst is het belangrijk om rustig te blijven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer het toch echt. Zorg daarbij ook dat de plek van het ongeluk veilig is voor de kat en voor jou. Een dier dat in shock verkeert en pijn heeft wil namelijk vluchten en zal mogelijk naar je happen. Bel vervolgens de dierenarts en/of dierenambulance. Tot zij zijn aangekomen kun jij zorg verrichten om ervoor te zorgen dat je kat in leven blijft. Dit leggen wij bij stap 2 uit.

2. SPAR-onderzoek

Zodra jij de situatie onder controle hebt gebracht en de dierenarts en/of dierenambulance hebt ingelicht, kun jij stapsgewijs zelf lichamelijk onderzoek uitvoeren bij een aangereden kat. Dit onderzoek noemen wij ook wel het SPAR-onderzoek. Dit staat voor slijmvliezen, pols, ademhaling en reflexen. Deze voer je ook op deze volgorde uit.

Slijmvliezen:

De slijmvliezen van je kat controleer je door in zijn bek te kijken. Hiervoor moet je de bovenlip optillen en vervolgens de kleur van het wangslijmvlies, tandvlees en tong controleren. Deze moeten roze zijn. Heeft de slijmvlies van je hond een andere kleur, bijvoorbeeld bleek, geel, blauw of rood? Bel dan gelijk de dierenarts en/of dierenambulance.

­Pols:

Check vervolgens de pols oftewel zijn hartslag. Dit doe je door jouw vingertoppen aan de binnenkant van zijn achterpootje te plaatsen. Hierbij moet je een krachtige klopping voelen. De hartslag van je kat controleer je door op de borstkas te voelen met je hand. Dit doe je door met een vlakke hond stevig op de linkerborst van je huistijger te voelen.

Voelt de hartslag gek aan, bijvoorbeeld ontzettend snel of juist traag? Of is er helemaal geen hartslag? Bel dan gelijk de dierenarts en/of dierenambulance.

Ademhaling:

Wanneer je kat een normale ademhaling heeft zie je zijn borstkas op en neer gaan. Hierbij gaat de lucht door zijn neus de longen in en uit. Tip om de ademhaling extra goed te checken: maak de rug van je hand vochtig en plaats deze voor zijn neus, je zult deze dan beter voelen.

Merk je op dat zijn ademhaling snel of juist langzaam gaat? Bel dan gelijk de dierenarts en/of dierenambulance. Hijgt ie? Dan heeft je kat mogelijk last van stress, oververhitting, pijn of hartproblemen. Ademt ie oppervlakkig of helemaal niet, dan heeft je kat mogelijk last van een hartstilstand of stikt hij. Bel ook dan zo snel mogelijk de dierenarts en/of dierenambulance en voer ondertussen een mond-op-neusbeademing uit.

Reflexen:

Als je de voorgaande drie stappen hebt doorlopen check je als laatst zijn reflexen. Een reflex is simpelweg een reactie van de spieren op een prikkel van buitenaf. Je kunt de reflexen van  een aangereden kat op onderstaande manieren checken:

  • Pupilreflex: check deze door met een lampje – bijvoorbeeld van je mobiel – in zijn oog te schijnen. De pupil van je kat zou dan kleiner moeten worden.
  • Ooglidreflex: houd een vinger voor zijn oog. Je kat zou in dit geval moeten gaan knipperen met zijn ogen.
  • Slikreflex: ga met je hand over de strot van zijn strot. Je kat zou in dit geval moeten gaan slikken.
  • Voetreflex: pak de voet van je kat vast en knijp hier zachtjes in. Je kat zou in dit geval zijn pootje moeten wegtrekken of omhoog tillen.
  • Anusreflex: raak met je hand de huid van de anus aan. Je kat zou in dit geval zijn anus moeten samentrekken.
     

Reageert je kat niet op een van deze reflexen? Dan is hij waarschijnlijk bewusteloos en moet je gelijk de dierenarts en/of dierenambulance bellen.

3. Dierenarts

Heb je stap 1 en 2 al uitgevoerd en is de dierenarts en/of dierenambulance nog niet ter plaatse om de een of andere reden? Breng dan de aangereden kat alsnog zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Maar wat nu als de kat niet van jou is? Als ie gechipt is kan de dierenarts deze makkelijk en snel traceren. Is dit niet het geval? Ga dan – nadat je de kat naar de dierenarts hebt gebracht – terug naar de plek van het ongeluk en bel bij mensen aan om te kijken of de kat mogelijk van hun is.

Kat overleden door aanrijding

Is een kat aangereden en heeft deze het helaas niet overleefd? Wat verschrikkelijk! Ook in deze situatie is het belangrijk dat je rustig blijft. Je kunt dan het beestje in een doos of mandje leggen, of wikkelen in een deken. Ga vervolgens naar de plaatselijke dierenarts. Zij kunnen namelijk de chip van de aangereden kat checken en de eigenaar inlichten met het slechte nieuws.

Kattenverzekering

Is jouw kat aangereden en is de schuldige hiervan doorgereden? Het is verschrikkelijk, maar het gebeurt helaas vaker dan je denkt. Jij zult dan – naast de verdriet die je al hebt – helaas ook moeten opdraaien voor de dierenartskosten. En deze kunnen bij een aanrijding hoog oplopen, vaak tot in de duizenden euro’s, want hiervoor is vaak een operatie nodig. Met onze kattenverzekering ben je verzekerd voor zulke onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering.

`