Hoeveel moet een kat drinken per dag?

hoeveel moet een kat drinken per dag

Het kan soms als baasje lastig in te schatten zijn: hoeveel moet een kat drinken per dag? De ene kat is groot fan van een bakje water, terwijl de ander niks van al die nattigheid moet hebben. Maar wanneer is te veel of te weinig drinken gevaarlijk? Onze huisdierspecialisten leggen het je uit.

Laten we beginnen.

Hoeveel water moet een kat drinken?

Een kat moet ongeveer 50 tot 60 ml water drinken per dag, voor elke kilogram aan lichaamsgewicht. In warme omstandigheden zoals de zomer kunnen katten behoefte hebben aan meer vocht dan de voorgeschreven 50ml per kilo.

Voorbeeld waterbehoefte kat

GEWICHT KAT OF POES IN KGAANTAL WATER / VOCHT PER DAG
1 Kg50ml – 60ml
2 Kg100ml – 120ml
3 Kg150ml – 210ml
4 Kg200ml – 240ml
5 Kg250ml – 300ml

Wat als mijn kitten of kat geen water drinkt?

Als je merkt dat je kat (of kitten) weinig water drinkt, of zelfs geen water, dan kan dat best eventjes schrikken zijn. Daarom is het belangrijk om dit altijd goed in de gaten te houden. Want als je kat te lang niks binnenkrijgt, kan dit een symptoom zijn van onderliggende ziektes of aandoeningen, zoals nierproblemen.

Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om het drinken van je kat te stimuleren, zoals het aanschaffen van een drinfonteintje. Het is namelijk bewezen dat katten fan zijn van vers, stromend water. 

Andere tips om je kat meer vocht binnen te laten krijgen:

  • Als je geen drinkfontein hebt, kies dan voor een grote drinkbak waarbij de snorharen niet in aanraking komen met de randen.
  • Zorg dat je het water nooit naast de kattenbak hebt staan.
  • Zorg ervoor dat ze ook vocht uit natvoer halen.
  • Plaats de drinkplek altijd goed in het zicht.

Mochten deze tips nog niet helpen is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Hoelang kan een kat zonder water?

Zoals onze huisdierspecialisten al eerder in dit artikel schreven, is het zeer gevaarlijk voor katten om zonder eten of water de dag door te komen. Hoelang kan een kat dan zonder water? Als een kat drie dagen geen vocht binnen krijgt, is dit meestal al fataal. Echter kan één dag zonder water al leiden tot uitdrogingsverschijnselen.

Het is belangrijk om je kat goed in de gaten te houden gedurende de dag, en zorg dat er altijd iets van natvoer onderdeel is van hun dagelijkse dieet. Uiteraard kun je niet de hele dag achter je kat aanlopen, maar wanneer je thuiskomt kun je wel eventjes checken wat de stand van zaken is bij hun eet- en drinkbakje.

Twijfel je of jouw huisdier wel genoeg vocht binnenkrijgt? Dan kun je een stukje huid met je vingers bij elkaar pakken. Als de huid ‘blijft staan’ is dit een teken dat deze is uitgedroogd. Ook andere signalen zoals een doffe vacht kunnen erop duiden dat je kat te weinig drinkt.

Wist je dat?

Dat je bij Figo tot wel  90% van de dierenartskosten vergoed kunt krijgen, en dat alle leeftijden en rassen welkom zijn? Meer  hierover lees je in ons vergoedingenoverzicht of bij wat andere baasjes van ons vinden.

Help, mijn kat drinkt veel water!

Ook een kat die juist (heel) veel water drinkt, kan nierproblemen hebben. Wanneer je het idee hebt dat jouw kat  veel meer is gaan drinken, dan kun je het beste je dierenarts raadplegen. Vaak merk je het doordat je kat veel vaker (en meer) moet plassen. Als dit ook gepaard gaat met regelmatig overgeven, kan dit op een mogelijke nierziekte duiden.

Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Ook een overgang van natvoer naar droogvoer kan een reden zijn waardoor je kat meer drinkt, om het vocht wat hij normaal uit voedsel haalt te compenseren. Een kat drinkt veel op warme dagen. Wanneer het hartje zomer is hoef je ook niet raar op te staan kijken als jouw kat vaker bij haar drinkbak of kattenfontein te vinden is.

Kattenverzekering

Je hebt nu antwoord op hoeveel een kat moet drinken per dag. Maak jij je zorgen dat dit te veel of te weinig is? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze kattenverzekering!

`