Welke dierenarts kiezen?

welke dierenarts kiezen

Dierenartsen zijn er in alle soorten en maten. Daarom is het niet altijd makkelijk welke dierenarts je moet kiezen. Tarieven vergelijken geeft niet altijd een eerlijk beeld van de beste optie. En lage kosten lijken prettig, maar je wilt natuurlijk wel de beste zorg voor je huisdier. Onze huisdierspecialisten vertellen je daarom waar je op moet letten bij het kiezen van een dierenarts.

Laten we beginnen.

Wat doet de dierenarts?

Een dierenarts is voor huisdieren de huisarts. Als je klachten ontdekt bij je dier neem je contact op met de dierenarts. De dierenarts zal je dan begeleiden en eventueel verzoeken om langs te komen voor controle. Natuurlijk weten dierartsen enorm veel, maar niet alles. Er zijn verschillende soorten dieren, enorm veel ziektes en nog heel veel meer behandelingen. De ontwikkelingen gaan ook erg snel in de geneeskunde. Zelfkennis is daarom ook erg belangrijk bij de dierenarts. 

Hij of zij moet weten waar de sterke en zwakke punten van zichzelf liggen en hier altijd eerlijk over zijn. Mocht iets niet in het straatje liggen van jouw dierenarts, dan kun je door hem of haar worden doorverwezen naar specialisten op dat gebied.

Wat kost de dierenarts?

De kosten van een consult bij de dierenarts kunnen sterk verschillen en lopen per dier uiteen. De meeste klinieken vragen ongeveer €40 voor een volledig consult. Voor castratie van je hond betaal je meestal rond de €160 en voor sterilisatie soms zelfs €300. Wat een dierenarts precies kost en welke dierenarts kiezen verstandig is, is dus moeilijk te zeggen. Sommige dieren hebben hun hele leven nergens last van en andere dieren liggen elk jaar weer in de lappenmand. Het kan dus handig zijn om je huisdier te verzekeren, om zo flinke onverwachte kosten te dekken. 

Welke dierenarts heeft weekenddienst?

Een dierenarts kiezen is niet altijd even makkelijk. Veel baasjes kijken ook naar welke dierenarts het meest beschikbaar is. Er zijn praktijken in Nederland geopend in weekenden, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van de dienst. Maar welke dierenarts heeft weekenddienst? 

Vooral in de randstad zijn veel praktijken beschikbaar op zaterdag en zondag, waaronder spoedklinieken. Hier kun je altijd terecht als het echt nodig is. Maar niet iedereen woont natuurlijk in de randstad. Als je twijfelt of er dierenklinieken bij jou in de buurt weekenddiensten draaien kun je het best een dierenarts zoeken die bij je past en hiernaar vragen. Op deze manier blijf je het dichtst bij jezelf en bij je huisdier.

Tips bij het kiezen van een dierenarts

Je wilt natuurlijk een goede en lieve dierenarts voor je huisdier. Vaak kiezen baasjes voor de dierenarts die het dichtstbij is of voor de goedkoopste in de buurt. Het is natuurlijk ook erg lastig om te beoordelen hoe goed een dierenarts nu echt is, maar vergelijken is zeker handig. Op welke vlakken kun je het beste vergelijken?

 • Scholing
  Houden de dierenartsen binnen de praktijk zich genoeg bezig met de ontwikkelingen in hun vakgebied? Volgen ze cursussen en delen ze kennis met collega’s? Vraag hier eens naar.
 • Ervaring
  Natuurlijk is het ook belangrijk dat er voldoende ervaring is binnen de kliniek. Hebben ze veel te maken met knaagdieren, katten of honden?
 • Eigen kunnen
  Wat kunnen de dierenartsen binnen de kliniek zelf en waarvoor wijzen ze baasjes door naar andere specialisten? Altijd handig om in kaart te brengen.
 • Werkwijze
  Het is goed om te kijken naar de werkwijze die het best bij jou als baasje aansluit. Worden de dieren bijvoorbeeld voldoende onder narcose gehouden bij operaties en krijgen ze een infuus? Gebruikt de kliniek gas of een prik als narcose? En hoe is de nazorg en hygiëne? Allemaal vragen die je kunt en mag stellen om de juiste keuze te kunnen maken.
 • Faciliteiten
  Last but not least: de faciliteiten. Klinieken zijn er in alle gradaties en de ene heeft meer faciliteiten dan de andere. Denk hierbij bijvoorbeeld aan röntgenapparatuur, een lab, echo, CT- en MRI-scanners en apparatuur voor hartslag- en temperatuurmetingen.

Huisdierenverzekering

Ook huisdieren worden ziek of kunnen een ongelukje hebben, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je beste vriend altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze huisdierenverzekering!

`