Geloof het of niet: je puppy wisselt zijn gebit in zo’n drie maanden tijd. Meestal gaat dit goed, maar soms willen hier weleens complicaties bij optreden, waarbij je pup in sommige gevallen zelfs geopereerd moet worden. Voor de meeste baasjes is het lastig om op te merken of iets verkeerd groeit in de bek van hun pup, mogelijk ook voor jou. Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je alles hierover!
Laten we beginnen.
Wanneer wisselen pups hun tanden?
Een pup zonder tanden is natuurlijk een lief gezicht – ook kan hij je nog geen kwaad doen en kun je hem zonder aarzelen corrigeren. Maar vanzelf komen de eerste tandjes door en over het algemeen gaat tanden wisselen bij een pup volgens vast patroon. Op de grote kiezen na wisselen pups al hun melktanden en -kiezen. Per soort verschilt het wanneer de melkelementen doorbreken of worden vervangen door een permanent gebit. In grote lijnen kun je als baasje ongeveer het schema hieronder aanhouden:
Onder de melktanden groeien alvast de ‘grotehondentanden’. Omdat deze tanden onder de melktanden steeds groter worden, gaan de melktanden eerst wat losser zitten, totdat het alleen nog aan het tandvlees hangt en er uiteindelijk uitvallen. De wortel van de melktand is helemaal opgelost als het goed is. Dus bij een normaal gebit hoort geen wortel aan de melktand van je pup. Als baasje kun je dit natuurlijk goed controleren.
Waar moet ik op letten?
Je merkt het misschien wel aan je pup: bijten wordt een dingetje. Je pup wilt tijdens de wisselperiode namelijk overal zijn tanden inzetten. Tijdens deze periode is het vooral belangrijk om je hond duidelijk te maken dat bijten niet oké is. Bijten afleren is daarom een goede manier om te zorgen dat het bijtgedrag van jouw pup niet uit de hand loopt. Maar wat zijn de symptomen voor een pup die tanden wisselt?
- Bijten en happen
Bijten en happen in spullen, handen of voeten is ‘normaal’ voor deze periode. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond dit zijn hele leven volhoudt. Toon dus begrip voor de situatie, maar zorg ervoor dat het voor je hond duidelijk is dat dit niet voor altijd door kan gaan. Bijten is dus (tijdelijk) oké voor een pup die tanden wisselt.
- Speeksel
Vaak ontstaat bij puppy’s die hun tanden wisselen een stinkende geur in de bek door de hoeveelheid speeksel die tijdens deze periode wordt aangemaakt. Juist nu is het juist handig als je leert hoe je de tanden van je hond poetst. Zo went je hond hier alvast aan en het helpt tegelijkertijd de geur te verminderen. Tijdens het wisselen is het handiger om niet echt te poetsen, maar meer alvast te oefenen aan de handelingen zoals de bek vasthouden en de tanden insmeren.
- Diarree of overgeven
Soms komt het voor dat je pup aan de diarree is wanneer de periode van tanden wisselen is aangebroken. De ontlasting is soms wat onregelmatiger dan normaal. Ook kan je pup ineens gaan overgeven.
- Hangende oren
Tijdens de wisselperiode van je pup willen de oren nog weleens gaan hangen. Dit heeft te maken met de verhoogde behoefte aan calcium. Het is wel belangrijk om te weten dat je als baasje juist géén extra calcium aan je hond geeft. Op deze manier kunnen er groeiproblemen ontstaan, en goede voeding bevat genoeg calcium. Wanneer je hond hangoortjes heeft weet je dus waar dit vandaan komt.
Tanden wisselen pup gaat niet goed
Zoals gezegd: meestal gaat het tanden wisselen bij je pup goed, maar soms willen hier weleens complicaties optreden. Maar hoe merk je deze op? Bij een slechte tandenwisseling blijven de melktanden vaak vastzitten. De wortel lost niet op en hierdoor komen de volwassen tanden al boven, waardoor er een tekort aan ruimte ontstaat in de bek van je pup. Dit probleem wordt een persisterende melktand genoemd. Het gebrek aan ruimte zorgt ervoor dat er standsafwijkingen bij de volwassen tanden komen.
Ook merk je dat er veel voedselresten of haren achterblijven in de bek van je hond. Deze resten kunnen weer de oorzaak zijn van ontstekingen. Dit alles bij elkaar kan erg pijnlijk zijn voor je hond, dus check voldoende of de tandenwisseling goed verloopt.
- Vastzittende melktand pup: speel het weg!
Als zo’n persistente melktand na een week nog steeds niet is uitgevallen terwijl de volwassen tand al zijn doorbraak maakt, moet de melktand zo snel mogelijk verwijderd worden. Als de melktand loszit kun je als baasje proberen je hond te helpen door met hem te spelen. Speel samen met een handdoek, een trektouw of iets anders waar je pup zijn tanden goed in kan zetten. Op deze manier heb je kans dat de melktand loslaat en de problemen worden verholpen.
- Vastzittende melktand pup: narcose
Een vastzittende melktand kan ook operatief verwijderd worden. Over het algemeen zit een melk(hoek)tand stevig vast in het kaakbot. De lange wortels van deze tanden maken het lastig om een gemakkelijke verwijdering mogelijk te maken. Het is voor je pup belangrijk dat wel de hele tand, inclusief wortel, verwijderd wordt. De dierenarts brengt je hond daarom onder volledige narcose, omdat alleen een roes niet genoeg is om de pijn bij je pup weg te nemen.
Hondenverzekering
Loopt het tanden wisselen van je puppy niet soepel en krijgt hij tandproblemen? Dat is vervelend, maar gelukkig is de medische zorg voor hondengebitten tegenwoordig bijna net zo goed als die voor mensen. Tegenwoordig kan een dierenartsrekening snel hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Daarom is het slim om je puppy te verzekeren. Bij ons worden gebitsbehandelingen en nog veel meer medische zorg vergoed. Meer weten? Ontdek onze hondenverzekering!