Alles over het steriliseren van je hond!

steriliseren hond

Denk je erover om je teefje te laten steriliseren? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat de ingreep inhoudt. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten rondom de sterilisatie van je hond.

Waarom je hond laten steriliseren?

De meeste baasjes laten hun hond steriliseren omdat ze geen nestje (meer) willen. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen:

  • Er kan geen voortplanting plaatsvinden
  • Baarmoederontsteking en schijndracht wordt voorkomen
  • De kans op kwaadaardige melkkliertumoren wordt verkleind
  • De kans op suikerziekte wordt verkleind

Waar moet je rekening mee houden?

Na de sterilisatie kan het metabolisme (de spijsvertering) van je hond veranderen: ze krijgt de neiging dikker te worden. Het dieet moet dus aangepast worden om overgewicht te voorkomen, en wat extra beweging kan ook geen kwaad. Ook kan de vachtstructuur van de hond veranderen, deze kan wat voller worden.

De kans op urine-incontinentie is na de ingreep verhoogd. Vrouwelijke honden produceren na de ingreep geen oestrogeen (en progesteron) meer. Door afwezigheid van oestrogeen wordt de sluitspier van de blaas slapper. Bij een klein percentage kan dit leiden tot urine-incontinentie. Risicorassen zijn met name grote rassen zoals de boxer en de Dobermann. Ook de Dwergpoedel heeft een verhoogd risico. Incontinentie is meestal goed behandelbaar met medicijnen, die dan wel levenslang gegeven moeten worden.

Wanneer laat je je hond steriliseren?

De meeste teefjes worden rond de leeftijd van 1 jaar gesteriliseerd, enkele maanden na de eerste loopsheid. We adviseren dan ook om de ingreep tussen de eerste twee loopsheden te laten uitvoeren. Je hond heeft op deze leeftijd nog een goede conditie en weerstand, wat de kans dat ze de operatie en de narcose goed aankan groter maakt.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk?

Bij de sterilisatie van de teef worden de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt eventueel ook verwijderd als deze afwijkend is. Voor de operatie moet je hond in elk geval nuchter zijn. Dit verkleint de kans op complicaties bij het steriliseren. Er zijn twee verschillende sterilisatiemethoden, de dierenarts kan je meer vertellen over de voor- en nadelen van beide ingrepen.

  • Klassieke sterilisatie

Bij de klassieke sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd via een minimale snee in de buik.

  • Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie maakt de opererend dierenarts drie kleine gaatjes om de eierstokken in de buikholte te kunnen dichtbranden. Op deze manier wordt er niet te veel aan de banden van de eierstokken getrokken, wat minder pijn veroorzaakt.

Herstel en nazorg na de castratie

Je hond kan na de operatie nog wat slaperig zijn. Laat haar rusten op een lekker warm plekje, bij de kachel vandaan en niet in de zon. Het beste is om je hond nu zo veel mogelijk met rust te laten, ook al wil je hem het liefst vertroetelen. Moet je hond plassen, voorkom dan dat hij zich bezeert. Geef je hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.

Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen die vanzelf oplossen. Heeft je hond de neiging om aan de wond te bijten of likken? Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat je hond de hechting beschadigt.

Zorg ervoor dat je hond de eerste 5 tot 7 dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd je hond tijdens het uitlaten aangelijnd. Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag de hond weer zwemmen.

Wat zijn de kosten van een castratie?

De kosten voor een laparoscopische sterilisatie liggen over het algemeen hoger. De tarieven kunnen per dierenkliniek wel behoorlijk verschillen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het gewicht van je hond. Gemiddelde prijzen zijn als volgt:

Gewicht / Laparoscopische sterilisatie / Sterilisatie
Minder dan 5 kg / €450 / €325
5 tot 10 kg / €475 / €350
10 tot 20 kg / €500 / €375
20 tot 30 kg / €530 / €400
30 tot 40 kg / €570 / €450
40 tot 50 kg / €590 / €465
Meer dan 50 kg / €610 / €485

Hondenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`