De eerste dagen met je puppy thuis zijn onwijs leuk, maar kunnen ook een beetje spannend zijn, zowel voor jou als hem. Je puppy verlaat zijn moeder en zijn nestje en jij bent vanaf dat moment eigenlijk zijn papa of mama. Maar wat je allemaal hierover weten? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.
Laten we beginnen.
Tips voor puppy eerste dag thuis
- Kalmpjes aan
Waarschijnlijk is je puppy een beetje gestrest op de eerste dag. Logisch ook: hij is nét gescheiden van zijn nestje en moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zorg er dus voor dat je huis rustig is zodat je puppy wat kan uitrusten.
- Ga samen naar buiten
Neem je puppy gelijk even mee naar de tuin of naar buiten bij thuiskomst zodat hij zijn behoefte kan doen. Is dit gelukt? Beloon hem dan bijvoorbeeld met een snoepje of geef een complimentje.
- Laat hem zijn nieuwe thuis verkennen
Ga vervolgens terug met je puppy naar binnen zodat hij zijn nieuwe huisje – op zijn eigen tempo – rustig kan verkennen. Zorg ervoor dat de omgeving veilig is en dat het huis goed is afgesloten.
- Houd altijd een oogje in het zeil
Verlies je puppy tijdens deze eerste dagen thuis bij bovenstaande stappen nooit uit het oog!
Routine
Puppy’s houden van routine! Probeer dus gelijk een vaste structuur aan te brengen in zijn dag met betrekking tot het eten, uitlaten en slapen.
Tips voor puppy eerste nacht thuis
- Plaspauze
Zorg ervoor dat je puppy laat in de avond nog eventjes zijn behoefte kan doen, want niemand slaapt lekker met een volle blaas.
- Vertrouwd geurtje
De eerste keer slapen zonder nestgenoten is ongetwijfeld spannend voor je puppy. Om hem wat gerust te stellen, kun je aan de fokker vragen om van tevoren een knuffel of een dekentje bij het nestje te legen. Hieraan gaat de vertrouwde geur van het nestje hangen en deze kun je later thuis bij zijn nieuwe slaapplekje leggen.
- Samen slapen
Laat je puppy de eerste paar nachten niet alleen slapen. Zet zijn bench of mand in jouw slaapkamer óf ga logeren bij zijn slaapplekje. Op deze manier ben je altijd dicht bij je nieuwe beste vriend en kun je hem geruststellen als dat nodig is.
- Oefen met alleen blijven
Leer je puppy overdag aan dat ‘alleen zijn’ niet eng is zodat dit ’s nachts ook steeds makkelijker zal gaan. Want niet iedereen houdt ervan om altijd maar samen te slapen met zijn viervoeter.
Tikkende wekker
Is je puppy angstig ’s nachts? Wikkel dan een tikkende wekker in een handdoek. Dit zal je puppy als rustgevend ervaren omdat het de hartslag van zijn moeder nabootst.
Tips voor de eerste maaltijden
- Blijf dezelfde voeding geven
Qua voer is het goed om bij de fokker na te vragen wat voor soort eten je hond nodig heeft. Geef je zelf liever ander voer? Dan is het verstandig om zijn vorige voer geleidelijk aan te vervangen door eerst zijn oude en nieuwe voer door elkaar te mengen. Dit voorkomt maag-darmproblemen.
- Creëer een rustige eetplek
Gun je nieuwe beste vriend een rustige eetplek, dus niet eentje waar jij en mogelijke andere huisdieren aan het eten zijn. Ook is het belangrijk dat jij je puppy niet stoort tijdens het eten, hiermee voorkom je dat-ie zich verdedigend opstelt of bang wordt.
- Voedingsschema
Puppy’s vinden het een fijn als ze weten dat én wanneer ze krijgen. Daarom is het fijn om gelijk als je puppy de eerste dag thuis is met een voedingsschema te werken.
Tips voor de eerste wandeling samen
- Halsband en riem
Met een halsband of tuigje lijn jij je hond mee aan om samen naar buiten te kunnen gaan. Steeds meer baasjes kiezen voor een tuigje, omdat deze de nek van de hond een stuk minder belast.
- Oefenen, oefenen, oefenen!
Oefen thuis alvast met de halsband en de riem totdat je nieuwe vriend hieraan gewend is. Verklein de riem stapje voor stapje en probeer je pup jou te laten volgen.
- Rustige plek
Best wel logisch ook: kies een rustige plek voor als jij je puppy uitlaat, dus een omgeving waar hij niet op zijn hoede hoeft te zijn en niet kan schrikken van mensen, honden en/of katten, en geluiden.
- Kort maar krachtig
Houd de eerste wandeling kort, vijf tot 10 minuten is meer dan genoeg. Op deze manier raakt je puppy niet moe en houdt hij hier geen negatieve associatie aan over. De daaropvolgende dagen kun je dit een beetje opschroeven.
Hondenverzekering
Een puppy in huis is geweldig, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Puppy’s zijn namelijk extra kwetsbaar en worden in hun eerste levensjaar vaak ziek of krijgen een ongelukje, met een duur bezoekje aan de dierenarts tot gevolg. Daarom is het verstandig om als je puppy gelijk te verzekeren als-ie bij je in huis is. Want met onze hondenverzekering ben je verzekerd tegen zulke onverwacht hoge medische kosten. Zo krijgt je puppy de zorg die hij nodig heeft en heb jij een zorg minder.