Honden eten eikels, is dit gevaarlijk?

honden eten eikels

Jaarlijks vallen er meer doden door vallende kokosnoten dan door haaienbeten. Gelukkig hebben wij in Nederland niet van die gevaarlijke kokosnoten! Een eikel die van de boom valt is ongevaarlijk voor ons. Maar geldt dit ook voor je hond? Sommige honden eten eikels en dit kan gevaarlijk zijn. Eikels zijn namelijk giftig voor honden. Geen paniek, wij vertellen in dit artikel alles wat je hierover moet weten.

Waarom eten honden eikels?

Er is – nog – niet een duidelijk antwoord op de vraag waarom honden eikels eten. Honden zijn nu eenmaal in allerlei soorten eten geïnteresseerd. Honden eten eikels wanneer ze aan het snuffelen zijn en trek krijgen in een tussendoortje. Vaak zijn eikels dan een gepaste oplossing voor je viervoeter.

Mag een hond eikels eten?

Nee, als honden eikels eten kan dit ernstige gevolgen hebben. Eikels bevatten namelijk een, voor honden, giftige stof: tannine. Als honden deze gifstof binnenkrijgen door het eten van eikels kan dit voor schade zorgen. Hoe groener de eikel is, hoe hoger het tanninegehalte. De bruine eikels bevatten al veel minder tannine, maar zijn nog wel giftig! Darmklachten of -blokkades worden door dierenartsen vaak toegeschreven aan het eten van eikels door honden. In een ernstig geval krijgt je loebas zelfs nierfalen. Ook kunnen eventuele scherpe randen van de eikel zorgen voor verwondingen aan de bek of darmen van je hond.

Hoe herken je een tanninevergiftiging bij je hond?

Als je met je hond hebt gelopen en je twijfelt of hij eikels gegeten heeft, is het verstandig om op de volgende symptomen te letten:

  • Buikpijn, dit valt te herkennen aan een kromme rug of aangespannen buik
  • Diarree/misselijkheid
  • Braken
  • Rusteloos gedrag

Behandeling na eten van eikels

Als je hond bij de dierenarts komt na het eten van eikels zal de dierenarts in eerst instantie je hond proberen te laten braken. Op deze manier worden de eikels zoveel mogelijk uit het lichaam verwijderd. Sommige eikels komen door braken niet naar boven. Als dit het geval is dan heeft je hond een bloedonderzoek nodig. Hierbij gaat de dierenarts na of de nieren zijn aangetast. Als dit zo is moet je hond aan een infuus worden opgenomen in de dierenartspraktijk.

Hondenverzekering

Vertoont je hond symptomen van een tanninevergiftiging? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`