Mag mijn hond zwemmen in de winter?

hond zwemmen in de winter

Bijna alle honden kunnen van nature zwemmen, zonder zwemles. De meeste honden vinden het ook heerlijk om zo nu en dan een frisse duik te nemen. Maar wat nu als de duik té fris wordt? Jouw viervoeter houdt namelijk geen rekening met de watertemperatuur voordat hij erin springt. Je hond zwemmen in de winter, kan dit kwaad?

Hond zwemmen winter: de zomer voorbij!

Voor je hond is het tijdens de warme maanden in Nederland heerlijk om in koud water te zwemmen. Op deze manier heeft je viervoeter de mogelijkheid om lekker af te koelen. Ook helpt het natuurlijk om zijn energie kwijt te kunnen. Maar hoe lager de buitentemperatuur, hoe gevaarlijker het wordt voor je hond om te zwemmen. Dus een hond zwemmen in de winter is vaak onverstandig. Over het algemeen geldt dat het vanaf het einde van de herfst tot het einde van de winter te koud is voor honden om te zwemmen.

Hond zwemmen winter: let goed op!

Als baasje heb je de verantwoordelijkheid dat je hond niet (te lang) zwemt tijdens koud weer. Jouw hond begrijpt namelijk zelf niet dat de combinatie van koud water met koud weer slecht kan zijn voor de gezondheid. Binnen no-time is je hond onderkoeld als de watertemperatuur rond het vriespunt is. Puppy’s en oudere honden voelen als de symptomen van onderkoeling binnen 10 minuten. Houd over het algemeen aan: is het water te koud voor het baasje, dan ook voor de hond! Mocht tóch je hond zwemmen in de winter, geef hem dan maximaal 10 minuten zwemtijd.

Rassen met waterdichte jassen

Toch geldt de bovenstaande informatie niet voor elk hondenras. Er zijn namelijk honden die zo gefokt zijn dat ze veel beter tegen koud water kunnen dan andere honden. Dit zijn bijvoorbeeld honden die gefokt zijn om in het water te werken. Maar ook honden met dubbele vachten zijn goed tegen koud water bestand. Met een dikkere of dubbele vacht houdt de hond warme lucht vast tussen de lagen in zijn vacht. Sommige rassen hebben ook een dikkere vetlaag, dat nog meer isolatie biedt. Een paar voorbeelden van rassen die goed tegen koude omstandigheden kunnen:

  • Spaanse waterspaniël
  • Poedel
  • Portugese waterhond
  • Amerikaanse en Ierse waterspaniëls
  • Retrievers
  • Huskies en malamutes
  • Pyrenese herder

Pas op met kleine rassen

In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond. Honden met heel weinig vet, zoals windhonden, mogen ook niet het koude water in. Dit komt doordat zij vaak een korte vacht hebben en verminderd lichaamsvet. Hierdoor is er geen ruimte voor een isolatielaag.

Wanneer raakt mij hond onderkoeld?

De lichaamstemperatuur van een hond hoort tussen de 38 en 39 graden Celsius te zitten. Wanneer de lichaamstemperatuur dus zakt tot beneden de 38 graden, loopt je hond al risico op onderkoeling. Als de temperatuur nog verder daalt tot beneden de 37 graden Celsius, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts en warm je hond alvast op met een (warme) deken. Ook warme kruiken kunnen helpen je hond weer een beetje warmte te geven. Controleer elke 10 minuten de temperatuur van je hond.

Symptomen onderkoeling hond

Als je hond in een situatie is (geweest) waar de kans op onderkoeling groot is, let dan op de volgende symptomen. Mocht je hond één of meerdere symptomen hebben, schakel de dierenarts direct in en bied je hond warmte.

  • Rillingen
  • Stijve spieren
  • Minder beweging
  • Slechtere coördinatie
  • Langzame of moeilijke ademhaling
  • Slaperigheid
  • Bolle rug
  • Het tandvlees wordt grijs of bleek

Hondenverzekering

Vertoont je hond symptomen van onderkoeling? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`