Fruit voor honden, welke mag ik niet geven?

Fruit voor honden

Veel honden staan vol verwachting te kijken als hun baasje fruit klaarmaakt. Maar heeft een hond eigenlijk fruit nodig? En is fruit wel goed voor jouw hond?

Is fruit goed voor honden?

Je herkent het wel, een verwachtingsvolle blik als jij je fruit klaarmaakt. Valt er een stukje op de grond, dan is het hap-slik-weg. Zowel appel en banaan als ook sinaasappel en andere citrusvruchten, het is zo op. Maar heeft een hond ook fruit nodig? En is het gezond om een hond bewust fruit te voeren?

Mensen eten fruit omdat het lekker is, maar ook omdat het zo gezond is. Het bevat vitamine C en dat is nodig voor een goede weerstand. Honden hebben echter de mogelijkheid om zelf vitamine C aan te maken in hun lichaam. Daarom hebben ze hier niet per se fruit voor nodig.

Aan de andere kant kan het meestal geen kwaad de hond wat fruit als tussendoortje te geven, zolang het in kleine hoeveelheden is en goed verdragen wordt. Dus de hond mag er geen diarree van krijgen of andere klachten. Te veel fruit kan wat winderigheid veroorzaken.

Fruitsoorten die je beter niet aan je hond kunt geven

  • Druiven, en ook rozijnen en krenten. Deze zijn giftig voor honden en kunnen ernstige klachten veroorzaken. Zorg dat je hond er niet bij kan.
  • Avocado’s zijn ook niet geschikt voor honden. Ze bevatten persine, een stof waar honden niet goed tegen kunnen.
  • Pas op met pitten, bijvoorbeeld van perziken en abrikozen. Deze bevatten cyanide, een stof die vrijkomt als de pit kapot gebeten wordt. Het is schadelijk voor de stofwisseling van de hond. Daarnaast brengen (grotere) pitten het risico met zich mee dat ze ergens vastlopen in de darmen van de hond. Vermijd dus dat jouw hond ze opeet.

Hondenverzekering

Heeft je hond per ongeluk toch fruit gegeten dat niet goed voor hem is? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts, want dan kan het zijn je hond last van klachten krijgt. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze hondenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.

`