Baknijd afleren in 5 stappen!

baknijd

Misschien herken je het wel: je hond is aan het eten en opeens geeft hij je een knauw. Dit wordt baknijd genoemd. Sommige honden hebben extreme last van baknijd en vormen hierdoor soms zelfs een gevaar voor hun omgeving. Gelukkig is er de mogelijkheid om baknijd af te leren. Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Wat is baknijd bij honden?

Baknijd bij honden is een vorm van agressie die optreedt wanneer een hond zich bedreigd voelt door iemand die in de buurt komt van zijn voerbak. Deze agressie kan variëren van blaffen en grommen tot bijten en aanvallen. Baknijd is een serieus probleem en moet niet worden genegeerd.

Symptomen van baknijd bij honden

De symptomen van baknijd bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig. Hieronder staan enkele tekenen waar je op moet letten:

 • Grommen of blaffen terwijl de hond eet
 • Stijve lichaamstaal wanneer mensen of andere dieren in de buurt van de voerbak komen
 • Snauwen of bijten naar mensen of dieren die in de buurt van de voerbak komen
 • Aanvallen van mensen of andere dieren die te dicht bij de voerbak komen

Oorzaken van baknijd bij honden

Er zijn verschillende oorzaken van baknijd bij honden. Hieronder zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

 • Erfelijke aanleg

Sommige rassen zijn vatbaarder voor baknijd dan andere.

 • Onzekerheid

Als een hond onzeker is, kan hij agressief worden om zijn voedsel te beschermen.

 • Trauma

Als een hond in het verleden is mishandeld of bedreigd tijdens het eten, kan hij baknijd ontwikkelen.

 • Gebrek aan training

Een hond die niet goed is getraind, kan baknijd ontwikkelen omdat hij niet heeft geleerd hoe hij zijn eten moet delen.

Hoe voorkom je baknijd bij honden?

Het is gemakkelijker om baknijd te voorkomen dan het af te leren. Hier zijn enkele tips om baknijd bij honden te voorkomen:

 • Leer je hond al op jonge leeftijd dat het delen van voedsel een normaal en positief gedrag is.
 • Vermijd het stelen van voedsel van je hond of het verstoren van zijn maaltijd.
 • Zorg ervoor dat je hond geen voedsel kan stelen van andere huisdieren.
 • Leer je hond basiscommando’s zoals “zit” en “blijf” en beloon hem wanneer hij deze commando’s goed uitvoert tijdens het eten.
 • Geef je hond zijn eigen veilige plek om te eten, waar hij niet gestoord wordt door andere huisdieren of mensen.

Baknijd afleren in 5 stappen

Heeft je hond al last van baknijd? Dan kun je het zelfstandig proberen af te leren. Onze huisdierspecialisten hebben hiervoor een stappenplan voor je klaargezet:

Stap 1: zitten

De eerste stap is erg simpel: je hond laten zitten tijdens het eten. Terwijl je hond zit kun je hem rustig aaien om hem op zijn gemak te stellen. Als je met je ene hand aait kun je met je andere hand de bak aanraken om te laten zien dat dit heel normaal is. Ook kun je de bak met voer even wegnemen en hem iets later weer terugzetten.

Stap 2: afwisselend aaien

Dit is eigenlijk bijna hetzelfde als de eerste stap. Het enige verschil is dat je nu af en toe stopt met aaien. Nu neem je de bak weg en aai jij je hond opnieuw terwijl je de voerbak weer geeft. Dit herhaal je een aantal keer. Als je hond hier goed op reageert is het tijd voor stap 3.

Stap 3: stoppen met aaien

Tijdens het aangeven van de bak stop je met aaien. In plaats van aaien stop je steeds iets lekkers in de voerbak. Je kunt dit doen met hondensnacks of met zelfgemaakt hondenvoer. Als hij dol is op zijn normale brokken kun je deze natuurlijk ook gebruiken. Blijft je hond braaf? Op naar stap 4!

Stap 4: bak op de grond

Het is nu tijd om de bak niet meer aan te geven. In plaats van aangeven zet je de bak op de grond. Gooi er ook iets lekkers in voor je hond. Laat je hond nog steeds zitten en wachten tot jij het commando geeft dat hij mag eten. Hierna is het tijd voor stap 5.

Stap 5: aaien tijdens eten

Nu je hond toestemming heeft om te gaan eten kun jij hem rustig aaien. Hij zal hier steeds meer aan wennen en geen intentie hebben om zijn bak te verdedigen. Als je het vertrouwen voelt is het tijd om de bak tijdens het eten weg te nemen en het even uit de buurt van je hond te houden. Als hij hier goed op reageert kun je deze stappen dagelijks herhalen tot dat hij helemaal gewend is aan het feit dat jij aan zijn eten mag komen.

Behandelingen voor baknijd bij honden

Lukt het niet om baknijd bij je hond af te leren ondanks bovenstaande stappen? Dan is het verstandig om je hiervoor te laten behandelen.

Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Gedragstherapie

Dit omvat het geleidelijk introduceren van afleidingen terwijl de hond eet en het belonen van positief gedrag.

 • Medicijnen

In sommige gevallen kan medicatie helpen om de angst en agressie van de hond te verminderen.

 • Voedingstherapie

Het aanpassen van het dieet van de hond kan soms helpen om de agressie te verminderen.

Gedragstherapie en medicatie wordt vergoed door Figo

Lukt het je niet om baknijd bij je hond af te leren? En veroorzaakt dit zowel jou, je hond, als jullie omgeving problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet (mogelijk in combinatie met medicijnen) ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`