Omdat katten hun warmte niet kwijt kunnen door te zweten, regelen zij dit op een andere manier. Lichaamstemperatuur bij katten wordt onder meer geregeld via de oren en de pootjes. Hierdoor kan het zijn dat je kat koude oren heeft. Dit is dus niet iets om je zorgen over te maken. Maar wat nu als je kat langdurig koude oren heeft, is er dan iets aan de hand? Onze huisdierspecialisten vertellen je alles.
Laten we beginnen.
Kwetsbare oortjes
Allereerst is het natuurlijk zo dat kattenoren flinterdun zijn. Veel delen van een kattenlichaam zijn stevig bedekt met vet of een lekkere bontjas. Maar de oren van een kat zijn zo dun dat ze zeer gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen. Soms voelen bepaalde delen van je kat lekker warm aan, terwijl de oren flink koud kunnen zijn. Er zijn meerdere situaties waarin de oren van je kat koud kunnen worden.
Kat heeft koude oren na zijn (middag)dutje
Sommige katten zijn echte slaapkoppen. Andere katten daarentegen kunnen de hele dag in de weer zijn en vaak willen ravotten. Meestal voelt je kat warm aan na zo’n intensief avontuur. Ook de oren kunnen soms bijna gloeien. Dit komt omdat de oren van je kat heel goed doorbloed worden na iets intensiefs. Zo verliest hij weer zijn warmte. Als je kat een echte slaper is, ligt dit vaak anders. Meestal na het slapen heeft je kat koude oren. Niets aan de hand, oren doorbloeden nu eenmaal niet zo veel tijdens een dutje!
Heeft hij hartproblemen?
Het kan ook zijn dat de oren van je kat koud zijn vanwege hartproblemen. Natuurlijk hoop je dat dit niet zo is, maar het is toch fijn om het even te checken bij de dierenarts. Niet alleen koude oren bij je kat zijn een signaal. Mocht het zo zijn dat je vermoedt dat jouw kat problemen heeft aan zijn hartje, let dan ook op de volgende symptomen:
- Weinig eetlust
- Lusteloosheid
- Benauwdheid
Koude oren kat door vrieskou buiten
Er zijn katten die het liefst de hele dag buiten vertoeven, weer of geen weer. Ook tijdens de koude wintermaanden kan het zijn dat jouw kat lang buiten is. Gelukkig dat je kat zijn eigen winterjas heeft, ondanks dat hij hiervoor soms flink verhaart. Heeft je kat koude oren bij binnenkomst? Geen paniek, je kunt de oortjes zachtjes masseren om ze weer warm te maken. Ook goed voor de quality-time tussen jullie! Als je kat binnenkomt met rode of verkleurde oren, neem dan contact op met de dierenarts. De kans is namelijk groot dat zijn oren zijn bevroren.
Mijn kat is in shock, wat nu?
Alle organen van een kat hebben een minimale bloedvoorziening nodig. Het hart en de bloedvaten regelen hoeveel bloed er naar een orgaan gaat. Als bloedvaten vernauwen komt er minder bloed doorheen en als ze verwijden juist meer. Wanneer de bloeddruk te laag is en het niet meer lukt om genoeg bloed naar de organen te sturen bevindt de kat zich in shock. Een van de symptomen van een shock is koude oren bij je kat. Maar buiten dat je kat koude oren heeft kunnen er nog meer symptomen zijn. Welke?
- Snelle ademhaling
- Snelle hartslag
- Koude ledematen
- Sufheid
- Verkleurd tandvlees
Kattenverzekering
Heeft je kat koude oren en ben je bang dat er iets ernstigs aan de hand is? Ga dan zo snel mogelijk langs de dierenarts. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig wel prijzig zijn, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!