Waarom worden dierenartskosten steeds hoger?

Samenwerken fokker desktop e1728398275264

Als baasje wil je niets liever dan het beste voor je huisdier. Maar als je de rekening van de dierenarts ziet, kun je best even schrikken. Waarom zijn die kosten eigenlijk zo hoog geworden? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over. En goed nieuws: met onze huisdierenverzekering zijn onverwachte hoge dierenartskosten verleden tijd!

Laten we beginnen.

Onverwachte dierenartskosten?

Nieuwe technologie, betere zorg

De dierenarts van nu is niet meer te vergelijken met die van twintig jaar geleden. Waar een consult vroeger vaak bestond uit een kort onderzoek, kunnen dierenartsen tegenwoordig gebruikmaken van geavanceerde apparatuur zoals röntgenapparaten, echo’s en zelfs MRI-scanners. Hiermee kunnen ze sneller en preciezer vaststellen wat er aan de hand is.

Voor onze huisdieren is dat natuurlijk geweldig, maar die technologie is niet goedkoop. Klinieken investeren flink in deze apparatuur, en die kosten worden vaak deels doorberekend. Daarnaast willen baasjes – terecht – steeds vaker de best mogelijke zorg, zoals gebitsreiniging, preventieve behandelingen en uitgebreide controles. Dit is goed voor de gezondheid van je beste vriend, maar het kan de kosten behoorlijk verhogen.

Personeelstekorten: meer vraag, minder aanbod

Het is niet alleen de technologie die dierenartskosten omhoog drijft. Veel dierenartsenpraktijken hebben moeite om voldoende personeel te vinden. Door de hoge werkdruk overweegt één op de drie dierenartsen zelfs om te stoppen. Om goede mensen te behouden, moeten praktijken hogere salarissen betalen. Vooral bij spoedgevallen is dit een uitdaging. Klinieken moeten vaak extra personeel inhuren of overuren betalen, zodat ze in noodgevallen kunnen helpen. Dat is ontzettend belangrijk, maar ook dat merk je uiteindelijk op de rekening.

Hogere vaste lasten en inflatie

Net als voor veel andere bedrijven zijn de vaste kosten voor dierenartspraktijken gestegen. De huur, energiekosten en materialen worden steeds duurder. Daarnaast zijn de prijzen van medicijnen in korte tijd flink omhooggegaan – sommige medicijnen zijn zelfs verdubbeld in prijs. Dat betekent dat de totale kosten voor een behandeling vaak hoger uitvallen dan een paar jaar geleden.

Hoe kun je dierenartskosten verlagen?

Gelukkig zijn er manieren om jezelf en je huisdier goed voor te bereiden op onverwachte kosten, zoals:

  • Preventieve zorg: Goede preventieve zorg kan veel problemen voorkomen. Denk aan regelmatige controles, vaccinaties en gezonde voeding. Zo verklein je de kans dat je huisdier ziek wordt en bespaar je op dure behandelingen.
  • Sluit een huisdierenverzekering af: Met onze huisdierenverzekering hoef jij je minder zorgen te maken over hoge dierenartskosten. Stel dat je huisdier een operatie nodig heeft of langdurige medicatie, dan kunnen de kosten flink oplopen. Bij Figo vergoeden we tot 90% van deze kosten. Zo weet je zeker dat jouw maatje altijd de zorg krijgt die hij verdient.

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

Conclusie: is de dierenarts echt te duur geworden?

Dierenartskosten zijn de afgelopen jaren gestegen, dat klopt. Maar daar staat tegenover dat de zorg beter en uitgebreider is geworden. Bovendien doen veel dierenartsen hun best om de prijzen betaalbaar te houden, ondanks alle uitdagingen. Door je beste vriend te verzekeren en te kiezen voor goede preventieve ben je voorbereid op onverwachte kosten. Meer weten? Bekijk onze huisdierenverzekering of bereken je premie binnen 1 minuut!

`