10 Voordelen voor de geestelijke gezondheid dankzij huisdieren

oudere hond verzekeren

Als je worstelt met je geestelijke gezondheid en een huisdier hebt, wees dan niet bang. Je kat of hond kan het geheim zijn om je stemming te verbeteren.

Als je de laatste tijd worstelt met je geestelijke gezondheid, dan ben je niet de enige. De afgelopen jaren hebben veel volwassenen en tieners, te midden van de chaos van de pandemie, een afname van hun mentale welzijn ervaren. Het Amerikaanse Mayo Institute heeft een groot onderzoek uitgevoerd onder duizenden Amerikanen. De resultaten blijken wereldwijd worden er steeds meer symptomen van depressie en angst gerapporteerd onder Amerikanen in vergelijking met de cijfers van voor 2020.

In een onderzoek gedaan door onze Amerikaanse Figo collega’s uit 2021 onder huisdiereigenaren gaven vier op de vijf aan dat hun huisdier hun mentale gezondheid op een positieve manier heeft beïnvloed. Naast de voor de hand liggende kwaliteiten die ons aantrekken tot onze dierlijke metgezellen, zijn studies het erover eens dat het hebben van een huisdier symptomen van angst, depressie, PTSS, bipolaire stoornis kan verlichten en het algehele mentale welzijn kan verbeteren. Dus wat zijn de geestelijke gezondheidsvoordelen van het hebben van een hond of kat? Laten we ze alle 10 bekijken.

Onverwachte dierenartskosten?

1. Krijg je beweging

Als je al een pet parent bent, is de kans groot dat je de bekende ochtendoproep van een hond die van wandelen houdt herkent. De meeste dierenartsen raden gezonde puppy’s aan om dagelijks naar buiten te gaan voor een of andere activiteit, dus wat is een betere reden om actief te worden! Studies tonen aan dat mensen die regelmatig sporten meer endorfine (“gelukshormoon”) ervaren, minder dagelijkse stress en een algeheel stabielere stemming.

2. Gezelschap

Eenzaamheid is menselijk en tijdens de COVID-19 lockdowns van 2020 werd het een bijna universele ervaring. Ouders van gezelschapsdieren die alleen leefden, wendden zich tot hun honden en katten voor gezelschap, vooral wanneer ze geen familie of vrienden konden zien. Isolatie wordt routinematig beschouwd als een factor die bijdraagt aan depressie, maar verantwoordelijk zijn voor en nodig zijn door een dierlijke metgezel kan individuen broodnodige doelen geven.

3. Liefdeshormonen

In hetzelfde Figo-onderzoek onder huisdiereigenaren gaf meer dan een derde toe dat ze zich minstens één keer per dag van de week tot hun huisdier wendden voor een serotonineboost. Wetenschappelijk gezien hebben ze geen ongelijk! Onderzoek heeft aangetoond dat gewoon je hond of kat aaien zowel de bloeddruk als het stresshormoon cortisol verlaagt. Tegelijkertijd verhoogt het oxytocine – bij velen bekend als de liefdesstof. Dit alles heeft een positief effect op het welzijn en de stemming.

Leuk weetje: Lichamelijke affectie is niet alleen goed voor jou, maar ook voor onze dieren! Het verlaagt hun bloeddruk en versterkt de band tussen huisdier en ouder.

4. Sociale banden

Ben je ooit aangehouden door een vreemde terwijl je je hond uitliet? Huisdieren kunnen een geweldige ijsbreker zijn en eigenaren stimuleren om nieuwe mensen te ontmoeten met een vergelijkbare interesse in dieren. Ze brengen ons dichter bij elkaar. Er zijn honderden ras- en rescue-specifieke groepen op Facebook, Reddit, Meetup en andere forums, waardoor huisdierouders een overvloed aan nieuwe connecties hebben. En hé – elke vriend van mijn hond is een vriend van mij.

5. Routine

Sinds het hoogtepunt van de pandemie hebben veel voormalige kantoormedewerkers gemerkt dat ze afwijken van hun gebruikelijke routines. De grenzen tussen werk en privé begonnen te vervagen en zijn nog steeds niet volledig genormaliseerd. Huisdieren hebben van nature een soort dagelijkse routine nodig, wat een positief effect heeft gehad op veel eigenaren. Het inlassen van regelmatige pauzes om de hond uit te laten of de kat te voeren kan goed zijn voor het welzijn en kan eigenaren die zich doelloos voelen een doel geven.

6. Mentale stimulatie

Een ander aspect van huisdierenbezit waar zowel dieren als mensen baat bij hebben, is het trainingsproces. Veel ouders nemen hun hond mee naar gehoorzaamheidscursussen of proberen ze zelf kunstjes te leren. Het is een geweldige manier om een band met onze huisdieren op te bouwen en ons mentaal scherp en gestimuleerd te houden. Als we tijd doorbrengen met onze katten en honden en hen nieuwe commando’s leren, leren we zelf ook nieuwe dingen! Dit kan vooral waardevol zijn voor oudere huisdiereigenaren die hun geheugen willen verbeteren en nieuwe zenuwbanen willen opbouwen. Bovendien kan het oefenen van onze hersenen helpen bij het verlichten van symptomen van depressie en angst.

7. Mindfulness

Huisdieren zijn de ultieme meesters in het leven in het moment – volledig aanwezig en gebruikmakend van hun vijf zintuigen om hun omgeving in zich op te nemen. Eigenaars die hun mindfulness vaardigheden willen verbeteren, doen er goed aan hun huisdieren als inspiratie te gebruiken.

Wetenschappers van Harvard Health moedigen ouders van huisdieren aan om ontspanningstechnieken te oefenen tijdens hun dagelijkse wandelingen. Hun advies? Richt je aandacht volledig op je lichaam voordat je begint. Adem langzaam en doelgericht door de neus om de zuurstofopname te reguleren. Gebruik alle vijf zintuigen en geniet samen met je huisdier van het huidige moment.

Probeer tot slot je gedachten te centreren en vermijd de verleiding om je gedachten te laten afdwalen. Hoe meer mindfulness wordt beoefend, hoe meer het kan worden gebruikt als een copingmechanisme wanneer dat nodig is.

8. Eigenwaarde

Huisdiereigenaren die lijden aan psychische aandoeningen melden dat hun relatie met hun dieren hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en gevoel van identiteit heeft vergroot. Het is waar – deze onvoorwaardelijke liefde kan wonderen doen voor het gevoel van eigenwaarde. Voor veel mensen kan de band die ze hebben met hun huisdieren zelfs dieper gaan dan de band die ze delen met andere mensen.

Onze huisdieren houden van ons en accepteren ons onvoorwaardelijk en blijven bij ons tijdens hoogte- en dieptepunten. Bovendien kan het leren hoe we onze huisdieren kunnen trainen en met vertrouwen beslissingen voor hen kunnen nemen, bijdragen aan een hoger niveau van eigenwaarde en zorg.

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

9. Emotionele intelligentie

Studies hebben aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd omgaan met huisdieren, gemakkelijker relationele vaardigheden ontwikkelen dan kinderen die geen huisdieren hebben. Dit kan komen doordat dieren ons dwingen om compassie en gevoeligheid te oefenen. Leerlingen die contact hadden met huisdieren in de klas vertoonden lagere stressniveaus en lachten en glimlachten meer gedurende de dag. Dit is een duidelijke illustratie van het voordeel dat huisdieren hebben op de mentale gezondheid.

10. Verlichting van angst

Het hebben van een huisdier is niet altijd makkelijk. Hun gezelschap heeft echter wel een bestudeerd, angstverminderend effect. In een onderzoek van het CDC hadden kinderen die een hond in huis hadden veel minder last van angst dan kinderen zonder hond. Slechts 12% van de kinderen uit gezinnen met honden meldden dat ze last hadden van symptomen van angst, tegenover 21% van de kinderen uit gezinnen zonder huisdieren. We kunnen ervan uitgaan dat alle voorgaande factoren op deze lijst een rol spelen bij deze sterke statistieken.

Bonus: Deze 10 redenen niet genoeg? Hier nog 4 extraatjes:

  • Geniet van de zon. De serotonineniveaus stijgen wanneer we worden blootgesteld aan de goede oude vitamine D. Neem je beste vriend mee voor een wandeling wanneer de zon tevoorschijn komt om jullie allebei energie te geven, op natuurlijke wijze!
  • Wees actief. Als je je activiteitenniveau een beetje kunt verhogen, is dat een geweldige manier om zowel je humeur als je gezondheid te verbeteren. Of het nu gaat om binnen apporteren of een wandeling naar een verwarmd terras, elke extra inspanning laat je bloed stromen en zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomt die je goed doet voelen.
  • Sociaal blijven. Houdt uw hond van mensen? Naar buiten gaan en omgaan met vrienden en familie kan de geestelijke gezondheid van u en uw huisdier verbeteren. Sommige honden houden van de mentale stimulatie die voortkomt uit het ontmoeten van iemand nieuw, en u waarschijnlijk ook.
  • Knuffeltijd. Zoals we al eerder zeiden, is het wetenschappelijk bewezen dat knuffelen met onze huisdieren het welzijn verhoogt. Als jij en je metgezel het moeilijk hebben, kan wat tijd samen doorbrengen jullie allebei opbeuren!

Behoor jij tot de groep van pet parens die vinden dat hun hond of kat van onschatbare waarde is geweest voor hun mentale gezondheid? Zo ja, dan vraag je je misschien af hoe je iets terug kunt doen. Uit ons onderzoek bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde huisdiereigenaren een huisdierenverzekering een goede manier vond om hun metgezel te bedanken, en daar zijn we het natuurlijk mee eens! Toon uw huisdier wat liefde en vraag vandaag nog een offerte bij ons aan.

`