Vraag hier jouw kortingscode aan, verzeker je huisdier vóór 3 februari en krijg de eerste maand gratis

Huisdier vermist, wat moet ik doen?

huisdier vermist

Het is de nachtmerrie van elk baasje: je huisdier is vermist. Vaak komen katten en honden na een paar uurtjes veilig thuis, maar soms ook niet. Hoe moet je dan in zo’n situatie handelen? Onze huisdierspecialisten vertellen je precies wat je moet dan moet doen. En o ja, wij vergoeden ook de vermissingsposters en/of flyers als je huisdier vermist is.

Laten we beginnen.

Onze tips

Het gebeurt vaak genoeg dat huisdieren die al maanden vermist zijn alsnog herenigd worden met hun baasjes, maar daarvoor moet je wel wat werk verrichten. Geef dus nooit op! Hieronder een paar tips over wat je moet communiceren en waar je moet zoeken als je huisdier vermist is.

Vermissingsposters

Een pup slaapt gemiddeld tussen de 16 en 20 uur per dag. Bij een pasgeboren puppy kan dit zelfs oplopen tot 22 uur per dag. Dat betekent dat je pup maar 2 uur per dag wakker is! Een pup van 8 weken slaapt ongeveer 20 uur per dag en een pup van 12 weken ongeveer 18 uur per dag. Zodra een hond volwassen is, wordt dit wat minder en slaapt-ie gemiddeld 12 tot 14 uur op een dag.

Social media

Plaats op social media – zoals Facebook, Instagram, Twitter of Linkedin – berichten over dat je huisdier vermist is. Vermeld hierin dezelfde informatie als die in de poster en vraag ook aan mensen om mee te kijken.

(Oude) woonomgeving

Doorzoek in je directe omgeving garages, tuinen en parkeerplekken. Kijk ook in bomen voor als je een kat hebt. Bel ook bij buren aan om te vragen of je mag kijken of je huisdier toevallig bij hen is. Let op: heb je een hond of kat? Dan willen deze nog weleens teruglopen naar hun oude huis. Breng oude buurtgenoten op de hoogte van je vermiste huisdier en hang hier ook vermissingsposters op.

Laatst gezien

Vaak gaan honden terug naar de plek waar ze hun baasje voor het laatst hebben gezien. Je kunt hier iets achterlaten wat ze mogelijk herkennen, zoals een t-shirt met de geur van het baasje, een speeltje of je auto.

Roepen en geluiden maken

Het spreekt voor zich: roep en maak geluiden als je huisdier vermist is. Doe dit bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond. Het is dan rustiger waardoor je huisdier minder bang is en sneller zal reageren. Belangrijk is om juist geluiden te maken waar je huisdier normaal gesproken op reageert, bijvoorbeeld door zijn naam in een bepaalde toonhoogte te roepen of door met eetzakjes te schudden. Neem hier eventjes de tijd voor. Maak het geluid met tussenpozen en luister goed naar de omgeving als je stil bent, zo kun je goed horen of je huisdier hierop reageert.

Een lokplek maken

Is je binnenkat vermist die normaal gesproken dus nooit buitenkomt? Dan kun je in dit geval een soort van een lokplek voor hem maken. Deze maak je op het punt waar hij uit huis is verdwenen en hier plaats je drie bakjes met water, eten en vieze plaskorrels. Plaats hiernaast ook een doos of een krat op zijn kant zodat je kat hier bescherming of beschutting kan zoeken, en leg hierin ook een t-shirt met de geur van het baasje.

Huisdier chippen en registreren

Dit is niet zozeer een tip voor het zoeken van je huisdier tijdens de vermissing, maar eerder iets wat je als baasje moet doen zodra je het huisdier aanschaft: je huisdier chippen en registreren. In dat geval kunnen instanties je makkelijk contacteren als je huisdier gevonden is en kan dit veel stress, verdriet en speurtijd besparen.

Huisdierenverzekering

Is je huisdier vermist? Dan is het van belang dat je vermissingsposters of flyers maakt. Helaas kan dit wel flink in de kosten lopen, soms wel tot in de honderden euro’s. Gelukkig worden deze advertentiekosten – evenals de chipkosten – vergoed door onze huisdierenverzekering en kom je dus niet voor onverwachte hoge kosten te staan. Wel zo’n fijn gevoel.

`