3 tips om voernijd bij je hond af te leren!

voernijd hond

Voernijd bij honden is een veel voorkomend probleem. Veel baasjes weten zich geen raad met deze gedragsproblemen en laten hun hond gaan. Dit is niet de bedoeling. Vind jij het lastig om in te grijpen of weet je gewoon niet wat je moet doen met de voernijd van je hond? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat is voernijd?

Voernijd is het verdedigen van eten. Het is een vorm van bezitsagressie waarbij honden hun eten, drinken of snacks enorm fanatiek verdedigen. Sommige honden tonen zelfs al agressief gedrag wanneer er iemand in de buurt van het voer komt. Bij voernijd moet dus iedereen uit de buurt van het eten blijven, ook jij als baasje.

Hoe herken ik voernijd bij honden?

Het agressieve of verdedigende gedrag rondom de voerbak is vaak makkelijk te herkennen. Voernijd bij je hond kan soms erg snel escaleren. De overgang van een (grommende) waarschuwing tot bijten of happen duurt soms maar een fractie van een seconde. Daarom is het belangrijk dat je op tijd door hebt dat jouw hond voernijd heeft. Maar hoe ziet dit eruit?

De eerste signalen zijn meestal te vinden bij gulzigheid. Je hond schrokt zijn brokken zo snel als hij kan naar binnen. Komt er iemand te dichtbij? Dan raakt hij verstoord van zijn eten en hij begint zich te focussen op de persoon in de buurt. Hierbij kan het gaan van het optrekken van de lippen tot een flinke grom of een heuse (bijt)aanval. Bij elke hond varieert dit. Verder hangt een hond met voernijd vaak met zijn kop boven zijn eten en spant hierbij zijn hele lichaam aan.

Oorzaken

De meeste mensen denken dat voernijd een vorm van agressie is. Dit kan zeker zo zijn, maar vaak komt het juist voort uit angst. Stel je eens voor dat je in de wilde natuur leeft en je hebt eindelijk eten, hoe weet je dan wanneer de volgende maaltijd komt? In dit geval is de angst voor honger de grootste trigger om het eten te verdedigen. Eigenlijk zegt je hond dat je af moet blijven van zijn portie zodat hij later geen honger krijgt. Maar welke oorzaken zijn er allemaal bij onze huishonden?

  • Strijd tussen puppy’s

Als er in een pasgeboren nest puppy’s veel strijd is om voedsel, is het logisch dat jouw hond later een grotere aanleg heeft voor voernijd. Hij is namelijk al vanaf jongs af aan gewend om zijn eten te verdedigen.

  • Genetische aanleg

Per ras verschilt de aanleg voor voernijd. Het is dus lastig om te zeggen of jouw hond er last van krijgt. Het hangt enorm af van de stamboom van het beestje.

  • Trauma’s

Het kan ook zijn dat jouw hond traumatische ervaringen heeft met eten. Hij is bijvoorbeeld aangevallen door een grotere hond of heeft vroeger in het asiel zijn eten moeten verdedigen. In dit geval is voernijd afleren nóg moeilijker.

  • Slechte gezondheid

Het kan zijn dat jouw viervoeter last heeft van onderliggende problemen. Als je hond nooit last heeft gehad van voernijd en zich nu ineens agressief opstelt bij zijn voerbak is het goed om even langs de dierenarts te gaan voor een check.

Voernijd hond afleren

Voernijd afleren is zeker mogelijk. De ene hond leert het heel snel en de ander zal het wat langzamer oppakken. Maar voordat je begint aan het afleren is het belangrijk om eerst een check te doen bij de dierenarts. Voernijd kan namelijk ook medische verklaringen hebben. Deze moeten dan eerst worden uitgesloten. Wanneer je zeker weet dat dit niet het geval is, is het tijd om aan de slag te gaan met het afleren van dit ongewenste gedrag. Wat kun je precies doen?

  • Verander het voedselritueel

De eerste optie om uit te proberen is het veranderen van voedselrituelen. Het kan bijvoorbeeld een goede optie zijn om je hond uit de hand te voeren in plaats van uit zijn bak. Zo geef je jouw hond veel positieve bevestiging en je leert hem dat eten leuk is en jij hierin geen bedreiging vormt. Ook werken extra snacks vaak goed.

Dit doe je door telkens een snack te geven wanneer je in de buurt van je etende hond komt. Je kunt hierbij ook nog proberen om even zijn voerbak weg te nemen terwijl je hond bezig is aan zijn snack. Hierna geef je de voerbak weer terug. Op deze manier beloon je het rustige gedrag van de hond.

  • Geef structuur

Een andere manier om voernijd van je hond te bestrijden is het bieden van structuur als het gaat om eten. Een hond kan namelijk stress opbouwen wanneer hij niet weet wanneer zijn eten komt. Geef daarom op vaste tijden eten. Laat jouw hond keurig zitten terwijl jij bezig bent met het bereiden van zijn eten. Sommige baasjes maken zelf hondenvoer, andere geven reguliere brokken.

Laat je hond in ieder geval weten dat hij pas mag beginnen wanneer jij toestemming geeft. Het is wel belangrijk dat je alert blijft tijdens het voeren. Toont jouw hond agressief gedrag? Ga niet uit de weg en laat merken dat je niet bang voor hem bent. Herhaal het eten geven steeds opnieuw tot hij rustig is. Hierna beloon je hem door zijn eten aan te bieden. Wees je altijd bewust van het feit dat honden handelen uit instinct en jou niet bewust willen dwarsbomen.

  • Hulp van een gedragstherapeut

Het kan natuurlijk gebeuren dat je hond niet afstapt van zijn slechte gedrag en dat jij je hierdoor machteloos voelt. In dat geval is het goed om een gedragstherapeut in te schakelen. Hij of zij leert jou hoe je jouw hond weer laat gehoorzamen. 

Hondenverzekering

Lukt het je niet om voernijd bij je hond af te leren? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`