Tandenpoetsen hond, wat moet ik weten?

tandenpoetsen hond

Ongeveer 80% van de honden heeft last van gebitsproblemen. Sterker nog: een slecht gebit is de nummer 1-ziekte onder honden. Gelukkig kunnen veel van deze gebitsproblemen voorkomen worden door simpelweg gewoon de tanden van je hond te poetsen. Maar hoe poets je de tanden van je hond, en hoe vaak? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.

Laten we beginnen.

Waarom moet ik de tanden van mijn hond poetsen?

De meest voorkomende gebitsproblemen bij honden komen door tandplak. In eerste instantie klinkt dit misschien onschuldig, maar tandplak kan zich ontwikkelen – als het niet aangepakt wordt – tot tandsteen of tandvleesontsteking. Uiteindelijk kunnen deze gebitsproblemen zelfs problemen veroorzaken aan de organen van je hond. Helaas denken veel hondenbaasjes vandaag de dag nog steeds dat tandenpoetsen bij honden onzin is, maar dat is dus niet waar. Poetsen dus!

Hoe vaak moet ik mijn hond zijn tanden poetsen?

Een aantal keer per week de tanden poetsen van je hond is belangrijk tandplak tegen te gaan. Begin hiermee op een zo’n jong mogelijk leeftijd en poets de tanden altijd op een vast moment van de dag – dit maakt het makkelijker voor je hond om te wennen aan zo’n borstel in zijn bek. Een ander voordeel van wekelijks consequent poetsen is dat je ook gebitsproblemen in een vroeg stadium opmerkt en dit makkelijk kunt laten verhelpen bij de dierenarts.

Stappenplan tandenpoetsen bij je hond

Bij sommige honden gaat tandenpoetsen makkelijk, bij andere zul je hier toch echt eventjes je tanden in moeten zetten. Wij leggen in 5 stappen uit hoe je dit doet.

  1. Wennen aan de tandenborstel

Tandenpoetsen bij honden gaat het beste als je hond gewend is aan het poetsritueel, maar doe dit wel rustig aan. Begin eerst met het kort aanraken van zijn gezicht met je handen. Gaat dat goed? Beloon hem dan. Houd vervolgens wat langer zijn gezicht vast. Piept of gromt je hond? Stop dan en probeer het de volgende dag opnieuw.

  1. Zeg eens ‘Aaa’

Nu is het tijd om zijn bek langzaam te openen. Oefen eerst met het optillen van zijn lip en zijn tanden te bekijken. Vervolgens is het tijd om langzaam zijn bek daadwerkelijk te openen. Let op: honden vinden dit over het algemeen geen pretje, dus doe dit rustig aan. Til zijn lip verder omhoog, pak zijn kaak goed vast en bekijk de tanden. Gaat dat goed? Doe zijn bek dan verder open en bekijk de tanden achterin.

  1. Vingerpoetsen

Omdat de stap naar het poetsen mét borstel voor honden vaak nog te groot is, is het verstandig om eerst met je vinger te poetsen. Als dat goed gaat, kun je ook gebruik maken van een vingergaasje om je hond alvast aan het schurende gevoel te laten wennen. Gebruik hierbij eventueel hondentandpasta. Dit maakt het gebit niet per se schoon, maar is meer een lekkere beloning voor je hond.

  1. Tijd voor het echte werk

Pak je hondentandenborstel er maar bij! Start met het poetsen van de hoektanden, daarna de grote kiezen achterin en vervolgens de bovenkaak aan de buitenkant. Dit zijn plekken waar het meeste tandsteen voorkomt. Belangrijk is dat je hierbij langzame poetsbewegingen maakt en je hond regelmatig laat slikken. Poets vervolgens – als het allemaal goed gaat – de rest van het gebit.

Let op: gebruik altijd tandpasta speciaal voor honden. In normale tandpasta (lees: tandpasta voor baasjes) zit fluoride en dat is giftig voor je hond.

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond last heeft van gebitsproblemen of lukt het niet de tanden van je hond te poetsen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kunnen gebitsbehandelingen wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Gelukkig ben je voor deze kosten – en nog véél meer -verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.

`