Puppy wassen: 10 tips voor een schone hond

puppy wassen

Wat is er nu leuker dan lekker vies worden? Een grote plas, vers gemaaid gras en ravotten in de modder, puppy’s zijn dol op rollebollen. Terwijl jouw pup de tijd van z’n leven heeft, kun jij alleen maar denken: hoe krijg ik mijn hond weer schoon? Een puppy wassen, dat kan nog best een uitdaging zijn. Onze huisdierspecialisten vertellen je precies hoe je dit moet doen.

Laten we beginnen.

Vanaf wanneer een puppy wassen?

Jonge pups kunnen op de warme zorg van moeders rekenen. Kort na de geboorte houdt mama haar kroost schoon door de kleintjes te likken. Een kleine moeite want veel verder dan de vertrouwde omgeving van de mand komen jonge pups niet. Wanneer jouw pup oud genoeg is om buiten te spelen, is het aan jou om het beestje te verzorgen. In het begin volstaat een warm, vochtig doekje bij het opfrissen van jouw hond. Tot het beestje ontdekt hoe leuk het is om in de modder te spelen. Dan is het tijd voor het eerste bad!

Hoe vaak mag je een puppy wassen?

Hoe vaak je een puppy mag wassen, hangt onder meer af van de leeftijd van de hond – en vooral de avonturen die het beestje beleeft. Je verwacht het misschien niet, maar een puppy wassen of jouw hond in bad doen hoeft echt niet elke week. Sterker nog: aan drie tot vier grondige wasbeurten per jaar – een duik in een vieze sloot daargelaten natuurlijk – heeft jouw hond al meer dan genoeg. Honden hebben namelijk van nature een beschermlaag op de huid. Te vaak wassen tast deze laag aan en kan voor huidproblemen zorgen.

10 tips voor een puppy wassen

  1. Jong geleerd, is oud gedaan
    Laat jouw pup zo vroeg mogelijk wennen aan het badderen. Een pup die op jonge leeftijd leert dat een bad de normaalste zaak van de wereld is, staat na een middagje banjeren te springen om een lekkere wasbeurt.
  2. Kammen en borstelen
    Heeft jouw pup een lange of dikke vacht? Haal dan voor je het beestje in bad doet een borstel door de vacht. Zo verwijder je klitten en losse haren. Let op: gebruik alleen een borstel die geschikt is voor een hondenvacht.
  3. De gootsteen is groot genoeg
    Een kleine pup past prima in de gootsteen of wasbak. Zo kun je jouw rakker goed onder handen nemen, zonder dat het beestje uitglijdt. Bouw het badderen rustig op en houd de waterstraal of douchekop nog even weg bij het knappe koppie.
  4. Gebruik hondenshampoo
    Een puppy wassen doe je met speciale hondenshampoo voor puppy’s. Deze milde verzorgingsproducten hebben een lage PH-waarde en voorkomen huidirritatie bij pups. Belangrijk: jouw eigen flacon Andrélon is níet geschikt voor honden.
  5. Wees voorzichtig, gebruik een spons
    Om een pup voorzichtig te laten wennen aan een wasbeurt, begin je met een washandje of een spons. De nek, rug, buik en staart kun je wel goed natmaken en lekker inzepen, zodat de vacht van jouw viervoeter weer schoon en fris wordt.
  6. Extra aandacht voor de oren
    De oren van een pup zijn heel gevoelig. Zet daarom nooit de waterstraal op de oren van het beestje, maar wees extra voorzichtig en voorkom een boze blaf. Water kan zelfs het trommelvlies van honden beschadigen, dus was oren met beleid.
  7. Warming-up
    Brrr… een koude douche, daar zit niemand op te wachten. Ook jouw puppy niet. Was jouw puppy met (lauw)warm water, zorg ervoor dat het niet te koud is in de wasruimte en droog het beestje af met een dikke, donzige handdoek.
  8. Een prinsessen-pup
    Wie lang haar heeft, weet als geen ander: na het douchen je haar borstelen, is er een fijner gevoel? Heeft jouw puppy een langharige vacht? Borstel het beestje na het badderen nog een keer en kam ook de laatste klitten uit.
  9. Een beloning loont
    Wil je dat jouw pup een waterratje wordt? Leer het beestje dan dat in bad gaan leuk is. Stel jouw hondje gerust en geef complimenten. En zit het bad erop? Dan verdient jouw puppy natuurlijk een traktatie.
  10. Haal alles in huis
    Goed gereedschap is het halve werk. Zorg dat je alle benodigde producten en accessoires in huis hebt voor het verzorgen van jouw pup. Met deze handige checklist weet je zeker dat je niet misgrijpt.

Hondenverzekering

Kom je tijdens je puppy wassen gekke plekjes op zijn huid tegen, of misschien een wond? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts, want dan kan het zijn je puppy mogelijk ziek is. Sowieso zijn puppy’s kwetsbaar en moeten ze in hun eerste levensjaar regelmatig naar de dierenarts, vooral als ze net hun nestje verlaten. Door je puppy te verzekeren krijgt je beste vriend altijd de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wil je meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`