Mijn hond piept, wat vertelt mijn hond?

hond piept

Voor een hond is het niet altijd makkelijk om iets duidelijk te maken aan zijn baasje. Honden geven signalen af door te blaffen, grommen, bijten of door te piepen. Vooral dat laatste is soms moeilijk te begrijpen, want een hond piept om meerdere redenen. Geen zorgen, onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over en wanneer een hondenverzekering je hierbij kan helpen.

Laten we beginnen.

Onverwachte dierenartskosten?

Waarom piept een hond?

 Een hond piept omdat hij je iets duidelijk wil maken. Als een hond op deze wijze communiceert, dan is er vaak écht iets aan de hand. Honden zijn bepaald geen aanstellers, dus als het piepen aanhoudt is het belangrijk dat jij hier aandacht aan geeft. Over het algemeen piept een hond vanwege deze redenen:

  • Onbewust aangeleerd gedrag

Baasjes hebben over het algemeen niet door dat zij ‘piepgedrag’ in de hand werken. Vaak begint dat al vanaf een jonge leeftijd, bijvoorbeeld bij benchtraining. Een pup wordt vaak uit de bench gehaald tijdens het trainen als deze begint te piepen, omdat het anders als zielig wordt ervaren. Maar hiermee leer jij juist je hond aan dat als hij gaat piepen, dat hij dan krijgt wat hij wil. Niet doen dus.

  • Je hond heeft stress

Een hond piept vaak in een situatie waarbij hij gestrest, opgewonden of bang is – het zijn net mensen. Het is belangrijk in deze situaties dat jij als baasje de angst van je hond leert overwinnen. Piept je hond? Haal hem dan niet gelijk weg, maar laat juist zien dat de situatie of het object niet eng is. Dit kun je doen door kalm te blijven en je hond rustig toe te spreken. Anders zal je hond altijd blijven piepen, dat is zowel voor jou als je hond onprettig.

  • Je hond heeft pijn

Een hond piept ook als hij pijn lijdt, bijvoorbeeld bij griep of koorts. In dit geval is het belangrijk om het piepen niet te negeren; juist nu moet jij je hond de zorg geven die hij nodig heeft. Het is belangrijk dat je hond nu op jou kan vertrouwen, maar maak deze situatie ook niet erger dan het is, door bijvoorbeeld zelf paniekerig te zijn. Maar hoe weet je of je hond piept omdat hij pijn heeft? Blijft het piepen aanhouden en heb je hier geen verklaarbare reden voor, dan heeft hij mogelijk last van pijn. Het is belangrijk dat jij als baasje dit signaal dan opmerkt door naar de dierenarts te gaan.

Tips voor een piepende hond

Zoals je leest, als je hond piept hoef je niet altijd direct de dierenarts te raadplegen. Check vooral goed of het piepen aanhoudt, wanneer je hond piept en hoe vaak. Vaak heb je met deze informatie een goed beeld en kun je – samen met je hond – werken aan het beter begrijpen van elkaar.

Ben je naar de dierenarts geweest en blijkt dat je hond geen pijn of stress heeft, maar gewoon piept uit aangeleerd gedrag? Dan kun je met onderstaande tips piepen bij je hond afleren:

  • Negeer gepiep of gebedel om aandacht. Leer een hond ‘nee’ te accepteren.
  • Wees consequent en beloon een hond die om wat lekkers smeekt niet.
  • Houd jouw hond goed in de gaten en herken piepen of janken door afwijkend gedrag.

Wist je dat 84% van de baasjes binnen twee jaar €1.249 aan dierenartskosten kwijt is?

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond piept omdat hij pijn heeft? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze hondenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan

`