Strenge winters komen in Nederland niet elk jaar meer voorbij. Handig, zou je denken, zo krijgt je hond het ook niet koud. Maar is dit wel waar? Of kunnen honden het ook koud hebben tijdens deze winters? Van nature kunnen honden goed tegen kou, maar door onze huistemperaturen beperken we zelf de aanmaak van hondenvacht. In dit artikel leggen we alles uit en vertellen we waar je op moet letten om te checken of je hond tekenen geeft dat hij het koud heeft.
Symptomen van een onderkoelde hond
Er zijn verschillende redenen waardoor je hond het fris heeft. Soms hebben honden het koud omdat er sneeuw in de vacht zit en soms omdat hun vacht niet voldoende isolatie biedt. De meest uiteenlopende redenen kunnen de oorzaak zijn van een koude hond. Maar wat moet je kunnen herkennen om te zien dat jouw viervoeter het koud heeft? Wij zetten de symptomen voor je op een rijtje:
- Rillen
- Moeite met ademhalen (of andere ademhaling)
- Je hond keer in zichzelf
- Lage hartslag
Hond heeft koude oren en voeten
Soms kunnen honden het koud hebben op een manier die goed merkbaar is voor het baasje. Je hond heeft koude oren en voeten bijvoorbeeld. Dit kunnen tekenen zijn van onderkoeling. De bloedvaten aan de oppervlakten trekken zich samen waardoor de poten en oren koud aan gaan voelen. Als baasje is het zaak om je hond zo snel mogelijk in een (warme) deken te wikkelen en hem lauw water te laten drinken. Bovendien is het goed om gelijk de dierenarts te raadplegen.
Hoe zit het met puppy's?
Als je een kleine pup hebt is het goed om hem extra in de gaten te houden bij koud weer. Puppy’s hebben over het algemeen minder weerstand waardoor ze vatbaarder zijn voor kou. Als het koud is buiten kun je het best alleen je pup zijn behoeftes laten doen en daarna weer samen naar huis gaan. Als je pup te lang buiten ronddartelt is de kans op blaasontsteking groter. Ook kan je pup onderkoeld raken, soms al sneller dan je denkt.
Pas op met zwemmen
Soms vraag je als baasje jezelf af: kunnen honden het koud hebben als ze zwemmen? Het antwoord is ja. In de winter is de watertemperatuur vaak erg laag. Je hond kan soms zo enthousiast zijn om te gaan zwemmen dat hij een beetje teveel in zichzelf gelooft. Als hij druk in de weer is en lekker aan het spelen kan het zijn dat hij niet aanvoelt dat hij flink afkoelt. Ook kan koud water voor krampen en onderkoelingsverschijnselen zorgen bij je hond. Wees dus altijd alert als baasje en grijp op tijd in.
Op pad in de winter
Mocht je er toch lekker samen op uit gaan tijdens de winter, neem dan een aantal maatregelen om je hond geen kou te laten vatten. In ons artikel over je hond warm houden in de winter lees je allerlei nuttige tips die erbij helpen dat je hond het langer volhoudt tijdens koud weer.
Hondenverzekering
Net zoals mensen kunnen honden onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!